Zagrebačka županija pokreće program razvoja ekološke poljoprivrede

Zagrebačka županija već godinama izdavaj iz proračuna više od  20 milijuna kuna za bespovratne potpore OPG-ovima, za podizanje novih nasada, kupnju strojeva, proširenje proizvodnih kapaciteta i edukaciju, istaknuo je župan Kožić

60
program razvoja ekološke poljoprivrede

U Hrvatskoj se ekološkom proizvodnjom banci gotovo pet tisuća gospodarstva, što je oko 7 posto ukupne proizvodnje.  Kako bi potaknula ekološku proizvodnju, Zagrebačka županija najavila je program potpora koji će trajati deset godina. Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji predstavljen je u petak, 2. listopada 2020. u zagrebačkom Hotelu International.

“Zagrebačka županija će biti vodeća ‘zelena’ županija u Republici Hrvatskoj. Svoj razvoj temeljit će na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i na razvoju pamrtnih sela”, rekao je  prilikom predstavljanja programa koje je u petak održano u Zagrebu župan Stjepan Kožić.

Istaknuo je da Zagrebačka županija već 20 godina kroz odjel za poljoprivredu izdvaja iz proračuna više od  20 milijuna kuna godišnje za financijsku i stručnu pomoć u razvoju poljoprivrede na svom području. “To su bespovratna sredstva koja dajemo našim OPG-ovima za podizanje novih nasada, kupnju strojeva, proširenje proizvodnih kapaciteta i edukaciju.”

“Ekološka poljoprivreda je imperativ današnjeg vremena. To je moderna poljoprivreda u kojoj se koristi napredna tehnologija. Ona predstavlja jedan od najinovativnijih vidova poljoprivrede uopće”, rekla je voditeljica projekta Sonja Karoglan Todorović

Projekt je usklađen s europskim standardima, a jedan od njih je da 25 posto površina koje se obrađuju bude namijenjen ekološkoj proizvodnji.

“Ekološka proizvodnja predstavlja značajan potencijal za povećanje konkuretnosti i za jačanje tržišne pozicije hrvatskih proizvođača s ciljem proizvodnje visoko kvalitetne hrane”, rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Program potpore proizvođačima ekoloških proizvoda trajat će do 2030. godine.

>>Popis poljoprivrede 2020. godine za OPG-ove kreće sredinom rujna

>>Zlata vrijedan: Mario Trbušić iz Bedekovčine vodi najbolji OPG u Hrvatskoj