Otvoren natječaj za najbrže rastuće tehnološke tvrtke u srednjoj Europi

Natječaj obuhvaća tri kategorije – CE Fast 50, Zvijezde u usponu i Velikih 5 - te dvije nagrade: najdisruptivnija inovacija i društvena inovacija

u 13:50 Zadnja izmjena: 16.05.2018 u 13:53
38
CE Fast 50

Deloitte je objavio otvaranje natječaja CE Fast 50, za uvrštenje u rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi. Natječaj koji Deloitte provodi gotovo 20 godina otvoren je za tehnološke tvrtke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Makedonije, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Srbije.

Natječaj obihvaća tri kategorije – CE Fast 50, Zvijezde u usponu i Velikih 5 – te dvije nagrade: najdisruptivnija inovacija i društvena inovacija.

Rok za prijave otvoren je do 31. srpnja, a rang-ljestvica će biti objavljena početkom listopada 2018. godine.

“Bile one velike, male, javne ili privatne, lokalne tvrtke koje najbrže rastu, predvode u inovacijama te unose disrupciju na hrvatskom tržištu zaslužuju da ih podržimo i odajemo im priznanje. Plasman u elitnu skupinu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki zahtjeva dalekovidnost, predanost i neumoran rad na inovacijama. Neizmjerno se radujemo što ćemo i ove godine svjedočiti entuzijazmu i inovacijama tvrtki koje će se plasirati na Deloitteovu ljestvicu. S nestrpljenjem iščekujemo prijave tvrtki koje imaju potencijal da unesu disrupciju u tehnološkoj industriji, kako u Hrvatskoj, tako i među ostalim zemljama srednje Europe.“, naveo je Zlatko Bazianec, partner i rukovoditelj hrvatskog ureda Deloittea.

Traži se najbolji u četverogodišnjem razdoblju

Deloitteov Fast 50 program u srednjoj Europi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, bez obzira jesu li u javnom ili privatnom vlasništvu. Tvrtke se rangiraju na temelju prosječnog rasta koji je pojedina tvrtka ostvarila u četverogodišnjem razdoblju. U obzir ulaze sve tvrtke koje posluju u industrijama komunikacije, zaštite okoliša, financijskih tehnologija, harvera, zdravstva, farmaceutskoj industriji, medijima i industriji zabave te programiranja. Prilikom rangiranja za 2018. Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene tvrtke ostvarile u razdoblju 2014. – 2017.

Da bi se tvrtka kvalificirala za uvrštenje u ljestvicu, mora ispuniti nekoliko kriterija:

  • u 2014., 2015. i 2016. godini godišnji prihodi tvrtke moraju iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2017. godini moraju biti veći od 100.000 eura;
  • tvrtka mora imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija);
  • mora se baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj;
  • u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde u usponu

Deloitte u kategoriju Zvijezda u usponu uvrštava tvrtke s potencijalom rasta koje posluju kraće od četiri godine, što je minimalni prag za ulazak u glavnu kategoriju. Kandidati za ovu kategoriju moraju poslovati najmanje tri godine i u svakoj godini (2015. – 2017.) moraju imati prihod veći od 30.000 eura. U svemu drugome primjenjuju se isti kriteriji kao i za rang-ljestvicu pedeset najbrže rastućih.

Velika petorka

U kategoriju Velike petorke uvrštavaju se velike brzorastuće tvrtke koje su u proteklom četverogodišnjem razdoblju ostvarile izvanredno visok rast. Kandidati moraju ispunjavati iste kriterije kao i oni za pedeset najbrže rastućih, osim visine godišnjih prihoda u posljednjoj promatranoj godini (2017.), koji za ovu kategoriju moraju biti viši od 25 milijuna eura.

Najdistruptivnija inovacija

Nagrada za najdisruptivniju inovaciju (Most Disruptive Innovation, MDI) dodjeljuje se kao priznanje tvrtki koja je razvila jedinstven i inovativan proizvod ili pruža usluge koje revolucionariziraju tržište. U ovoj kategoriji jednog pobjednika bira neovisna komisija.

Društvena inovacija

Nagrada za društvenu inovaciju (Social Impact, SI), koju Deloitte ove godine dodjeljuje  prvi put, odaje priznanje tvrtkama koje su uspješno povezale digitalne proizvode i usluge s pozitivnim utjecajem na društvo i okoliš. Pobjednika ili pobjednike će odabrati neovisna komisija.

Prijavnica i kriteriji dostupni su na internetskim stranicama Technology Fast 50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterije automatski ulaze u Deloitteovo natjecanje za 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Europi, na Bliskom istoku i Africi (regija EMEA).