FinTech startupovi lani privukli investicije vrijedne 33,9 mlrd dolara

Prikupljeni iznos je znatno manji nego 2018. godine kad su fintech stratupovi prikupili 40,8 milijardi inveticija, no ipak smo dobili 24 nova fintech jednoroga

104
FinTech startupovi
Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Startupovi koji se bave razvojem rješenja za financijske usluge u 2019. godini privukli su manje investicija nego prethodne godine. Rizični kapital (Venture Capital) u prošloj godini usmjerio je ulaganja na tvrtke u naprednoj fazi razvoja i na tržišta u razvoju, pokazalo je izvješće analitičarske kuće CB Insights.

U godišnjem izvješće objavljenom ovog tjedna navodi se da su fintech startupovi širom svijeta u prošloj godini kroz 1912 ugovora prikupili 33,9 milijardi američkih dolara. To je značajan pad u usporedbi s 2018. kada je fintech sektor kroz 2049 ugovora privukao investicije vrijedne 40,8 milijardi dolara.

S portala TechCrunch prenosimo neke ključne stavke iz opširnog izvješća.

Fintech startupovi u ranoj fazi razvoja lani su se morali jako potruditi da privuku investitore. Prema izvješću financiranje startupova koji su tražili sjemensku investiciju ili prvu investicijsku rundu (seriju A) palo je na najnižu razinu u posljednjih pet godina. S druge strane, investicije u seriju B ili u startupove u naprednoj fazi razvoja dosegnule su rekordnu vrijednost u posljednjih pet godina.

Tržišta u nastajanju i granična tržišta bila su u fokusu kod većine investicija. Južna Amerika, Afrika, Australija i jugoistočna Azija dosegnule su lani rekordne vrijednosti investicija.

>>Banke vs Fintech: Kome pripada budućnost?

Azija je u drugom polugodištu 2019. nadmašila Europu po broju investicija i iznosu prikupljenog kapitala. U trećem tromjesečju europski startupovi prikupili su 1,6 milijardi dolara kroz 95 ugovora, dok su azijski startupovi u istom razdoblju kroz 157 ugovora privukli 1,8 milijardi dolara investicija. Slično je bilo i u četvrtom tromjesečju u kojem su europski fintechu kroz 100 ugovorenih investicija prikupili 1,2 milijarde dolara, naprema 2,14 milijardi dolara kroz 125 investicija koje su prikupili azijski startupovi.

Dvadeset i četiri nova jednoroga

U 2019. dobili smo 24 nova jednoroga. Osam fintecha, među kojima su Next Insurance, Bight Health, Flywire, High Radius, Ripple i Figure, dosegnuli su takav status u četvrtom kvartalu, a 16 ostalih uvrstili su se na popis jednoroga u prva tri kvartala.

>>TransferWise postao najvrjedniji europski fintech startup

>>Priča o Limunadi ili kako je tehnologija protresla industriju osiguranja

Insurtech sektor, odnosno startupovi kao što su Lemonade, Hippo, Next, Wefox ili Bright Health koji nude usluge osiguranja, prošle godine dobili su veliki poticaj. Prikupili su 6,2 milijarde dolara, gotovo dvostruko više od 3,2 milijarde dolara prikupljene 2018. godine.

Startupovi koji se bave rješenjima za fakturiranje, oporezivanje, isplatu plaća i sličnim rješenjima za mala i srednja poduzeća, također su privukli značajne investicije. Samo u SAD-u, gdje u tom području djeluje više od 140 startupa, prikupili su četiri milijarde dolara. Na mnogim drugim tržištima takvi startupi tek se počinju pojavljivati. Na primjer, u Indiji Open i NiYo pokreću digitalne banke za mala poduzeća i obje tvrtke su lani prikupljale kapital za taj pothvat.

Gotovo 50 posto svih fintech investicija koncentrirano je u 83-mega financijske runde (100 milijuna dolara ili više). Istraživanje CB Insighta pokazuje da je 2019. bila rekordna godina za mega ulaganja širom svijeta, osim u Europi.

>>Istraživanje: Kako najbolje iskoristiti FinTech

>>Startup Worig pomaže vam da provjerite najmoprimca

Usprkos tome, financiranje njemačkih startupova dostiglo je također rekordnu godišnju razinu: 65 ugovorenih investicija u 2019. godini imalo je ukupnu vrijednost od 1,79 milijardi dolara. U 2018. prikupljeno je 757 milijuna dolara kroz 56 investicija, a u 2017. godini 622 milijuna dolara kroz 66 investicija.

Financijski startupovi u jugoistočnoj Aziji prikupili su lani rekordnih 993 milijuna dolara u 124 investicije.