U Beču se gradi još jedna nova moderna i inovativna stambena četvrt

Projekt "kuku23" odražava sva obilježja uspješne bečke stanogradnje. Stanovanje se ne promatra odvojeno od svoje okoline, a zajednica je otpočetka uključena u stvaranje svog stambenog prostora na kreativan i inovativan način

50
U novi projekt „kuku23“ uloženo je 73,3 milijuna eura[foto: © Dietrich Untertrifaller Schenker Salvi Weber Expressiv]

Krajem listopada započeli su radovi na novoj stambenoj četvrti u ulici Gastgebgasse u 23. bečkom okrugu Liesing gdje bi do ljeta 2023. trebalo niknuti 429 subvencioniranih stanova, a za gotovo polovicu njih građani će imati razne mogućnosti dodatnih poticaja prilikom unajmljivanja. Okosnicu projekta čine primjeri dobrosusjedskih odnosa, stoga će se u novom stambenom prostoru izgraditi kreativni kvartovski centar koji će biti dostupan svim budućim stanovnicima. Centar između ostalog uključuje glazbenu i plesnu školu, radionice, pekarnicu, krojačnicu, urbane vrtove, dječje radionice i boravke te prehrambenu zadrugu. Završetak radova predviđen je za ljeto 2023.

Stambeni projekt vrijedan 73,3 milijuna eura, od kojih čak 24 milijuna eura ulaže Grad Beč, uključuje gradnju stambenih zgrada od kojih je jedna u obliku tornja, dvije obiteljske kuće te zgrade s ateljeima koji brišu tipične granice između stanovanja i kreativnog stvaralaštva. Stambena ponuda seže od jednosobnih do peterosobnih stanova veličine od oko 33 do 132 četvornih metara. Stanovi će imati podno grijanje i hlađenje, a mnogi će raspolagati s balkonima, lođama i terasama. Koristit će se energija proizvedena fotonaponskim sustavima na krovovima objekata te geotermalna energija kao i energija iz centraliziranog toplinskog sustava austrijske prijestolnice.

Projekt “kuku23” odražava sva obilježja uspješne bečke stanogradnje. Stanovanje se ne promatra odvojeno od svoje okoline, a zajednica je otpočetka uključena u stvaranje svog stambenog prostora na kreativan i inovativan način što se vidi i u planiranom uređenju kulturnih, rekreativnih i sportskih ustanova.

Novi priuštivi stambeni prostor ovdje ide ruku pod ruku s održivim energetskim konceptom. Uskladivost posla, obitelji i slobodnog vremena Grad Beč omogućuje svojim programom poticane stanogradnje, dok novi kvartovski kulturni centar smješten u nekadašnjoj tvornici za proizvodnju lijesova „Atzgersdorf“ objedinjuje kreativnost i zajednicu te povezuje generacije.

Kako su istaknule bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal te članica poglavarstva Waltraud Karner-Kremser, novi projekt odražava raznolikost koja je karakteristična za Beč.