Hrvati imaju 60 postotno znanje o osnovama osobnih financija

Istraživanje o financijskoj pismenosti, koje su proveli Addiko banka i Štedopis, obuhvatilo je 10.067 ispitanika koji su ispunili kvizove u sklopu projekta 'Zašto ovo nismo učili u školi?' i prosječno točno odgovorili na samo 6,18 od 10 pitanja.

218
istraživanje o financijskoj pismenosti

Addiko banka i Institut za financijsko obrazovanje Štedopis, u sklopu online kviza proveli su na više od 10.000 ispitanika iz cijele Hrvatske istraživanje o financijskoj pismenosti koje je pokazalo osnovnu, 60 postotnu razinu znanja o osobnim financijama.

Istraživanje je provedeno u dvije faze projekta ‘Zašto ovo nismo učili u školi?‘, od listopada 2017. do veljače 2018. i od listopada 2018. do veljače 2019. godine tijekom kojih je kvizove ispunio 10.067 ispitanik koji je prosječno točno odgovorio na samo 6,18 od 10 pitanja.

Najbolje znanje ispitanici su iskazali kod tema: Plaćanje na Internetu, Digitalno bankarstvo, te Ispunite svoje želje, a najslabije kod Obiteljskih financija, Djece i novca, te financijskih pojedinosti važnih za Kupovinu stana i/ili automobila.

Odgovorno korištenje financijskih usluga

„Hrvatski građani nažalost još uvijek imaju nisku razinu znanja kad je u pitanju financijska pismenost, što je u ostalom i bio razlog zbog kojeg smo proveli istraživanje i u suradnji sa Štedopisom pokrenuli cijeli projekt. U Addiko banci smatramo da je važno raditi na informiranju i educiranju svih dobnih skupina o što odgovornijem korištenju financijskih usluga“, izjavila je Katarina Kantolić, voditeljica projekta financijske pismenosti Addiko banke.

U 10 tematskih cjelina projekta ‘Zašto ovo nismo učili u školi? Addiko banka i Štedopis objavili su 63 članka s pomno odabranim temama, a s ciljem upoznavanja svih generacija s nužnim financijskim pojmovima te podizanja njihove financijske pismenosti.

„Ovi su nalazi istraživanja usporedivi s nacionalnim istraživanjem Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga rađenim prema metodologiji OECD-a gdje je prosječna ocjena financijske pismenosti građana iznosila 11,7 od mogućih 21 boda. Ako na 10 pitanja točno odgovorimo samo na šest znači da školskim rječnikom zaslužujemo ocjenu dovoljan, i to jedva, što ukazuje na nužne daljnje aktivnosti cjeloživotnog financijskog obrazovanja“, dodala je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa.

Svi zainteresirani mogu i dalje korisne informacije i znanja pronaći na web stranici o financisjkoj pismenosti, a tijekom 2019./2020. organizirat će se ciklus o financijama posebno namijenjen za male i srednje poduzetnike i njihove potrebe.

>>Građani i štednja: Nedovoljno poznavanje proizvoda stvara strah od ulaganja