Poslovni optimizam među građevinarima u blagom padu

Pad poslovnog optimizma mogao bi se obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova

52
obujam građevinskih radova
[foto: Točka Na I Media]

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio godišnju stopu rasta osmi mjesec za redom iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodni mjesec (7,8% u odnosu na 10,8%).

U rujnu je pozitivan doprinos došao i od izgradnje zgrada (+8,7%) i od izgradnje na ostalim građevinama (6,7% godišnje). Prema izvornim indeksima, rast obujma građevinskih radova bio je viši za 7,9 posto u odnosu na rujan 2020., navode analitičari RBA.

Posljedično, kumulativno u prvih devet mjeseci 2021. prema izvornim indeksima, u odnosu na isto razdoblje 2020. obujam građevinskih radova viši je za 10,6%. U odnosu na prethodni mjesec, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, obujam građevinskih radova u rujnu 2021. pao je za 0,4%

U prvih devet mjeseci je izdano 7694 odobrenja za građenje što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast za 14 posto. Od toga, 6510 dozvola odnosi se na gradnju zgrada, dok se preostale dozvole odnose na ostale građevine. Poslovni optimizam u građevinarstvu u rujnu blago se pogoršao za 0,8 bb dok je kumulativno porastao za 2,9 posto u prvih devet mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani. Međutim u rujnu poslovni optimizam u građevinarstvu bilježi blagi pad u odnosu na prethodni mjesec (-0,8 bb) što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova.

Unatoč navedenim trenutačnim poteškoćama u sektoru građevine, u nastavku godine analitičari RBA očekuju pozitivne trendove koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

>>Goran Knežević: Građevinski sektor nije spreman pojesti tortu koju nam je EU pripremila

>>Građevinarstvo: Posla će biti, ali hoće li biti radnika?