LinkedIn: 10 tečajeva za povećanje produktivnosti

Prošlog mjeseca korisnici LinkedIn Learninga pregledali su 7,7 milijuna sati sadržaja - dvostruko više nego u ožujku i gotovo tri puta više nego u veljači. Najpopularniji online tečajevi bili su vezani uz komuniciranje na daljinu, virtualne vještine i timski rad

155
povećanje produktivnosti
[Pixabay]

U posljednje vrijeme svi tražimo nove načine kako da ostanemo produktivni, posebno kada je riječ o poslu. Bez obzira na to jesmo li opušteni, ljuti ili se prilagođavamo novim modelima rada, sve više vremena posvećujemo usavršavanju svojih vještina kako bismo se prilagodili brzim promjenama na tržištu.

To je potaknulo rast potražnje za mrežnim učenjem, osobito za tečajevima vezanim uz povećanje produktivnosti.

Prošlog mjeseca korisnici LinkedIn Learninga pregledali su 7,7 milijuna sati sadržaja – dvostruko više nego u ožujku i gotovo tri puta više nego u veljači. U rekordnom tjednu u ožujku, kada je postalo jasno da zbog pandemije slijedi globalna ekonomska kriza, preuzimanje obrazovnih aplikacija poraslo je za 90 posto u usporedbi s tjednim prosjekom u četvrtom tromjesečju 2019., navodi analitičarska tvrtka App Annie.

Najpopularniji online tečajevi bili su vezani uz komuniciranje na daljinu, virtualne vještine i timski rad. Potražnja za ovim tečajevima porasla je za nevjerojatnih 3000 do 5800 posto.

>>Evo koje su najtraženije poslovne vještine u 2020. prema LinkedInu

Najpopularniji tečajevi na LinkedInu

Najpopularniji tečajevi na LinkedInu bili su:

• Upravljanje vremenom: rad od kuće / Time management: Working from home
• Osnove rada na daljinu / Remote work foundations
• Šest jutarnjih navika za uspješniji rad / The six morning habits of high performers
• Naučite kako koristiti Zoom / Learning Zoom
• Kako upravljati stresom da biste ostvarili pozitivne promjene / Managing stress for positive change
• Savjeti za rad na daljinu / Tips for working remotely
• Osnovna obuka za korištenje aplikacije Microsoft Teams / Microsoft Teams essential training
• Izgradnja otpornosti na teškoće i stres / Building resilience
• Međuljudska komunikacija / Interpersonal communication
• Osnovna obuka za korištenje aplikacije Excel (Office 365) / Excel essential training (Office 365)

Tečajevi povezani s pisanjem životopisa, osvještavanjem ili specifičnim tehničkim vještinama, poput programskog jezika Python, također su zabilježili rast potražnje u protekla dva mjeseca.

Iako porast potražnje dolazi iz vrlo širokog spektra profesija, prednjače industrije koje je kriza najteže pogodila, poput organizacije rekreacije i putovanja, posredovanja nekretninama i prodaje robe široke potrošnje.

To pokazuje koliko truda radnici ulažu kako bi se nosili s trenutnom neizvjesnošću, rekla je Feon Ang, regionalna potpredsjednica LinkedIna za edukaciju u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Stjecanje novih vještina i prilagođavanje sadašnjih znanja potrebno je više nego ikad prije kako bi se tvrtke i profesionalci mogli ponovno osoviti na noge i krenuti zajedno naprijed privikavajući se na novu normalnost”, tumači Ang.

Te vještine neće biti dugoročno izgubljene zato što tvrtke prelaze na novo modele rada. Rad na daljinu i fleksibilnost u radu nekada su bili prepoznatljiva prednosti. Danas su očekivanja povećana bez obzira na generacijsku pripadnost.

>>Što su to soft skills i zašto su važne za vašu karijeru

Važnost vještina ovisi o fazi karijere

Na koje biste se vještine trebali usredotočiti ovisi o vašoj situaciji. Ang je izdvojila neke preporuke s obzirom na to u kojoj se fazi karijere nalazite.

• stručnjaci u statusu mlađih i srednjih razina: rad na daljinu, upravljanje vremenom i produktivnost prilikom rada od kuće
• Vođe: virtualno upravljanje timovima, uključivanje članova tima i održavanje kulture tvrtke
• oni koji traže posao: intervjui te izgradnja i razvoj profesionalnih mreža

Za one koji traže posao LinkedIn Learning nudi izbor tečajeva u rasponu od oporavka nakon otkaza do savjeta kako zadržati motivaciju prilikom potrage za poslom.

Jedan od načina da zadržite pozitivan stav je da postavite jasne ciljeve. “Razmislite kako biste najbolje mogli iskoristiti ovu situaciju i što biste mogli ostvariti tijekom pandemije. Uključite to u svakodnevnu rutinu i pridržavajte se toga”, savjetuje Ang.

“Ako tražite posao važno ostati povezan sa svojim mrežama putem različitih internetskih platformi. Potražite savjet ili se pokušajte putem mreža povezati s s novim prilikama “, dodala je.