Ryanair promijenio politiku vezanu uz prtljagu

Ryanair je 1. studenoga ograničio dimenzije torbe koju putnik smije besplatno unijeti u kabinu na 40 cm x 20 cm x 25 cm, a za dodatnu torbu plaća se naknada od najmanje osam eura, ovisno o tome kada je prijavio prtljagu

315
Ryanair

Niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair uvela je od 1. studenoga novu politiku vezanu uz prtljagu: putnicima sada naplaćuje naknadu za “ručnu prtljagu”, odnosno torbe na kotačima ili sličnu prtljagu koju žele unijeti u kabinu.

Do sada je kompanija dopuštala besplatno unošenje torbi težine do 10 kilograma ili maksimalnih dimenzija  55 cm x 40 cm x 20 cm.

Prema priopćenju kompanije promjene koje su stupile na snagu u četvrtak smanjit će kašnjenja letova i omogućiti jeftiniju opciju prijave prtljage. Ryanair na svojim internetskim stranicama navodi da ovime prestaje politika označavanje većih komada prtljage koji se ne mogu unijeti u kabinu u posljednjem trenutku.

“Veće torbe označavane su na izlazu i stavljene su (besplatno) na čekanje. Ta procedura obuhvaćala je do 120 torbi, što je izazvalo odgode letova od 25 minuta u prosjeku“, tvrdi kompanija.

Promjena politike znači da putnici koji nisu prijavljeni kao prioritetni mogu besplatno unijeti samo jednu malu torbu dok će im za drugu biti naplaćena naknada od najmanje osam eura. Ta druga torba morat će također biti stavljena na čekanje.

Naknada od 8 eura povećava se na 10 ako se prtljaga prijavi nakon inicijalne rezervacije, a na 20 eura ako se prijavi na dan odlaska. Ako “neprioritetni putnik” ponese dodatnu torbu sve do ulaska u zrakoplov, morat će platiti 25 eura da bi torba mogla s njim na let, navodi kompanija.

“Prioritetni putnici” smiju i dalje unijeti dvije torbe

Prioritetni putnici“, kojih sada prema navodima kompanije ima oko 30 posto, mogu i dalje sa sobom u kabinu besplatno ponijeti dvije torbe – jednu do 10 kilograma težine i jednu manju.

Naknada za prioritetno ukrcavanje je jeftinija i iznosi šest eura prilikom inicijalne rezervacija, odnosno osam eura za naknadnu prijavu. No, broj “prioritetnih putnika” je ograničen na 95 po letu (od 189 raspoloživih sjedala). Ryanair na svojim stranicama pak navodi da garantira ukrcaj samo za prvih 90 “torbi na kotačima”.

Ryanair je maksimalnu veličinu male torbe koja se može besplatno unijeti u kabinu  povećao na dimenzije 40 cm x 20 cm x 25 cm. Kompanija navodi da će “kalup”, odnosno mjerač dimenzija prtljage na izlazu biti postavljen tako da dopušta 25 posto veći volumen.

Roditelji s djecom do dvije godine moći će dodatno unijeti besplatno nosilicu za bebe koja nije teža od 5 kilograma, a korisnici s medicinskim pomagalima također će moći zatražiti njihov besplatan unos.

Ryanair tvrdi da ne očekuje povećanje prihoda na temelju nove politike jer će učinak povećanja broja prioritetnih putnika i naplate naknada za prtljagu biti poništen manjim prihodima od putnika koji plaćaju naknadu za prtljagu od 25 eura i putnika koji putuju samo s torbama malih dimenzija.