Kako do gotovine u eurima i kada će ona biti dostupna građanima

Početni paketi euro kovanica za građane bit će pakirani u male plastične vrećice u kojima će biti 33 euro kovanice vrijedne 13,28 eura. Građani će moći nabaviti najviše dvije vrećice po transakciji

722
kako do gotovine u eurima
Bankomati će se postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura. Veliki broj bankomata će biti prilagođen da od 1. siječnja 2023. može isplaćivati eure [Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay]

Proizvodnja euro kovanica u Hrvatskoj počela je ljetos, prije otprilike dva mjeseca, i ide prema planu, poručuju iz HNB-a. Do kraja godine bit će otkovane sve količine predviđene za ovu godinu. Te količine će se, između ostaloga, iskoristiti za pakiranje u takozvane početne pakete euro kovanica za građane i poslovne subjekte. Građani će te početne pakete moći nabaviti u bankama, FINA-i poštanskim uredima već od 1. prosinca ove godine, tumače u Hrvatskoj narodnoj banci.

Početni paketi euro kovanica za građane bit će pakirani u male plastične vrećice u kojima će biti 33 euro kovanice vrijedne 13,28 eura. Građani će moći nabaviti najviše dvije vrećice po transakciji. Ukupno će za te potrebe biti raspoloživo 1,2 milijuna komada.

Za razliku od euro kovanica koje su kuju u Hrvatskoj, novčanice eura posuđuju se od jedne zemlje članice euro-područja. Građani će ih moći nabaviti od 1. siječnja – ili na bankomatima ili prilikom zamjene kuna za eure u bankama, poslovnicama FINA-e ili poštanskim uredima.

Građani će početne pakete euro kovanica moći nabaviti u bankama, FINA-i poštanskim uredima već od 1. prosinca ove godine

Prilagodba bankomata za euro

Kako Hrvatska ima razvijenu bankomatsku mrežu, s velikim brojem bankomata, prelazak bankomata s kuna na eure bit će postupan. Budući da se u Hrvatskoj intenzivno plaća gotovinom, a potražnja za kunom je naročito intenzivna uoči i tijekom božićnih praznika, nužno je osigurati dovoljan broj bankomata na kojima će građani moći zadovoljiti svoje potrebe za kunskom gotovinom. Zato će se bankomati postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura.

Veliki broj bankomata će biti prilagođen da od 1. siječnja 2023. može isplaćivati eure.

Kako građani ne bi morali tražiti bankomate svoje banke, one u kojoj imaju otvoren račun, s bankama je dogovoreno da se u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. ne naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima klijentima drugih banaka. Tako će se od 15. do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu, dok će se od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade moći podizati euri.

Prilagodba bankomata je obiman posao, treba obići svaki bankomat, sve bankomatske kazete se moraju prilagoditi za euro. Objavit će se i interaktivna karta bankomata na kojoj će građani moći pronaći najbliži bankomat na kojem će moći podići eure.

HUB je izradio detaljan plan prilagodbe bankomata i nema nikakvih naznaka da bi moglo biti nekakvih problema u realizaciji tog plana, poručuju iz HNB-a..