Što se dešava ako vlasnik tvrtke iznenada premine

O neočikivanoj smrti vlasnika poduzeća teško je razmišljati, pogotovo ako ste vlasnik vi sami. Ali riječ je o realnoj situaciji koja se mora riješiti kada se dogodi. Ako ste vlasnik, što prije počnete planirati prijenos vlasništva, tim bolje

916
plan prijenosa vlasništva

Svim poduzećima na svijetu zajednička je jedna stvar: da bi uspjela, treba im lider. Ponekad je to samostalno vlasništvo – ‘one-man-show’ u svim aspektima poslovanja. U suprotnom slučaju, riječ je o timu lidera koji pažljivo donose odluke koje mogu utjecati na veliki broj ljudi.

No, što se događa ako lider – ili jedan od njih – umre? Teško je o tome razmišljati, ali riječ je o realnoj situaciji koja se može dogoditi i koja se u tom slučaju mora riješiti. Ako ste vlasnik, što prije počnete planirati prijenos vlasništva, tim bolje. A ako ste zaposlenik, nadajte se da vaša tvrtka takav plan ima.

Kako pripremiti poduzeće da nastavi s poslom

Razmotrimo prvo smrt iz osobne perspektive. Pretpostavimo da ste vlasnik ili suvlasnik tvrtke. Možda imate poduzeće koje ste sami osnovali i sami njime upravljate ili imate tim partnera.

Kako bilo, na vama je da vodite računa o svim mogućim ishodima, što uključuje i plan postupanja u slučaju smrti vlasnika. Odluke koje trebate donijeti nisu odluke koje ćete donijeti s osobitim veseljem, ali mnogi će se složiti da su među najvažnijima koje trebate donijeti.

Formalni termin za planiranje postupaka nakon smrti vlasnika poduzeća je planiranje prijenosa vlasništva. Taj proces nadilazi pitanja kao što su jeste li ugovorili policu životnog osiguranje i jeste li napisali oporuku. Planiranje prijenosa vlasništva znači da ćete svom timu osigurati stabilno poslovanje i kada vas više ne bude.

Kada počinjete planirati, imate dvije mogućnosti: možete prodati tvrtku i ostaviti udjele zaposlenicima, partnerima ili obitelji, ili možete imenovati nasljednika.

U prvom slučaju prepuštate upravljanje nekom novom vlasniku umjesto da time opteretite nekoga iz svog okruženja.

U drugom slučaju pružate nekome iz svog okruženja priliku da preuzme vašu ostavštinu i da nastavi voditi tvrtku u skladu s vašom vizijom. Nasljednici su najčešće članovi menadžmenta ili obitelji koji su spremni preuzeti odgovornost.

Što god odlučili, to morate formalizirati. Odluka mora biti službena. Ne možete samo reći sinu da će vas naslijediti na mjestu predsjednika uprave ili direktora, niti možete usmeno zamoliti trenutnog izvršnog direktora da proda posao.

Svoje odluke morate zapisati i potpisati. Savjetujte se s odvjetnikom kako biste bili potpuno sigurni da ste sve učinili kako treba i konzultirajte se s nadzornim odborom ili poslovnim partnerima ako ih imate.

Što se događa ako se ne naprave planovi

Možda vjerujete da će vaš partner nastaviti voditi posao kako biste vi to činili. Ili smatrate da nema razloga za planiranje prijenosa vlasništva s obzirom na to da ste jedini vlasnik. No, razmislite: kad umrete, netko će morati pohvatati konce, a svi koje poznajete vjerojatno će biti previše fokusirani na žalovanje da bi razborito razmišljali.

Vaši će partneri htjeti poštivati vašu posljednju želju, ali to ne mogu učiniti ako ne znaju što ste željeli. Isto vrijedi i za nasljednika. Drugim riječima, vaš biznis će se ugasiti ako ne isplanirate kako nastaviti poslovanje nakon vaše smrti.

U tom trenutku može dogoditi svašta. Vaša obitelj može odlučiti da sve proda, ili vaš partner može preuzeti vaš udjel bez da ostavi skrbnički fond ili osigura financijsku sigurnost vašoj obitelji. Čak bi se i vaša banka mogla umiješati i zatražiti stečaj.

Jednostavno rečeno, sve će se dešavati bez vašeg utjecaja. A bilo bi vrijedno sačuvati nešto što ste stvorili. No, da biste to uspjeli, morate napraviti odgovarajuće aranžmane.

Kako se nositi sa smrću vlasnika poduzeća

Možda niste vlasnik tvrtke, ali ste glavni izvršni ili operativni direktor. Možda imate samo mali udio kao jedan od partnera. Bez obzira na svoju poziciju, ako ste jedan od lidera tvrtke, morate prihvatiti odgovornost ako vlasnik neočekivano umre.

Partneri osoba koja neočekivanu preminu (bez plana prijenosa vlasništva) imaju nekoliko izbora. Mogu kupiti tvrtku i preuzeti upravljanje, mogu prodati svoj udjel nasljednicima ili mogu odrediti nasljednika.

Prva mogućnost znači da kupujete dio svog partnera u tvrtki i preuzimate njegove odgovornosti. U tom slučaju možete sami preuzeti njegovu ulogu i upravljati poduzećem, ili možete na tu poziciju postaviti nekoga drugog.

Prodaja nasljednicima znači da morate dogovoriti cijenu s obitelji vašeg pokojnog partnera. Oni vas moraju isplatiti kako bi zadržali utjecaj na posao. To je škakljiva situacija za sve uključene strane i često uzrokuje dodatne srčane probleme u ionako teškoj situaciji.

Imenovanje nasljednika znači da možete pozvati sina ili kćer svog partnera da preuzmu njegovu ulogu. Niti jedna preraspodjela utjecaja neće usrećiti sve, ali odabrani nasljednik mora biti voljan i sposoban preuzeti svoj novi posao.

Zaposlenici

Razmislite na trenutak o situaciji o kojoj smo govorimo: vlasnik tvrtke je iznenada preminuo, a nije ostavio plan prijenosa vlasništva.

Ako obitelj odluči prodati tvrtku, novi vlasnik može raditi sve što želi, uključujući otpuštanje zaposlenih. Možete zaboraviti da ste imali sjajan posao prije nego što ste se u mislima stigli oprostiti s pokojnikom.

Uz gubitak čovjeka koji je utjecao na vas, gubitak posla je dodatan stres. Ako imate bilo kakav utjecaj na menadžment ili ljude na visokim položajima u poduzeću, pokušajte ih potaknuti da na vrijeme pripreme plan prijenosa vlasništva u neočekivanim situacijama.

Biti vlasnik tvrtke znači imati veliku odgovornost. Jednog dana bavite se financijama i razmišljate kako naplatiti dug , drugog dana planirate marketinšku kampanju, trećeg pregovarate s dobavljačima… O mnogo toga morate razmišljati.

Ipak. Jedan od najizazovnijih zadataka je da isplanirate kako stabilno nastaviti poslovanje u neočekivanim situacijama kao što je iznenadna smart vlasnika. Provjerite hoće li vaša tvrtka biti u dobrim rukama ako vam se nešto dogoditi ili odvojite vrijeme da sa svojim partnerima i odvjetnicima porazgovarate o tome.