HAKOM privremeno obustavio HT-ovo preuzimanje evotv

Regulator je ocijenio da bi koncentracija mogla imati značajan utjecaj na tržište pa je zatražio dodatnu provjeru činjenica. Riječ je o privremenom rješenju koje zabranjuje daljnje aktivnosti oko preuzimanja

u 7:59 Zadnja izmjena: 11.01.2019 u 14:40
212

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) zaustavila je preuzimanje evotv od strane Hrvatskog telekoma, objavio je HTV. Regulator je ocijenio da bi koncentracija mogla imati značajan utjecaj na tržište pa je zatražio dodatnu provjeru činjenica. Riječ je o privremenom rješenju koje zabranjuje daljnje aktivnosti oko preuzimanja.

>>Tržišna dominacija HT-a koči digitalizaciju

Hrvatski telekom potpisao je s Hrvatskom poštom krajem studenoga prošle godine ugovor o kupnji 100 posto udjela u društvu HP Produkcija, pružatelju usluge evotv. Tom prilikom najavljeno je da zaključenje transakcije ovisi o regulatornim odobrenjima i da se  očekuje do kraja godine.

>>Hrvatski telekom preuzima evotv sa 71 tisućom korisnika

Evotv je jednostavna usluga na hrvatskom PayTV tržištu, a koristi digitalni DVB-T signal koji se može primati putem postojeće antene. Posluje od 2012. godine i trenutno signalom pokriva 94 posto kućanstava u Hrvatskoj. Na dan 30. lipnja 2018. evotv imao je 71.195 korisnika i 30 zaposlenika. U 2017. godini prihodovao je 57 milijuna kuna, što predstavlja tržišni udio od oko šest posto.

“Hrvatski telekom bi zaključenjem akvizicije evotv-a poboljšao svoju poziciju na rastućem PayTV tržištu i time dodatno proširio paletu svojih usluga. Zahvaljujući načinu funkcioniranja i dostupnosti usluge evotv, našim korisnicima omogućit ćemo kvalitetan programski sadržaj u svakom kutku Hrvatske. A korisnicima evotv-a HT će u budućnosti ponuditi i gledanje najboljeg televizijskog programa”, rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, prilikom potpisivanja ugovora.

U Hrvatskom telekomu, navodi HTV, smatraju da će HAKOM na kraju ipak dati pozitivno mišljenje. “Proces kupnje nije obustavljen. Dio tog procesa je pribaviti odobrenja od Hakoma i taj proces je u tijeku. Mi sudjelujemo, podastiremo dokaze i mi smo uvjereni da će taj proces pozitivno završiti u nekom kraćem roku”, rekao je Siniša Đuranović, potpredsjednik HT-a.

EK: Visoka koncentracija tržišnog udjela u rukama jednog operatora

Europska komisija je u svojim izvješćima već iskazala zabrinutost zbog vrlo visoke koncentracije tržišnog udjela u rukama jednog operatora. To bi, ocjenjuje Komisija, moglo dodatno usporiti napredak Hrvatske u segmentu povezivosti, osobito ako se uzme u obzir da je cijena pristupa internetu u Hrvatskoj među najvišima u Europskoj uniji.

Hrvatski telekom drži većinski udio na tržištu usluga u nepokretnoj i pokretnoj telekomunikacijskoj mreži (mjereno brojem korisnika) s 54,87 posto odnosno 46,36 posto ukupnog broja korisnika u posljednjem tromjesečju 2017. godine.

Situacija je vrlo slična i kada je riječ o uslugama širokopojasnog pristupa internetu. U srpnju 2017. pozicionirani operator imao je 48 posto tržišnog udjela, a preostalih 52 posto odnosilo se na nove operatore i po tome je ispod prosjeka Europske unije. Međutim, uzimajući u obzir povezana društvaHrvatski telekom zapravo kontrolira više od 71 posto tržišta.

Tžišni udio HT-a je 47,6 posto, Iskona 10,4 posto, Optima Telekoma 9,2 posto, a H1 Telekoma 4 posto. U tom smislu izvješća Europske komisije o napretku u području digitalizacije sa zabrinutošću ističu činjenicu da je hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila HT-u kontrolu nad Optima Telekomom do 10. srpnja 2021

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdili su HTV-u da i oni istražuju HT-ovu kupnju evotva. U Hrvatskom su telekomu smatraju da u ovom slučaju Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uopće nije mjerodavna.