Kako koristiti video sadržaje za promociju malih poduzetnika

Gledate li na Instagram kao na aplikaciju u kojoj foto entuzijasti dijele slike svojih egzotičnih putovanja i atraktivnih ručkova, vrijeme je da pogledate još jednom, iz nove perspektive.

99
Instagram Reels
foto: Pixabay

Instagram je u proteklim godinama izrastao u jednu od najpopularnijih društvenih mreža koja bilježi puno veću aktivnost korisnika, čak i od nedodirljivog Facebooka. Potvrđuje to i snažan porast prihoda od oglašavanja, pa je u 2021. godini, prvi put u povijesti, Instagram pretekao Facebook po oglašivačkim prihodima.

Gledate li na Instagram kao na aplikaciju u kojoj foto entuzijasti dijele slike svojih egzotičnih putovanja i atraktivnih ručkova, vrijeme je da pogledate još jednom, iz nove perspektive.

Naime, u ljeto 2021. počeo je i proces pretvorbe Instagrama iz aplikacije za dijeljenje fotografija u cjelovitu platformu za video i zabavne sadržaje. Sve sa željom približavanja onome što publika, naročito mlađa, želi.

>>Marketing trendove u 2022. obilježit će rast budžeta za oglašavanje

I tako se rodio Instagram Reels, nova Instagramova značajka, vertikalni format videa preko cijelog zaslona pametnih telefona, kojim je moguće snimati i uređivati video klipove.

Što su Instagram Reels?

Video je formatom prilagođen kamerama i snimanju s mobitelom, moguće je snimati i besplatno i jednostavno uređivati video klipove od po 15 sekundi s glazbom popularnih izvođača, svojim pjesmama, efektima i drugim alatima.

U Reels su se odmah zaljubili svi, i korisnici i brendovi.
Zašto? Jer su brojni mogli prijateljima napokon podijeliti video koji je formatom prilagođen kamerama i snimanju s mobitelom.

Istodobno su brendovi dobili i prepoznali novu mogućnost promocije svojih proizvoda na mobilnim uređajima koji zaokuplja čitavi ekran potencijalnih kupaca.

Duljina videa se stalno povećavala, pa je s početnih 15, kasnije 30 sekundi sada moguće objavljivanje videa dužine 60 sekundi, odnosno minute, a šuška se i o testiranju videa u trajanju od 90 sekundi.

Sve više korisnika stvara sadržaj značajkom Instagram Reelsa

Jedna od prednosti Reelsa sigurno je činjenica da će sam Instagram htjeti da sve više korisnika stvara Reels sadržaj.

Prednosti koje trebate znati:

 • Veća vidljivost – Instagram će omogućiti da format videa dosegne i vidi što više ljudi. Iskoristite tu činjenicu kako bi kreiranjem sadržaja dosegnuli svoju ciljanu publiku
 • Bolja mogućnost dijeljenja – Reels, za razliku od Instagram Story objava, neće nestati nakon 24 sata. Korisnici će ih moći gledati i dijeliti dulje vrijeme.
 • Bolja uočljivost – Reels video sadržaji istaknutiji su kod pretrage sadržaja na Instagramu, a imaju i svoj posebni Explore tab (pretraživačko mjesto) .
 • Rast bez oglašavanja – sve ove značajke rezultirat će većim dosegom objava koje mogu dovesti do organskog (besplatnog) rasta broja pratitelja.
 • Veća aktivnost korisnika – prema već dostupnim istraživanjima video sadržaji potiču korisnike za veću aktivnost, a dodatni benefit će biti Instagram algoritam koji će prikazivati Reels sadržaje na temelju interesa gledatelja.
 • Nove nadolazeće mogućnosti – već se najavljuju nove mogućnosti integracije online kupovine putem povezivanja i tagiranja proizvoda direktno u Instagram Reels videu.

>>Pet marketing taktika koje je potrebno prestati raditi – odmah!

Kako mali poduzetnici mogu koristiti Instagram Reels?

Osmišljavanje, kreiranje i objavljivanje Instagram Reels objava može izgledati kao dodatni teret u svakodnevnom poslu, ali uz malo pripreme i mašte može se doći do odličnih rezultata.

A uvijek možete kontaktirati i (vašu) marketinšku agenciju za pomoć,  savjete i prijedloge kako kreirati uspješne i zabavne objave na društvenim mrežama koje će privući vašu publiku i potencijalne korisnike.

U nastavku donosimo neke mogućnosti kako koristiti ovaj zabavni Instagram format:

 1. Promovirajte proizvode s privlačnim AR dodacima i filterima
 2. Prikažite sebe i svoje zaposlenike
 3. Uslužne kompanije mogu kreirati kratke how-to video sadržaje u kojima odgovaraju na najčešća pitanja i probleme kupaca
 4. Napravite video s korisnim savjetom ili zanimljivim DIY (uradi sam) prijedlogom
 5. Surađujte s influencerima koji će vam pomoći povećati svijest o vašim proizvodima
 6. Objavite behind-the-scenes videa koja se otkriti nepoznate činjenice i dati ljudski dodir vašem poslovanju
 7. Prikažite vaše radne prostore, ured ili tvornicu
 8. Budite u trendu i koristite popularne hashtagove, audio isječke ili AR efekte
 9. Podijelite svjedočanstva kupaca ili priče o tome kako ste im pomogli da uspiju
 10. Ne zaboravite biti zabavni. Društvene mreže su tu prije svega da zabavite i educirate svoje korisnike, ne da im direktno prodajete svoje proizvode i usluge

I osnovno znanje o Instagram Reels sadržajima bit će vam dovoljno da krenete istraživati te uz malo kreativnosti i zabave objavite svoj prvi Reel video na Instagramu.


Autor članka: Denis Sinovčić, stručnjak za digitalni marketing i vlasnik agencije Baras Marketing