Novi model naplate odvoza otpada u Zagrebu odgađa se do 1. listopada

Proces javne nabave za proizvodnju vrećica je u završnoj fazi, a distribucija je dogovorena s tri trgovca, uz marže koje neće utjecati na prvotno najavljenu cijenu vrećica

53
Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je potvrdio da se primjena novog sustava naplate odvoza komunalnog otpada odgađa do 1. listopada. Ranije je bilo najavljeno da će se novi sustav, utemeljen na vrećicama koje će se kupovati u trgovinama, primjenjivati od 1. srpnja.

“Imamo desetak paralelnih procesa na kojima radimo i s obzirom na predviđeno trajanje tih procesa i s obzirom na to da želimo da novi sustav bude dobrom pripremljen – a imajući na umu ambiciozne ciljeve koje smo postavili – mogu najaviti da ćemo dogoditi primjenu novog sustava naplate otpada do 1. listopada”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za medije.

“U drugim velikim gradovima odluke još nisu stupile na snagu, a nemaju gotovo nikakvih promjena. Mi radimo najopsežniju promjenu u sustavu otpada u gradu Zagrebu u posljednjih 20 godina. Tu promjenu radimo u okolnostima globalnih poremećaja na tržištu, rata u Europi, globalne pandemije i inflacije”, istaknuo je Tomašević.

Proces javne nabave za proizvodnju vrećica je u završnoj fazi, a u Hrvatskoj prema propisanim pravilima procesi javne nabave traju najmanje tri mjeseca, rekao je gradonačelnik. “Iz te perspektive 1. srpnja kao rok koji smo si zadali bio je vrlo ambiciozan. No, javna nabava je pri kraju i vrećice će biti spremne za novi rok koji sam najavio.”

Distribucija vrećica dogovorena je s tri trgovca, a marža neće utjecati na prvotno najavljenu cijenu.

“Cijena vrećice za građane se ne mijenja bez obzira na maržu: dvije kune za vrećicu od 10 litara, 4 kune za vrećicu od 20 litara i 8 kuna za vrećicu od 40 litara, bez obzira na inflaciju, i sve ostale okolnosti koje su se desile u posljednjih pet mjeseci”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Uz pomoć vrećica različite zapremine trebala bi se utvrditi stvarnu količinu otpada za svakog pojedinačnog korisnika na svakom pojedinom obračunskom mjestu, umjesto da se količina otpada procjenjuje ili pretpostavlja. Tako bi ukupna cijene usluge bila cijene minimalne javne usluge i onoliko vrećica koliko je pojedinom korisniku potrebno.

>>Vrećica je korektiv za poluprazne kante i odsutne stanare