Kako rješavati konflikte s kolegama na poslu

Konflikti na poslu mogu se iskazati na mnogo različitih načina, ali kada se pojave često utječu na međuljudske odnose i na kvalitetu rada. Iako se uzroci i intenziteti sukoba razlikuju, često je korijen napetosti u različitim stilovima rada i komunikacije

198
[Photo by Thirdman: https://www.pexels.com/photo/stresses-man-looking-at-a-laptop-5256824/]

Na radnom mjestu suočavamo se s brojnim izazovima. Već sami rokovi i zadaci mogu biti stresni, no ponekad je okruženje ono što nam otežava rad. U jednom malo starijem istraživanju, iz 2008. godine, ogromna većina ispitanika, čak 85 posto, rekla je da na poslu  doživljava određenu razinu sukoba. U anketi je sudjelovalo 5000 stalno zaposlenih u devet zemalja, a provela ju je tvrtka za organizacijsku psihologiju CPP Inc.

Konflikti na poslu mogu se iskazati na mnogo različitih načina, ali kada se pojave često utječu na međuljudske odnose i na kvalitetu rada. Iako se uzroci i intenziteti sukoba razlikuju, često je korijen napetosti u različitim stilovima rada i komunikacije, upozorava  Carolyn Kleiman, karijerna savjetnica na ResumeBuilder.com.

Ovisno o situaciji, evo nekoliko savjeta koje stručnjaci preporučuju kako biste se lakše nosili s teškim suradnikom.

Uzmaknite i razmotrite u čemu je problem

Prije nego što napravite bilo kakav potez s kolegom, pokušajte se povući, odmaknuti kako biste razmislili što je konkretan problem.

“Je li problem u tome što stalno radimo na projektima zajedno? Je li problem da će oni čekati do posljednjeg trenutka, a ja volim da stvari odradimo unaprijed?”, navodi primjer Kleiman. Ili suradnici ne odgovaraju na vaše e-poruke? Ruše li sve vaše prijedloge na sastancima?

Ovisno o tome kakav je problem (ili problemi), ako razumijete što se točno događa, bit će ga lakše riješiti.

Pohvalite kolegu kako biste mu dali do znanja da ga cijenite

Nakon što razjasnite problem, odlučite vrijedi li o tome porazgovarati s kolegom odnosno kolegama. Ako smatrate da problem ima više veze s njihovom osobnošću, to ćete teško promijeniti. Pokušajte ograničiti međusobne interakcije: neka budu kratke i profesionalne.

Ali ako je riječ o različitim stilovima rada, postoje načini da se problem iznese tako da bude ugodniji i lakši za rješavanje.

Počnite razgovor tako što ćete kolegi pokazati da ga cijenite. Recite, na primjer: “Uvijek sam te doživljavao kao pouzdanog kolegu”, savjetuje Gorick Ng, autor knjige “Neizgovorena pravila: Tajne za ispravan početak karijere” i karijerni savjetnik na Harvard Collegeu. Tako ćete  sugovorniku jasno dati do znanja da ga ne napadate kao osobu, već samo želite predstaviti problem na radnom mjestu.

Zatim iznesite problem. Objasnite svoj stil rada i predstavite problem koji biste trebalo riješiti zajedno.

Recite, na primjer, “Primijetio sam da ste skloni raditi stvari u zadnji čas. To me čini jako tjeskobnim jer volim obaviti stvari prije roka. To možda uznemiruje vas. Kako bismo to mogli riješiti?”.

Ako to predstavite kao izazov s kojim ćete se zajedno uhvatiti u koštac, razgovor može ispasti vrlo jednostavan, kao i dogovor kako da posao obavite što jednostavnije i lakše, umjesto da to bude težak razgovor o problemu između dviju osoba.

Idealno rješenje je problem riješiti neformalno

Ako problem i dalje postoji, a utječe na vašu sposobnost da učinkovito obavljate svoj posao čak i nakon što ste razgovarali s kolegom, konačno rješenje može biti da se obratite svom šefu.

Recite nešto poput: “Pokušavao sam obaviti ovaj dio posla, ali, nažalost, naišao sam na stalnu zapreku u obliku ovoga. Je li to nešto s čime ste se suočili? Što predlažete da učinim kako bih to prevladao?”, savjetuje Ng.

Premda je eskalacija problema uvijek moguća, “idealno je problem riješiti neformalno”, savjetuje Ng.