Ćorić: Potpore za očuvanje radnih mjesta za srpanj bit će isplaćene do kraja mjeseca

Anketa koju je Udruga Glas poduzetnika provela među svojim članovima pokazala je da potpore za srpanj nije dobilo 76 posto članova, dok ih 8 posto još uvijek nije dobilo potpore za lipanj

99
Zašto potpore još nisu isplaćene pokušao je objasniti ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostujući u emisiji RTL danas

Udruga Glas poduzetnika upozorila je u subotu, 22. kolovoza, da poduzetnicima i obrtnicima nisu isplaćene potpore za očuvanje ranih mjesta za srpanj, a nekima još uvijek nisu isplaćene ni potpore za lipanj. U anketi koju su proveli među svojim članovima čak 76 posto ih je istaknulo da im nisu sjele potpore za srpanj, a 8 posto ih još uvijek nije dobilo ni potpore za lipanj.

“Govorimo doista o velikom postotku, a još više je zabrinjava činjenica da sredstava ima! Tako, naime, u medijima govori ministar Marić. Ali ona očito ne stižu na adrese korisnika. Upite ministar prebacuje na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ)”, navodi u priopćenju Udruga Glas poduzetnika.

“Posljednjih dana, pak, ravnatelj HZZ-a u medijima ističe kako će potpore za lipanj biti isplaćene zaključno s 20. kolovoza. Također, ne vidi problem u tome što one kasne punih mjesec dana. Navedeno objašnjava time što su djelatnici HZZ-a morali uskladiti i svoje godišnje odmore”, dodaje se u priopćenju.

Zašto potpore kasne?

Zašto potpore još nisu isplaćene, iako je obveza HZZ-a – barem tako piše na njihovim internetskim stranicama – da ih isplati do 20. u mjesecu za prethodni mjesec, pokušao je objasniti ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić gostujući u emisiji RTL danas.

“Sredstva za lipanj i srpanj bit će isplaćena do kraja ovog mjeseca. Danas sam se čuo s kolegom Aladrovićem koji mi je to potvrdio. Nešto kompleksnija procedura obrade zahtjeva u odnosu na ono razdoblje u prvoj polovici godine razlog je tome da je sredstva potrebno nešto dulje čekati”, rekao je Ćorić.

Na pitanje kako braniti radna mjesta ako potpore kasne, Ćorić je nastavio s Vladinom predizbornom retorikom ustvrdivši kako su “radna mjesta u Republici Hrvatskoj obranjena puno bolje od radnih mjesta u najvećoj većini drugih europskih zemalja. U ovom trenutku zaposlenost je nešto manja u odnosu na lipanj 2019. godine”, rekao je Ćorić. Dodao je kako će se mjere nastaviti za sektore koji će biti ugroženi, “a to će ovisiti i o intenzitetu korona krize”.

>>Mikropoduzetnici zahtjeve za potpore mogu predati do 31. srpnja

>>Potpore za mikropoduzetnike produžene na kolovoz