Za Jadran bez brodova s pogonom na fosilna goriva

U Bruxellesu je održan sastanak potpredsjednika regije Abruzzo Nicole Campitellia i ravnatelja REGEA-e i predsjednika FEDARENE dr.sc. Julija Domca

90
Abruzzo
dr.sc. JulijE Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE i Nicola Campitelli, potpredsjednik regije Abruzzo

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske još je jednom pokazala svoju povezanost na EU razini dogovorivši sudjelovanje regije Abruzzo u zajedničkom nastupu europskih regija na ovogodišnjoj UN Konferenciji o klimatskim promjenama koja će se održati u Santiagu, Čileu (COP25) od 2. do 13. prosinca 2019.

Riječ je o konferenciji koju svake godine organiziraju Ujedinjeni narodi, a na kojoj će europske regije biti predstavljene kroz Europsko udruženje regija i energetskih agencija – FEDARENE.

Posebno izlaganje na Konferenciji biti će i EU Sporazum gradonačelnika (CoM), čiji je dr. sc. Julije Domac, ravnatel REGEA-e, član Upravnog odbora, a koji je sada dio globalnog Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju koji okuplja preko 10.000 gradova i lokalnih vlada širom svijeta. Zajednički nastup s talijanskom regijom Abruzzo, uz više drugih europskih regija, zanimljiv je i radi prijenosa znanja i iskustava u Hrvatsku.

Nakon sastanka dr. sc. Julije Domac je istaknuo važnost koordiniranja aktivnosti europskih regija i gradova na globalnoj razini, ali i prema europskim institucijama.

“Hrvatske i talijanske regije imaju dugu tradiciju, ali još i puno veće potencijale suradnje. Pripadnost istom Mediteranskom krugu i zajedničko kulturno naslijeđe treba biti poticaj gospodarskoj suradnji u Europi bez granica. Vrijeme koje dolazi otvara mogućnosti za značajne investicije u čistu energiju i promet bez emisija stakleničkih plinova. Hrvatska i Italija moraju zajedno pokrenuti inicijativu da Jadran postane more bez pogona brodova na fosilna goriva, danas takva vizija postaje posve ostvariva”, izjavio je Domac

Osim dogovorenog zajedničkog nastupa na COP25 i suradnje na projektima na području energetske učinkovitosti, regija Abruzzo ući će i u Upravni odbor FEDARENE čime će se politička komponenta djelovanja ovog uglednog europskog udruženja još ojačati.

>>Prva radijska emisija o energetici “50 nijansi zelene”

Koncept održive industrije

U regiji Abruzzo djeluju tri energetske agencije, a godišnje proizvodi oko 1,837 GWh iz hidroelektrana, 0,78 GWh iz fotonaponskih elektrana, a 250,98 GWh energije iz vjetroelektrana. Sama regija ima oko 1.3. milijuna stanovnika.

Još u studenom 2016., regija Abruzzo objavila je Povelju Pescara, sporazum između Regionalnog vijeća Abruzza i tvrtki/poduzetnika kako bi se razvijao koncept održive industrije.

Održiva industrija je svako proizvodno poduzeće koje slijedi jedno ili više sljedećih područja održivosti – ekološku, gospodarsku i socijalnu. Kroz pet mjeseci razgovora zajednički je identificiran 61 uvjet održivosti, a poduzeća koja ispunjavaju ciljeve bit će nagrađena kroz smanjenje administrativnih, nacionalnih i lokalnih poreza, ekonomskih koncesija i pratećeg zakonodavstva. Do sada su u Povelji Pescare registrirana 127 poduzeća s različitim stupnjem angažmana – osnovnim, srednjim, naprednim.