Vinci će graditi LNG terminal u Brunsbüttelu u Njemačkoj

LNG postrojenje u Brunsbüttelu dio je njemačkog plana za dostizanje "energetske neovisnosti". Gradnja bi trebala trajati 42 mjeseca i završiti 2026. godine. Ukupna vrijednost projekta nije objavljena

50
LNG terminal
[Foto: LNG Terminal Brunsbüttel]

Francuski građevinski div Vinci dobio je ugovor za izgradnju novog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Njemačkoj. Vinci je ugovor dobio preko svoje podružnice Cobra IS u konzorciju s tvrtkom Senera, specijaliziranom za infrastrukturne projekte, a obuhvaća projektiranje i izgradnju terminala za replinifikaciju.

Novi pogon bit će smješten u Brunsbüttelu, gradu na ušću Elbe u Sjeverno more, sjeverozapadno od Hamburga. Imat će dva spremnika plina zapremine 165.000 m3 i proizvodni kapacitet od 8 milijardi m3 prirodnog plina godišnje, koji se može dodatno proširiti do 10 milijardi m3.

“Terminal u Brunsbüttelu će osigurati stratešku infrastrukturu za korisnike njemačkog LNG terminala. Omogućit će Njemačkoj uvoz ukapljenog prirodnog plina morem, skladištenje i replinifikaciju prije nego što se plin ubrizga u njemačku mrežu ili transportira kamionima ili vagonima”, navodi Vinci.

Prema Seneru, koji je u partnerstvu s Cobrom već izgradio LNG terminale u Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji, terminal će biti opremljen s “dva pristaništa, sustavom kranova za istovar, sustavom za replinifikaciju, Boil-off Gas sustavom za obnavljanje i prikupljanje isparenog plina, pomoćnim sustavima i nizom operativnih zgrada”.

LNG postrojenje u Brunsbüttelu dio je njemačkog plana za dostizanje “energetske neovisnosti”. Gradnja bi trebala trajati 42 mjeseca i završiti 2026. godine. Ukupna vrijednost projekta nije objavljena.

Njemačka je ranije ove godine najavila izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin s kompletnom infrastrukturom u luci Wilhelmshaven. Terminal za ukapljeni prirodni plin u Wilhelmshavenu trebao bi zadovoljiti desetinu njemačkih potreba za plinom. Nalazi se zapadno od Hamburga, otprilike 250 kilometara udaljen cestom od Brunsbüttela, a gradi ga energetska tvrtka Uniper.

>>Njemačka kreće u gradnju svog prvog LNG terminala