Pet stvari koje nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci ili u njihovoj blizini

Izrazi koje koristimo kada razgovaramo sa svojom djecom (ili čak ako razgovaramo samo u njihovoj blizini) ne samo da odražavaju naša uvjerenja o svijetu oko nas, već snažno utječu na stavove koji se formiraju kod djece

1910
Izrazi koje roditelji koriste

Postupci roditelja mogu snažno utjecati na djecu, ali ono što govorimo jednako je važno. Izrazi koje roditelji koriste kada razgovaraju sa svojom djecom (ili čak ako razgovaraju samo u njihovoj blizini) ne samo da odražavaju njihova uvjerenja o svijetu oko nas, već snažno utječu na stavove koji se formiraju kod djece.

U svojoj knjizi “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne čine” psihoterapeutkinja i predavačica na Northeastern Universityju u Bostonu Amy Marin objašnjava kako se odreći uobičajenih nezdravih navika koje priječe djecu da razviju mentalnu snagu koja im je potrebna da ostvare svoju puni potencijal. A mnoge te navike odnose se upravo na ono što govorimo.

Iako se neke fraze koje redovito koristimo čine bezopasne, one mogu biti uzrok tome da djeca odrastu s mentalitetom žrtve ili gubitnika koji ne može uspjeti.

Amy Marin je izdvojila pet takvih “opasnih” fraza koje bi roditelji trebali izbaciti iz svog rječnika.

Nikada si to nećemo moći priuštiti

Ako je nešto što stvarno želite izvan vašeg cjenovnog ranga, nemojte insistirati na tome da to nikada nećete imati samo zato što vas novac ograničava.

Pokažite djeci da imate kontrolu nad svojim financijama. Možete reći, na primjer: „Sanjam da jednoga dana kupimo veću kuću za nas. Trenutno nemamo novaca za to, ali redovito usavršavam svoje vještine i učim kako bih mogao/mogla napredovati i zarađivati više”.

Ako vaše dijete žarko želi posjetiti Disney World, recite mu: „Ove godine si ne možemo priuštiti karte jer nismo predvidjeli taj trošak”. Nakon toga razmislite kako biste mogli početi štedjeti za izlet u popularni tematski park.

Kad pomažete djeci da njeguju pametne financijske navike, odrastat će znajući da ako si žele priuštiti nešto što se čini nedostižno, to je samo pitanje prilagođavanja prioriteta.

Izluđuješ me

Važno je da roditelj ostane miran i da se odupre porivu da svoju djecu – ili bilo koga drugoga – okrivi za svoje emocije.

Umjesto da reagirate ljutito zbog nečega što je vaše dijete učinilo, mnogo zdraviji odgovor je: „Ne sviđa mi kada to radiš”. Zatim objasnite djetetu zašto vam se to ne sviđa. Važno je da djeca shvate kako njihovo ponašanje može utjecati na druge. To će ih potaknuti da budu svjesniji tuđih osjećaja, a ne samo svojih.

Također, ako ostanete mirni, učite dijete da svi možemo kontrolirati svoje osjećaje i da samo o nama ovisi hoćemo li njima upravljati na zdrav način. Uostalom, ne biste željeli da odrastaju misleći kako je u redu kriviti druge za to kako se osjećaju.

Naravno, svi smo ljudi. Može se desiti nešto zbog čega ne uspijemo sačuvati hladnokrvnost. Ako se to dogodi i ako izgovorite nešto zbog čega će vam poslije biti žao, ispričajte se.što prije.

Mrzim svoj posao

Recimo da ste imali naporan dan na poslu i samo želite otići kući kako biste se ispuhali kroz razgovor s partnerom. Čini se bezazleno jer niste razgovarali izravno s djecom, ali imajte na umu da djeca i neizravno vrlo lako pokupe takve poruke.

Istraživanja su pokazala da naši stavovi o životu imaju veliki utjecaj u kreiranju uspjeha naše djece, posebno kada je riječ o akademskim dostignućima.

Ako se žalite na svoj posao dok su vam djeca u blizini, šaljete im poruku da rad nije zabavan. Posljedica toga je da djeca odrastaju u uvjerenju kako je zrela dob provođenje pola radnog vremena u očaju.

Zato razgovarajte s djecom i objasnite im da je karijera pitanje izbora. Razgovarajte s njima o onome što radite kako biste poboljšali svoje poslovno okruženje.

Moram…

Kad god kažete da nešto morate učiniti, bez obzira je li riječ o poslovnom zadatku ili odlasku baki i djedu u posjet, šaljete poruku da se prisiljeni raditi stvari koje ne želite.

Umjesto toga, pokažite djeci da upravljate svojim vremenom: na vama je da odlučite što ćete raditi te kako i kada ćete to učiniti.

Djeca koja odrastaju, kako bi bila uspješna, razumiju da život ovisi o vlastitim izborima. Možete djecu podučiti važnoj lekciji ako kažete nešto poput: „Nisam raspoložen / raspoložena za kupnju namirnica, ali želim osigurati da u frižideru imamo hrane za cijeli tjedan” ili “Umoran / umorna sam, ali rekli smo baki i djedu da ćemo ih posjetiti”.

Naravno, uvijek će postojati nešto što djeca ne žele učiniti, ali apsolutno bi trebala to činiti. Na primjer, otići u krevet u razumno vrijeme ili jesti povrće. U takvim situacijama korisno je objasniti zašto se od njih traži da to učine. Kad djeca shvate koliko je važno obaviti zadatak, vjerojatnije je da će ga ispuniti.

Sve će biti u redu

Ako vaše dijete nije izabrano u početnu postavu svog tima, uvjeravanje da će sve biti dobro nije najbolja priprema za ono što ga čeka u budućnosti, kaže Amy Marin. Umjesto da mu govorite kako sve ima sretan kraj, objasnite mu da je život pun neočekivanih serpentina koje treba savladati.

Možda vaše dijete treba uložiti više vremena u vježbanje. Ako je to slučaj, utješite ga zagrljajem i pokažite suosjećanje. Recite mu da znate koliko je danas željelo nastupiti, ali da će biti novih prilika da pokaže što zna i može. Zatim ga potaknite da nastavi trenirati i da pokuša ponovo kada bude spremnije.

Ako budete pripremali i vodili svoju djecu kroz teška vremena, ona će biti spremnija suočiti se s izazovima koji ih čekaju u budućnosti.