ESIF fond rizičnog kapitala vrijedan 42 mil. eura bit će operativan u lipnju

Fondom že upravljati Fil Rouge Capital, investicijsko društvo sa sjedištem u Ljubljani usmjereno na ulaganja u poduzeća u ranim fazama razvoja, od "anđeoskih“ i sjemenskih investicija, rizičnog kapitala do dužničkih i kapitalnih ulaganja

401
ESIF fond rizičnog kapitala

Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko najavila je u veljači da bi, nakon dvogodišnjih priprema, u travnju na tržištu trebao biti dostupan ESIF venture capital fond namijenjen financiranju hrvatskih startup tvrtki. Najava o dostupnosti u travnju bila je ipak malo preuranjena, ali potpisan je ugovor između Europskog investicijskog fonda (EIF) i Fil Rouge Capitala, investicijskog društva koje je odabrano za upravljanje ESIF fondom rizičnog kapitala koji bi trebao raspolagati s 42 milijuna eura.

Fil Rouge Capital je investicijsko društvo sa sjedištem u Ljubljani usmjereno na ulaganja u poduzeća u početnim fazama razvoja, od „anđeoskih“ investicija, sjemenskih investicija, rizičnog kapitala do dužničkih i kapitalnih ulaganja. Osnivači društva su Julien Coustaury, Roger Blott i Aleš Pustovrh. Coustaury i Pustovrh suosnivači su ljubljanskog startup huba ABC Akcelerator koji je, između ostalog, uložio u hrvatski startup TVizzy.

Europski investicijski fond dio je grupe Europske investicijske banke. Njegova misija je pružiti potporu europskim mikro, malim i srednjim poduzećima pomažući im u pristupu financiranju. EIF razvija financijske instrumente i proizvode namijenjene to, segmentu tržišta.

Prema sporazumu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisanom u srpnju prošle godine EIF će u novi ESIF fond rizičnog kapitala usmjeriti 35 milijuna eura iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014. – 2020. dok se od Fil Rouge Capitala kao odabranog upravitelja očekuje da privuče minimalno sedam milijuna eura dodatnog kapitala od privatnih ulagača.

>>EIF i Vlada RH pokreću prvi fond rizičnog kapitala u Hrvatskoj

>>HBOR pripremio program za mikro, male i srednje izvoznike

Mirovinski fondovi kao ulagači

A među privatnim ulagačima trebali bi biti i hrvatski mirovinski fondovi kojima je posljednjim izmjenama zakona omogućeno ulaganje u startupove. Koliko je to dobro za osiguranike drugo je pitanje, no nakon dugogodišnjih pokušaja da se osnuje fond rizičnog kapitala koji bi podupirao novoosnovane tvrtke – o tome se govori barem desetak godina i bilo je nekoliko najava kako fond „tek što nije…“ – država je u mirovinskim fondovima koji upravljaju imovinom većom od sto milijardi kuna prepoznala idealne partnere. Prije toga je država odnosno regulator godinama insistirao na strogo kontroliranim ulaganjima kako osiguranici ne bi bili izloženi prevelikom riziku.

No, mirovinski fondovi već su godinama spremni priskočiti u raznim investicijskim projektima, a pri tome je malo manje bitno kako će to utjecati na mirovine osiguranika. S druge strane, predstavnicima startup zajednice bitno je da im se osigura financiranje i ne razmišljaju previše o tome tko će uložiti u fond.

Navodno su za ulaganje zainteresirana dva mirovinska fonda i Hrvatska banka za obnovi i razvitak. Jacques Darcy, direktor u EIF-u, ističe kako je konačan cilj osigurati podršku privatnog ekosustava, a ne koncept koji počiva isključivo na javnom novcu.

Dva stupa

Ideja je da ESIF fond rizičnog kapitala podupire lokalni ekosustav i ulaže u inovativne tehnološke tvrtke u ranim fazama razvoja. Priča je zamišljena na dva stupa. Prvi, akceleratorski, raspolagao bi s devet milijuna eura. Kroz inkubator Fil Rouge Startup School sto projekata dobilo bi investiciju od po 10.000 eura. U akceleratorskoj fazi podržalo bi se oko 160 projekata koji su razvili proizvod spreman za tržište s iznosima od 25.000 do 50.000 eura.

Drugi stup bio bi klasičan fond rizičnog kapitala koji bi raspolagao s 33 milijuna eura. To b trebalo omogućiti financiranje 44 projekta iznosima između 250 tisuća do dva milijuna eura.

Fond bi trebao postati operativan u lipnju, a prijave su već otvorene. Voditelj tima koji će skautirati startupe bit će Stevica Kuharski, osnivač startupa Locodels, digitalne platforme za gradsku dostavu paketa, te pokretač Startup Campova na Visu i Rijeci. Prvi projekti u inkubatoru očekuju se u rujnu.

Krajem godine trebao bi postati operativan i private equity fond namijenjen financiranju poduzeća u fazi rasta i dokapitalizaciji.