EIF i HBOR ulažu 70 mil. eura u fondove rizičnog kapitala za hrvatske poduzetnike

Hrvatska poduzeća mogu se od jeseni obratiti fondovima koji će samostalno donositi odluke o pojedinačnim ulaganjima. Očekuje se da će prosječna investicija iznositi između 2 i 8 milijuna eura

105
HBOR
Sjedište HBOR-a na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uložit će više od 70 milijuna eura u tri fonda rizičnog kapitala u Hrvatskoj. Riječ je o fondovima Prosperus Growth Fund, Adriatic Structured Equity Fund i Croatian Mezzanine Debt Fund putem kojih će se malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima olakšati pristup kapitalu, omogućiti alternativni izvor financiranja i fleksibilnije transakcijske strukture.

Izvor zajedničkog ulaganja je Hrvatski program za rast i ulaganje (CROGIP) vrijednosti 80 milijuna eura. Program su 2019. zajedno pokrenuli EIF i HBOR kako bi se hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima omogućili novi izvori financiranja za rast, razvoj, poticanje inovacija i povećanja konkurentnosti te podržao razvoj hrvatskog tržišta rizičnog kapitala. EIF i HBOR izdvojili su po 40 milijuna eura za financiranje ovog programa od kojeg se očekuje da će ubrzati dodatna ulaganja privatnog sektora u fondove rizičnog kapitala i na taj način doseći iznos do 205 milijuna eura koji će fondovi investirati u poduzeća.

Modernizacija hrvatskog financijskog tržišta

“Zadovoljstvo nam je da CROGIP i naše partnerstvo s HBOR-om pomažu hrvatskim malim i srednjim te srednje kapitaliziranim poduzećima otvarajući im pristup novim izvorima financiranja. Također, zadovoljni smo našim doprinosom daljnjoj modernizaciji financijskog tržišta u Hrvatskoj u skladu s europskim standardima. Ovo je samo jedan od primjera kako EIF, EU i HBOR razvijaju Hrvatsku u sve bolje mjesto za poslovanje i ponosan sam na sve veću ulogu EIF-a u ovom procesu. Nadamo se da ćemo ostati jedan od ključnih pokretača održivog razvoja Hrvatske, posebice podrškom MSP-ovima i srednje kapitaliziranim poduzećima kako bi se što brže oporavili od pandemije COVID-19”, rekao je Alain Godard, izvršni direktor EIF-a.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo koja radi za građane, istaknuo je kako “Europska komisija i Grupacija Europske investicijske banke nastavljaju pomagati malim i srednjim poduzećima kod suočavanja sa socio-ekonomskim posljedicama krize koju je donijela pandemija COVID -19”.

“Cilj nam je što bolje zaštititi poduzeća i radna mjesta kako bi i gospodarski oporavak bio brži. Ovo ulaganje značajno će pomoći kompanijama u Hrvatskoj, kako MSP-ovima tako i onima srednje kapitaliziranim, tako što će im u trenucima krize staviti na raspolaganje do 205 milijuna eura”, dodao je Dombrovskis.

Rizični kapital za poduzeća u zrelijoj fazi razvoja

Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, rekla je kako je HBOR pokrenuo niz aktivnosti za promicanje razvoja tržišta rizičnog kapitala koje je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijeno.

“Uz potporu HBOR-a prošle je godine započeo s radom fond rizičnog kapitala namijenjen start-up poduzećima (FRC2 Croatia Partners). Osnivanjem ova tri fonda, od ove će jeseni pristup alternativnim oblicima financiranja biti omogućen i poduzećima u zrelijoj fazi poslovanja neovisno o tome u kojem sektoru djeluju.”

Hrvatska poduzeća mogu se od jeseni obratiti fondovima koji će samostalno donositi odluke o pojedinačnim ulaganjima. Očekuje se da će prosječna investicija iznositi između 2 i 8 milijuna eura.

>>ESIF fond rizičnog kapitala vrijedan 42 mil. eura bit će operativan u lipnju

>>Što HBOR nudi poduzetnicima pogođenima epidemijom