U Dugoj Resi počeo inkubatorski program za društvene poduzetnike

Kroz poduzetnički inkubator Duga Resa, u okviru projekta Interreg Delfin, više od 15 postojećih društvenih poduzetnika proći će kroz mentoring i edukacije kako bi razvili svoje društveno odgovorno poslovanje u korist cijele zajednice

57
Interreg Delfin

Poduzetnički inkubator Duga Resa održao je u četvrtak, 9. srpnja, prvi sastanak programa inkubacije za društvene poduzetnike u okviru projekta Interreg Delfin. Projekt promiče društveno poduzetništvo u ruralnim regijama koje se suočavaju s posebnim izazovima transformacije u vezi s napretkom ekonomskih i društvenih inovacija.

Pilot projekt na području regije Duga Resa traje devet mjeseci, sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a projektu su se putem javnog natječaja pridružile brojne lokalne inicijative Karlovačke županije.

Svrha projekta Interreg Delfin je predstaviti i promovirati model društvenog poduzetništva u ruralnim područjima s ciljem unaprjeđenja ekonomske situacije te uvođenja društvenih inovacija.

Ruralne regije suočene s posebnim izazovima

Naime, europske ruralne regije suočavaju se s raznim društvenim izazovima, posebno starenjem stanovništva, odljevom mozgova i nezaposlenosti. Društvene inovacije sve su važnije za razvoj održivih rješenja. Postoji jasna potreba za prilagodbom infrastrukture za podršku poslovanju i mjera koje nude regionalne ili lokalne vlasti posebnim potrebama društvenih poduzeća.

>>Prijavite se na novi program za projekte koji potiču društvene promjene

Ruralne regije koje sudjeluju projektu u Njemačkoj (Saalekreis), Mađarskoj (Hajdu Bihar), Hrvatskoj (Duga Resa) i Italiji (Piedmont) zajedno rade na razvoju regionalnih financijskih ekosustava za potporu društvenom poduzetništvu.

Partneri na projektu Interreg DelFin su:

  • Razvojna banka i Inovacijsko-tehnološki centar Sachsen-Anhalt i Merseburg (Njemačka);
  • Vlada okruga Hajdú-Bihar i IFKA – neprofitna organizacija za razvoj industrije (Mađarska);
  • Grad Duga Resa i Brodoto (Hrvatska);
  • Zaklada Giacomo Brodolini i Finpiemonte (Italija).

Alati za promociju društvenog poduzetništva

Tijekom projekta partneri će razviti alate za promociju društvenog poduzetništva u ruralnim sredinama i testirati ih unutar četiri pilot projekata koji uključuju lokalne društvene poduzetnike u spomenutim regijama. Također, predviđeno je održavanje osam seminara za jačanje kapaciteta s naglaskom na lokalnu upravu i samoupravu te financijske institucije radi daljnjeg širenja znanja.  Naposljetku, u četiri partnerske regije će biti osmišljeni i provedeni akcijski planovi kako bi se osigurala održivost i vidljivost rezultata projekta.

Uvodni online sastanak za regiju Duga Resa organiziran je od strane regionalnih partnera na projektu, Grada Duga Resa i agencije Brodoto. Sastanak je sudionicima ponudio sve informacije o edukacijama i mentoriranju, kao i daljnjim koracima potrebnim za provedbu projekta.

Polaznici su predstavili svoje projekte i inicijative s pozitivnim društvenim i/ili okolišnim utjecajem koje dolaze iz različitih djelatnosti kao što su tehnologije 3D printanja, povezivanje malih poduzetnika, turizam, edukacija i obrazovanje.

Narednih devet mjeseci sudionicima će biti omogućena stručna i mentorska podrška te edukacija o raznim komponentama društvenog poduzetništva.

Polaznici će imati prilike naučiti kako pospješiti održivost svojeg postojećeg društvenog poduzeća, razviti poslovni plan, povećati poduzetničke kompetencije na tržištu, koristiti alternativne izvore financiranja te kako svoju novu poduzetničku ideju realizirati u sklopu društvenog poduzeća. Osim razmijene iskustva s drugim poduzetnicima te savjetovanjem s
ekspertima, sudionici će na kraju projekta predstaviti svoj poslovni model potencijalnim investitorima.

Program inkubacije za društvene poduzetnike provodit će se u online izdanju putem webinara i radionica, ali i u Poduzetničkom inkubatoru u Duga Resi.