Za izradu studije o modernizaciji Istarske pruge 5 mil. kuna

Studijska dokumentacija za obnovu i modernizaciju Istarske pruge pruge na dionici Državna granica - Buzet - Pula trebala bi biti završena za godinu dana, a vrijednost izrade dokumentacije procjenjuje se na 5 milijuna kuna

79
Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture

U Ministarstvu prometa potpisan je Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju 90 kilometara željezničke pruge od slovenske granice preko Buzeta do Pule.

Istarska pruga R101 kojom dnevno vozi dvadesetak vlakova prolazi kontinentalnim dijelom Istre, od državne granice sa Slovenijom do grada Pule. Željeznička infrastruktura na spomenutoj pruzi dotrajala je te postoji potreba za njezinom obnovom, modernizacijom i elektrifikacijom.

Predmetna studija sagledat će potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive opcije i ulaganja u odnosu na planiranu prometnu potražnju te će poslužiti kao podloga za daljnju razradu projekta i prijavu za potencijalno sufinanciranje EU-a.

Modernizacija pruge važna je za daljnji gospodarski i turistički razvoj Istre koja će nakon obnove biti povezana s glavnim željezničkim koridorima. Obnovom pruge trebao bi se, sukladno potrebama lokalne industrije i lokalnog poduzetništva, obnoviti i teretni promet koji je prekinut 2015. godine, rekao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Studijska dokumentacija za obnovu i modernizaciju Istarske pruge pruge na dionici Državna granica – Buzet – Pula trebala bi biti završena za godinu dana, a vrijednost izrade dokumentacije procjenjuje se na 5 milijuna kuna.

“HŽ Infrastruktura započela je veliki investicijski ciklus provodeći niz projekata modernizacije željezničke infrastrukture diljem Hrvatske. Dio te modernizacije jest i revitalizacija željeznice u Istri, a potpisivanjem Sporazuma o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju pruge državna granica – Buzet – Pula nastavljamo taj ciklus i formalno započinjemo modernizaciju željezničke infrastrukture na području Istarske županije. Također, godine 2020. potpisali smo Sporazum o suradnji na aktivnostima vezanima za obnovu pruge L213 Lupoglav – Raša i uspostavi prometa do Luke Bršica s Lučkom upravom Rijeka, čime je uspostavljena suradnja na pripremnim aktivnostima u cilju prijave na natječaje za EU sufinanciranje”, rekao je ministar prometa Oleg Butković.