Velike trgovačke i logističke tvrtke osnovale interesnu udrugu

Cilj Udruge je smanjenje troškova poslovanja industrije i kreiranje uvjeta za održivi rast u skladu s ciljevima održivog razvoja poslovanja te unapređenje poslovnog i zakonodavnog okvira, kao i daljnja harmonizacija s najboljim praksama Europske unije

80

U prostorijama trgovačkog centra Westgate osnovana je u ponedjeljak Udruga trgovine i logistike (UTIL), interesna udruga koja okuplja 12 tvrtki utemeljitelja iz prehrambene i neprehrambene trgovine te logistike, sektora koji prirodno čine objedinjeni lanac. Udruga će službeno zaživjeti nakon upisa u Registar udruga Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Tvrtke okupljene u Udruzi trgovine i logistike predstavljaju važne dionike i lidere u maloprodaji i veleprodaji hrane i pića, trgovini namještajem, renomiranim modnim i sportskim brendovima te robom široke potrošnje, kao i u upravljanju trgovačkim centrima i logistici.

Cilj Udruge je smanjenje troškova poslovanja industrije i kreiranje uvjeta za održivi rast u skladu s ciljevima održivog razvoja poslovanja te unapređenje poslovnog i zakonodavnog okvira, kao i daljnja harmonizacija s najboljim praksama Eurospke unije.

Na osnivačkoj skupštini UTIL-a za predsjednika je izabran Denis Čupić, vlasnik i predsjednik uprave F.O. Grupe, a u Upravni odbor izabrani su član uprave Konzuma Tomislav Kramarić, predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik, izvršni direktor Schenkera Saša Baleta te direktorica LPP-a Hrvatska Ana Babić.

“Osnivanjem i djelovanjem Udruge trgovine i logistike želimo povećati konkurentnost tvrtki u lancu opskrbe te omogućiti uspješnije poslovanje industrije koja po svojim godišnjim prihodima, broju zaposlenika i doprinosu u državni proračun predstavlja jednu od ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Sa svim dionicima i donositeljima odluka relevantnih za naše gospodarske djelatnosti te svim interesnim udruženjima želimo ostvariti konstruktivan i afirmativan dijalog, stavljajući na raspolaganje znanje i ekspertizu tvrtki članica s ciljem stvaranja uvjeta za dugoročno održiv i još uspješniji razvoj industrije.

Danas se okupilo 12 tvrtki utemeljitelja, ali to je tek početak. Industriji trgovine i logistike je u kontekstu najavljenih izmjena i dopuna zakonskih regulativa: od Zakona o trgovini, uvođenja eura, pravedne regulacije e-trgovine te u kontekstu značajnog povećanja troškova poslovanja itekako potrebna organizacija koja će biti fokusirana primarno na ove teme. Zato vjerujemo i nadamo se da će nam se po početku rada pridružiti i druge tvrtke iz našeg sektora, jer svi dijelimo iste izazove i probleme”, izjavio je predsjednik Udruge Denis Čupić.