U posljednjih 40 godina produktivnost je rasla 6 puta brže od radničke plaće

U razdoblju od kraja četrdesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća ukupne plaće američkih radnika rasle su proporcionalno produktivnosti. No, krajem sedamdesetih to se promijenilo,, upozorava Economic Policy Institute

98
produktivnost vs plaće

Većina ljudi vjeruje kako gospodarski rast donosi dobrobit svima. No, američki neovisni i neprofitni Institut za političku ekonomiju (Economic Policy Institute) iz Washingtona objavio je podatke koji pokazuju da to baš i nije uvijek tako.

U razdoblju od kraja četrdesetih do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća američko gospodarstvo funkcioniralo je po navedenom principu. Ukupne plaće prosječnih radnika, koje obuhvaćaju osnovnu plaću i dodatke, rasle su proporcionalno s produktivnošću (proizvodnjom na sat). Drugim riječima, učinkovitije gospodarstvo prosječnom Amerikancu donosilo je odgovarajuću veću plaću. No, krajem sedamdesetih to se počelo mijenjati.

Od 1979. do 2018. neto produktivnost porasla je 69,6 posto, dok je satnica rada prosječnog radnika praktično stagnirala: tijekom 39 godina porasla je samo 11,6 posto (nakon prilagodbe na inflaciju). Iako su Amerikanci produktivniji nego ikad, plodovi njihova rada prvenstveno pripadaju onima na vrhu i korporacijama, posebno posljednjih godina.

Rast produktivnosti pruža potencijal za rast plaća većine zaposlenih. Međutim, taj se potencijal rasipa posljednjih desetljeća. Prihodi, plaće i bogatstvo stvoreni u posljednja četiri desetljeća nisu utjecali na većinu Amerikanaca, uglavnom zato što su političke odluke onih najbogatijih i najmoćnijih, onih s najvišim prihodima, pogoršavale nejednakost. Time je spriječeno da se potencijalni rast plaća pretvori u stvarni rast za većinu radnika. Rezultat je stagnacija radničkih plaća.

Stagnacija plaća je izravna posljedica javnih politika koje su vođene u korist onih najbogatijih i najmoćnijih i kojima je u posljednjih nekoliko desetljeća zaustavljen rast plaća za veliku većinu radnika. Dakle, budući da je stagnaciju plaća prouzročila politika, ona je može ublažiti politikom, zaključak je analitičara Instituta za ekonomsku politiku iz Washingtona.

Da bi budući rast produktivnosti doveo do snažnog rasta plaća i ravnomjerne podjele prosperiteta na veliki broj ljudi, treba uspostaviti politike koje će ponovno povezati plaću i produktivnost te obnoviti snagu radništva, poručuje Institut za političku ekonomiji.

>>LinkedIn: 10 tečajeva za povećanje produktivnosti