Vlada predlaže lakše brisanje i osnivanje trgovačkih društava

Predlaže se ukidanje obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, obveza deponiranja potpisa i uvodi se elektronička komunikacija sa sudskim registrom

533
osnivanje trgovačkih društava

Vlada je na sjednici u petak prihvatila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o trgovačkim društvima i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru.

“Izmjenama i dopunama ovih dvaju zakona želimo olakšati, ubrzati i pojeftiniti sve radnje vezane uz sudski registar i osnivanje trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Tako omogućavamo osnivanje društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, koja su dva najčešća oblika osnivanja trgovačkih društava u Hrvatskoj, u potpunosti elektroničkim putem preko aplikacije eOsnivanje koja je povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva. To znači da bi se registracija takvih trgovačkih društava ostvarila u 15 minuta, bez sudjelovanja javnih bilježnika i s minimalnim troškovima. Time bismo ubrzali početak poduzetnikova rada i rasteretili bismo ga nepotrebnih troškova”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić u obrazloženju prijedloga.

>>Lakše osnivanje i likvidacija poduzeća za male poduzetnike

Brisanje društva bez likvidacije

Predlaže se i ukidanje obveze utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, obveza deponiranja potpisa i uvodi se elektronička komunikacija sa sudskim registrom, u što su uključeni javni bilježnici, odvjetnici i Hrvatska gospodarska komora.

Briše se trgovac pojedinac kao posebna vrsta obrtnika koji se upisuje u sudski registar.

Predlaže se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupaka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva, što bi značilo brisanje bez likvidacije, najavio je Salapić.

Rok za upis u sudski registar skraćuje se na 5 dana

U Zakonu o sudskom registru predlaže se smanjenje roka za odlučivanje o urednom prijedlogu imena trgovačkog društva s dosadašnja tri dana na jedan dan. Također, ubuduće bi trgovački sud morao donijeti odluku o upisu u sudski registar u roku od pet dana dok važeći zakon propisuje rok od 15 dana.

“Svim ovim prijedlozima izmjena i dopuna oba zakona skraćujemo, pojeftinjujemo i ubrzavamo postupak te činimo naše gospodarstvo konkurentnijim”, poručio je još jednom na kraju izlaganja Salapić.

Ministar gospodarstva Darko Horvat zahvalio je Ministarstvu pravosuđa, ministru Bošnjakoviću i državnom tajniku Salapiću, na brzoj reakciji i dobroj međuresornoj suradnji prilikom izmjena zakona o trgovačkim društvima i sudskom registru

Vlada je na današnjoj sjednici također donijela odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj.

“Radna skupina je dodatni napor kako bi se ojačala međuresorna suradnja te unaprijedilo i intenziviralo donošenje mjera za poboljšanje uvjeta poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj”, rekao je ministar Horvat. “Radna skupina će analizirati i identificirati prioritete te predlagati međuresorno usklađene mjere koje će omogućiti jednostavniji i učinkovitiji uvjete poslovanja gospodarskih subjekata na prostoru Republike Hrvatske.”