Pet pitanja koja biste si morali postaviti prije ulaska u otvorenu vezu

Posljednjih godina poligamija (ili ne-monogamija) sve više postaje mainstream. Otprilike jedna od četiri odrasle osobe zainteresirana je za otvorenu vezu, pokazala je anketa koje je YouGov proveo 2021. na uzorku od 23 tisuće Amerikanaca

128
otvorena veza
[Image by PublicDomainPictures from Pixabay]

Otvorene veze među slavnim osobama – Shailene Woodley, Angelina Jolie i, vjerojatno najistaknutiji par koji se spominjao u tom kontekstu, Will Smith i Jada Pinkett Smith – često su teme rasprava. Uglavnom se smatralo kako je riječ o holivudskim aranžmanima koji mogu opstati samo uz čvrsti “ugovor o povjerljivosti”. No, posljednjih godina poligamija (ili ne-monogamija) sve više postaje mainstream. Otprilike jedna od četiri odrasle osobe zainteresirana je za otvorenu vezu, pokazala je anketa koje je YouGov proveo 2021. na uzorku od 23 tisuće Amerikanaca.

Ako koristite aplikacije za upoznavanje, kod nekih profila možete naići na akronim ENM koji označava da osoba traži etičku ne-monogamiju. A to može značiti različite oblike odnosa, tumači za CNBC Make It Avital Isaacs, terapeutkinja u Manhattan Alternative Wellness Collective, ordinaciji za mentalno zdravlje koja pomaže osobama sa seksualnim problemima.

“Nemonogamija je krovni pojam za širok raspon različitih vrsta odnosa: od osoba koje su u braku i imaju dopuštenje da spavaju s drugim osobama na poslovnim putovanjima pa sve do anarhičnog odnosa u kojem osobe imaju više romantičnih partnera”, razlaže Isaacs.

Uobičajeni oblik etičke nemonogamije je otvorena veza, a to je kada osoba ima jednog ili više romantičnih ili seksualnih partnera u isto vrijeme.

Prema istraživanju objavljenom 2015. u Journal of Social and Personal Relationships  otprilike 4 do 5 posto veza bilo je dogovorno (konsenzualno) nemonogamno. Taj se broj vjerojatno povećao.

Ako razmišljate o ulasku u otvorenu vezu, postoji nekoliko pitanja koja biste si trebali postaviti prije donošenja takve odluke kako biste bili sigurni da je to pravi oblik odnosa za vas.

Pet pitanja koja si morate postaviti prije ulaska u otvorenu vezu

1. Što želim?

Ovo pitanje zvuči očito i logično, ali važno je zastati i razmisliti o tome što zapravo tražite.

“Ljudi će često pristati na dogovore koji nisu savršeni za njih jer osjećaju privlačnost prema drugoj osobi”, kaže Isaacs. “Ako razmišljate: ‘Stvarno želim ovu osobu i zbog toga ću pristati na sve’, to je važna informacija.”

Razmislite kako zamišljate svoju idealnu vezu, bez obzira na osobu s kojom namjeravate  ući u vezu. Je li vaša idealna veza monogamna ili nemonogamna?

2. Zašto želim otvorenu vezu?

Megan Hanafee Major, terapeutkinja koja radi s bračnim i ljubavnim parovima, kada netko od njih pokaže interes za ne-monogamiju, traži od njih da razmisle o tome što očekuju da će dobiti od otvorene veze.

“Možda ste predani dugoročnoj vezi, ali shvaćate da vi i vaš partner u toj vezi imate nezadovoljene potrebe. Razmislite koje su to potrebe i što sprječava da one budu zadovoljene. To je put prema uspješnoj vezi.”

3. Kako će mi otvorena veza unaprijediti život?

Budite iskreni o svojim ciljevima i činjenici da otvorena veza neće riješiti sve vaše probleme, kaže Major. “Postoje stvari koje bilo koji odnos ili odnosi, ma kako divni bili, nikada ne mogu u potpunosti zadovoljiti”, tumači ona. “Na primjer, ako shvatite da tražite vanjsku potvrdu zbog duboko ukorijenjene nesigurnosti, možda ćete morati revidirati svoje ciljeve.”

Isaacs ističe da otvorena veza nije izgovor da ne radite na vlastitim problemima.

“Izreka glasi: ‘Ono što ne integriramo ili ne prihvatimo kod sebe, projicirat ćemo na druge’”, kaže ona. Čest primjer je da ako niste zacijelili rane iz odnosa s roditeljima, projicirati tu ogorčenost na supružnika..

Bez obzira o kakvom je problemu riječ, važno je “napraviti domaću zadaću” raščistiti stvari sa sobom kako bi vaša veza procvjetala.

4. Postoje li stare rane ili iskustva o kojima biste trebali razmisliti prije ulaska u otvorenu vezu?

Ako ste u prošlosti doživjeli nevjeru, to bi mogao biti povod za ulazak u otvorenu vezu. No, to još uvijek ne znači da je to dobar izbor.

“Možda biste trebali potražiti pomoć terapeuta ili nekim drugim sustavom podrške kako biste se osjećali ugodno s obzirom na vlastito emocionalno stanje”, kaže Major.

5. Koji je najbolji scenarij?

Kada razmišljate o otvorenoj vezi, mogli biste posmisiti “A što ako se moj partner zaljubi u neku drugu osobu?”.

“Kad se govori o nemonogamiji, postoji tendencija da sve gledamo katastrofično. Borite se protiv tog poriva, upozorava Isaacs.

Umjesto toga, zamislite kakva će biti vaša budućnost ako sve bude funkcioniralo savršeno – i je li to no što želite.