Digital4her: EK raspisala natječaj za tech startupove koje vode žene

Traži se 10 ženskih tehnoloških startupova u rastućoj fazi koji će se predstaviti ocjenjivačkom odboru kojeg čine investitori i predstavnici startup programa. Natječaj je otvoren do 29. svibnja

107
Digital4her

U okviru inicijative Digital4her Europska komisija otvorila je natječan namijenjen tehnološkim startupima koje vode žene. Traži se 10 ženskih tehnoloških startupova u rastućoj fazi koji će se predstaviti ocjenjivačkom odboru u kojem su  investitori i predstavnici startup programa.

Poziv je otvoren od 15. do 29. svibnja u ponoć, a odabrani startupovi bit će kontaktirani do 31. svibnja.

Digital4Her je dio inicijative kojom se promiče sudjelovanje žena u tehnološkom sektoru, što je dio napora ka jačanju gospodarstva i prevladavanju rodnih podjela unutar društva.

Kriteriji prihvatljivosti za startupove su sljedeći:

 • startup mora biti u vlasništvu ili suvlasništvu žene;
 • mora biti registriran u državi članici EU;
 • mora donositi inovativnu poslovnu ideju vezanu uz digitalne tehnologija (IoT, fin-tech, HPC, blockchain, AI, cyber-security, e-health i slično).

Startupovi će se ocjenjivati prema sljedećim kriterijima:

 • primljene investicije i nagrade
 • rast (veličina tržišta za njihov digitalni proizvod ili uslugu te trenutni financijski rezultati)
 • plan rasta (širenje na nova tržišta, proračunske prognoze)
 • zemljopisna uravnoteženost (predviđeno je samo jedno predstavljanje startupa po zemlji).

Deset odabranih startupa bit će pozvano na predstavljanje koje će se održati 18. lipnja u Bruxellesu.

Nagrade

Odabrani startupovi natjecat će se za sljedeće nagrade:

 • Sudjelovanje u “Mind the Bridge Startup School” u San Franciscu

Riječ je o četverotjednom edukacijskom programu – 3 tjedna aktivnosti u San Franciscu te tjedan dana u Londonu – koji je povezan s globalnim korporativnim klijentima zainteresiranima za tehnološke startupove. Već je potvrđeno sudjelovanje startupova iz  Kuvajta, Bahreina, SAD-a i Europe. Nagrada će biti dodijeljena projektu u najnaprednijoj fazi razvoja.

 • Tjedan dana sudjelovanja u programu Soft-Landing, na lokaciji prema izboru koja odgovara razvojnim planovima startupa

Soft-landing je projekt koji povezuje ekosustav startupa i potiče njihov rast. S četiri glavna partnerska čvora u Berlinu, Parizu, Vilniusu i Zoetermeeru, te dva manja čvorišta u SAD-u i Indiji, Soft-Landing nudi startupovima tjedan dana stručne podrške i – opcionalno – dodatna tri tjedna mentorskog praćenja. Soft-Landing omogućava startupovima da istraže  nova potencijalna tržišta, mentorsko vodstvo i podršku u poslovnom razvoju te izgradnju dugoročne mreže.

 • Sastanak s nordijskim poslovnim anđelima

Nordic Angel je konzorcij investitora i poslovnih anđela iz Finske, Danske, Norveške i Estonije. Privatni online sastanak bit će omogućen odabranom startupu u okviru Startup Includera, programa koji povezuje investitore i pokretače startupa. Odabrani startup dobit će od investitora povratnu informaciju o svom razvojnom planu, smjernice za pristup nordijskom tržištu i potencijalnim investitorima iz regije. Ova nagrada bit će dodijeljena startupu koji je trenutno u fazi prikupljanja sjemenskog kapitala, a ima globalni potencijal.

 • Dvije pozivnice za sudjelovanje na konferenciji PODIM 2019

PODIM je najveća i najutjecajnija startup konferencija u Jadransko-balkanskoj regiji.  To je jedini događaj koji na istom mjestu jednom godišnje okuplja najuspješnije startupove iz regije, povezujući tako regionalni i globalni startup ekosustav. Konferencija okuplja više od osam stotina startupova, investitora, savjetnika i drugih dionika. PODIM je također vrlo efikasna platforma za investiranje u najperpektivnije regionalne startupove.

 • Dvije pozivnice za Tech Startup Day 2019

Tech Startup Day je vodeća belgijska startup konferencija koja u Bruxellesu okuplja pokretače startupa, investitore i korporativne predstavnike. U posljednja dva izdanja konferencija je ugostila izaslanstva iz nekoliko drugih europskih zemalja kako bi razmijenili iskustva.

 • Jedna pozivnica za Europasss

Europass je jedna od najvažnijih europskih koferencija posvećenih inovacijama i tehnološkim startupovima. Sudjelovanje na konferenciji je prilika za upoznavanje s investitorima, mentorima, potencijalnim klijentima i ostalim startupovima.

Troškove puta i smještaja za događanje u Bruxellesu 18. lipnja pokriva organizator, ali nagrađeni startupovi će sami pokriti troškove puta i smještaja prilikom sudjelovanja u edukacijskim programima ili na konferencijama.