Kako uskladiti psa i puno radno vrijeme

Prije odlaska na posao i ostavljanja psa samog pobrinite se da je vaš ljubimac odradio dobar trening i da se dobro izmorio. Vaš će se pas vjerojatno ići odmoriti i malo naspavati pa čak i neće odmah primijetiti da ste otišli

68
biti vlasnik psa i zaposlen

Imati kućnog ljubimca velika je odgovornost, a biti vlasnik psa i zaposlen na puno radno vrijeme nije lako. Psi su društvene životinje i ne vole biti sami. Iako se ne preporučuje psa ostaviti samog više od maksimalno četiri sata – to je ponekad neizbježno.

U nastavku Vam donosimo nekoliko trikova kako uz redovan posao imati dobro odgojenog i voljenog psa.

Odaberite pasminu na temelju vašeg radnog vremena

Ako imate posao koji zahtjeva puno vašeg vremena te vam je raspored nepredvidiv, prije nabave psa napravite istraživanje i razmislite o pasmini koju je lakše održavati, koja ne treba stalnu mentalnu stimulaciju i ne pati od tjeskobe razdvajanja. Iako su svi psi čoporativne životinje i potrebno im je ljudsko društvo, neke su pasmine bolje od drugih kada je u pitanju dugotrajan samostalan ostanak kod kuće. Maltezeru, francuskom buldogu, basetu, malom engleskom hrtu, bulmastifu i shiba inu neće smetati ako duže ostanu sami za vrijeme kada ste vi na poslu.

Izmorite psa prije odlaska

Prije odlaska na posao i ostavljanja psa samog pobrinite se da odradi dobar trening i da se dobro izmori. Vaš će se pas vjerojatno ići odmoriti i malo naspavati pa čak i neće primijetiti da ste otišli (barem na početku).

Potrudite se da vašem psu ne bude dosadno

Igrajte se sa psom prije odlaska. Nakon igranja dajte mu neke igračke ili štap za žvakanje kako bi ga držali zauzetim i zabavljenim. Ostavite svom psu igračke s kojima se može igrati dok vas nema. Omogućite mu mentalno stimulativne igračke. Provjerite jesu li ove igračke sigurne za psa da se igra bez nadzora. Nikada ne ostavljajte psa samog s igračkom koju bi mogli sažvakati i progutati. Dok je pas zauzet igračkom, otiđite na posao bez podizanja drame što ga ostavljate samog. Možete mu pružiti i ukusnu poslasticu prije nego što krenete kroz vrata tako da poistovjećuje vaš odlazak s dobivanjem keksića.

Ne radite dramu oko svog odlaska

Nemojte raditi velike rastanke prije odlaska. Bolje je iskrasti se iz stana nego svom psu dati puno poljubaca i puno maženja i uz to mu se ispričati što morate na posao. To bi ga moglo uznemiriti jer će zaključiti da ne želite ići i postati ce anksiozan.

Ako ste u mogućnosti, kada prvi puta dovedete psa kući, odvojite koji dan godišnjeg odmora da ga provedete s njim i uvježbajte ga kako da bude sam kod kuće. Najbolji način za privikavanje na samoću je da vrijeme koje provede sam postepeno povećavate. Ostavite svog psa samog na duže razdoblje svakog dana. Dajte im poslasticu, okrenite se i otiđite bez drame. Možda će cviljeti, lajati ili zavijati na početku, ali žuriti se u kuću kako bi ga utješili samo će pogoršati stvari. Neka vaš pas to riješi sam.

Bit će srcedrapajuće, ali ovo je jedini način da psa naučite kako biti sam. Dajte mu poslasticu kad odlazite, ali ne i kad se vratite. Također, kad se vratite, ne padajte odmah na koljena pozdravljajući ga. On mora znati da se to što se dolazi kući redovito događa, a ne nešto posebno što on mora snažno slaviti. Kad dođete kući, zapovjedite svom psu da ode u svoj ležaj i nakon što se smiri, mirno ga dočekajte i pustite ga da osjeti vašu ljubav.

U početku nemojte dozvoliti da vaš pas ima čitav stan za sebe, jer psi koji inače nisu sami kod kuće mogu razviti loše ponašanje kao što su: lajanje, zavijanje, grebanje, žvakanje namještaja i odjeće, mokrenje po stanu/kući. Nakon što se vaš pas navikne na ostanak kod kuće, tek tada mu dozvolite kretanje bez ograničenja.

Unajmite šetača psa

Postoji mnogo načina za kvalitetno provedeno vrijeme psa kada je sam. Čak i ako je vaš ljubimac dobro odgojen i može ostati sam kada ste na poslu, možete unajmiti šetača psa samo kako bi imao društvo i izašao malo na svježi zrak.

Ako imate mogućnost, nabavite još jednog ljubimca kako bi se zajedno družili. Ako imate štene, neophodno je zaposliti šetača psa (osim ako koristite duže pauze za ručak kako bi se vratili izvesti psa) jer oni ne mogu dugo zadržati obavljanje nužde.

Uvijek imajte spreman broj svog veterinara za hitne slučajeve. Svakako bi trebali imati i nekog od povjerenja na koga možete računati ako vam nešto iskrsne u zadnji tren i znate da nećete stići na vrijeme izvesti svog ljubimca.

Ostavite uključen radio ili TV kako bi se pas osjećao manje usamljeno.

Privikavanje na kavez

Neki ljudi ostavljaju svog psa u kavezu kada odlaze na posao. Ako držite psa u kavezu, kada ga ostavljate doma potreban mu je udoban ležaj i pristup pitkoj vodi. Kavez je bolja opcija za manje aktivne pse kojima ne smeta spavanje veći dio dana.

Obavezno pravilno privikavajte ljubimca na kavez jer ako je privikavanje loše obavljeno,  kavez je zatvor koji vaš pas mrzi. Ako pak dobro odradite privikavanje, kavez će vašem psu biti sigurno mjesto gdje može provesti vrijeme.

Kavez bi trebao biti dovoljno velik da vaš pas može ležati i stajati. Smjestite ga u sobu u kojoj je mirno, ali da još uvijek može vidjeti što se događa. Stavite igračke ili udobne jastuke, poslastice (pas može povezati kavez s dobrim stvarima). Postupno produžite vrijeme provedeno u kavezu.

Kontrola mjehura

Imajte na umu da štenci nemaju kontrolu mokraćnog mjehura i oni moraju što češće ići van obaviti nuždu. Pravilo je – jedan sat po mjesecu starosti (to znači da dvomjesečno štene može čekati dva sata na mokrenje, a tromjesečno štene može čekati do tri sata).

Odrasli pas (godinu i više) može čekati šest sati (neki mogu čekati i duže, ali to nije dobro za njihovo zdravlje). Stariji psi mogu čekati, ovisno o veličini i zdravlju, od dva do šest sati.

Kamera za kućne ljubimce

Uvijek možete upotrijebiti kameru za kućne ljubimce da biste sami nadzirali svoj dom. Neke kamere imaju i zvučnik u sebi tako da kroz njega možete razgovarati sa svojim ljubimcem.

Ako tek razmišljate o kupnji psa, vrlo je važno da možete uskladiti svoje poslovne obaveze s obavezama koje posjedovanje psa nosi. Postoji još mnogo drugih faktora o kojima bi trebali razmisliti prije nego se odlučite na kupnju psa kako bi bili sigurni da ste i vi i vaš pas sretni.


Tekst je objavljen u suradnji s prvom službenom web stranicom za prodaju i udomljavanje pasa World Dog Finder.