Vještine koje ne biste trebali navesti u životopisu

U životopisu ne biste trebali navesti jezik koji ste učili samo u srednjoj školi ako ga ne znate dovoljno dobro da se njime možete služiti u poslu

4191
pisanje životopisa

Ponekad pri pisanju životopisa pretjeramo i u njega ubacimo sve i svašta. Ali lovcima na talente i zaposlenicima odjela ljudskih resursa važna je samo kvaliteta, a ne kvantiteta. Svatko od nas ima samo sedam sekundi kako bismo privukli njihovu pažnju i zato sve treba izvesti savršeno. Stručnjaci za životopise smatraju kako je manje više.

Donosimo nekoliko savjeta portala fastcompany.com na što obratiti pažnju pri pisanju životopisa i koje vještine ne biste trebali uvrstiti u životopis.

1. Jezik koji ste učili samo u srednjoj školi

Nije važno imate li osnovno ili srednje znanje stranog jezika. Ako ga ne znate dovoljno dobro za svakodnevnu konverzaciju s izvornim govornicima ili čitanje, onda njemu nije mjesto u životopisu.

2. Osnovne kompjutorske vještine poput e-maila ili Microsoft Worda

U današnje vrijeme navesti kao prednosti e-mail ili Microsoft Word skoro je jednako kao navesti čitanje ili osnove matematike. One vas ne ističu jer se podrazumijevaju.
Navođenjem ovih vještina čini se da samo popunjavate životopis jer nemate drugih relevantnih vještina koje biste mogli navesti.

Iznimka bi bila ako imate neko postignuće zahvaljujući korištenju ovih programa kao što je „stvaranje access baze i importiranje podataka iz Excela i drugih baza“.

3. Društvene mreže (ako ih niste koristili za posao)

Možda imate tisuće pratitelja na Twitteru, mnogo prijatelja na Facebooku i bezbrojne lajkove na Instagramu, ali vođenje vlastitog profila i upravljanje stranicama tvrtke su dvije posve drugačije stvari. Profesionalni rad na društvenim mrežama zahtijeva više od pukog objavljivnja statusa i često uključuje analizu podataka, iskustvo s plaćenim oglasima i mnogo više.

>>Pravila uspješnog networkinga

Ako se ne prijavljujete za poziciju na društvenim mrežama, ne biste trebali spominjati vještine koje imate na Facebooku.

4. Soft Skills

Lovci na talente vole soft skills, ali oni se moraju predstaviti kroz primjere, a ne ih samo navoditi. Reći da ste dobar komunikator posve je beskorisno bez navođenja konkretnog primjera kojim ćete to potkrijepiti.

Poruka koju šaljete samo navođenjem soft skillsa može osobi koja čita vaš životopis poručiti „ja zapravo nemam pojma što one znače, ali ih pišem kako bih bio siguran da ste ih vidjeli“.
Umjesto toga, predstavite soft skills umjesto da o njima pišete.

Važno je jasno komunicirati soft skills. Umjesto multitaskinga ili sposobnost vodstva, kandidati bi trebali napisati „vodio sam više projekata tijekom kojih je moja tvrtka ostvarila x posto rasta profitabilnosti.”

5. Pretjerano isticati tražene vještine

Tražitelji posla u životopisima često pretjerano navode riječi iz oglasa. Ali, ako nemate tražene vještine, ne biste ih trebali uključiti u životopis. Iako u početku mislite da se s time možete izvući, to će vam se kad-tad obiti o glavu.

Ali to, naravno, ne znači da morate imati svaku traženu vještinu – dovoljno je da se vaše sposobnosti poklapaju s traženima 80 do 90 posto.

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

6. Zastarjelo znanje o tehnologiji

Preferirani softver i tehnologija korištena na radnom mjesto brzo se mijenja, ali važno je ostati upućen. Inače, može izgledati kao da niste u stanju pratiti dinamiku radnog mjesta.
Navedete li zastarjelu tehnologiju, poslodavca možete navesti da misli kako će vam dugo trebati da naučite potrebne vještine. Na zahtjevnom tržištu poslodavci žele ulagati u ljude koji su pokazali kako mogu brzo učiti.

Dakle, iz životopisa izostavite stvari poput programskog jezika koji se više ne koristi, zastarjele verzije softvera i druge irelevantne tehnologije.

7. Nevažne ili smiješne vještine

Iako se možda čini čudno, ali još uvijek ima ljudi koji u životopisu navode kako su vješti u pripremi gvakamole umaka.

Iako ima nekih lovaca na talente kojima bi se takve činjenice mogle činiti simpatičnima, kad se prijavljujete za posao ne znate tko će životopis čitati pa je bolje držati se profesionalne strane.

>>Devet najgorih grešaka koje možete napraviti na poslu