Španjolski startup nudi rješenje za kvalitetniju i efikasniju gradnju

Vrijeme gradnje može se skratiti usporedbom 3D modela kreiranih skeniranjem podataka na gradilištu s nacrtima zgrade u BIM modelima. Usporedbom se prepoznaju odstupanja i pogreške te tako omogućuje da se one što ranije isprave

184
Scaled Robotics
Izvor: Scaled Robotics

Robotički startup sa sjedištem u Barceloni prikupio je 1,97 milijuna eura za razvoj tehnologije čiji je cilj skratiti trajanje građevinskih projekata i popratnih troškova, piše portal khl.com koji prati europsku građevinsku industriju.

Tvrtka Scaled Robotics osnovana je 2015. godine. Razvija softver i hardver koji mogu snimati, obrađivati, interpretirati i kompilirati skenirane 3D podatke prikupljene iz zgrada u izgradnji.

Uz podršku industrijskih partnera u ADN-u (Autodesk Development Network) i glavnim ulagačem tvrtkom Peri, jednim od vodećih svjetskih proizvođača oplata i skela, Scaled Robotics nastoji poslati svoju poruku o utjecaju tehnologije i produktivnosti na građevinski sektor.

>>Građevinski sektor: Spora digitalizacija guši produktivnost

>>Tehnološki trendovi u građevinarstvu: Dronovi i autonomni strojevi najprihvaćeniji

Jedan od investitora je tvrtka Construct Ventures nastala zajedničkim ulaganjem treće po veličini norveške građevinske kompanije AF Gruppena i najvećeg norveškog developera nekretnina OBOS-a (Oslo Bolig Og Sparelag). Construct Ventures je 2018. u svoje projekte uveo proizvode tvrtke Scaled Robotics koji su se pokazali “dovoljno dobrim” da norveška tvrtka uloži u njihov razvoj.

Vrijeme gradnje može se skratiti usporedbom 3D modela kreiranih skeniranjem podataka na gradilištu s nacrtima zgrade u BIM modelima. Stručnjaci za robotiku koriste usporedbu ovih podataka kako bi prepoznali odstupanja i pogreške te tako omogućili da se one što ranije otklone. Time se skraćuje vrijeme gradnje što potencijalno donosi značajne uštede u troškovima projekta.

Jan Fossgård, generalni direktor Construct Venture, rekao je da Scaled Robotics “povećava efikasnost prikupljanja i obrade podataka jer oslobađa vrijeme koje bi trebalo utrošiti na ispravljanje pogrešaka”.

Investicija Construct Ventures u Scaled Robotics je ukupno njihova četvrta investicija te prva investicija u neku stranu tvrtku.

Centralizirano skladište podataka o projektu

“Alati koje razvija Scaled Robotics ne pružaju samo detaljnu analizu stanja građevinskih projekata; oni tvore centralizirano skladište za sve informacije koje se odnose na kvalitetu i napredak projekta”, tumači Stuart Maggs, izvršni direktor i suosnivač tvrtke Scaled Robotics.

Jannis Roser, partner u tvrtki Surplus Invest koja je također među ulagačima u Scaled Robotics, kaže kako je to “izvanredna tehnološka kompanija vođena strašću i znanjem”.

>>Čelični 3D printani most u Amsterdamu bit će pametan i osjetljiv

>>Startup Steer razvio tehnologiju za daljinsko upravljanje građevinskim strojevima

“Potpuno smo uvjereni da će tim oko Stuarta Maggsa, izvršnog direktora Scaled Roboticsa, i Bharatha Sankarana, tehničkog direktora, svojim rješenjem iz temelja promijeniti građevinski sektor”, poručuje Roser.

“Uvjereni smo da će naši proizvodi omogućiti građevinskoj industriji, čija je vrijednost gotovo 12 bilijuna eura, upravljanje rizicima na način koji je donedavno bio nezamisliv. Izuzetno nam je drago što u timu imamo Surplus Invest i Construct Venture, ulagači koji dijele našu viziju promjene industrije kroz kombinaciju robotike i umjetne inteligencije”, rekao je Maggs.

>>PlanRadar – aplikacija koja smanjuje troškove i povećava efikasnost na gradilištima

Jan Fossgård smatra da su proizvodi Scaled Roboticsa posebno zanimljivi za Europu: “Scaled Robotics razvio je proizvod koji bi, vjerujemo, mogao podići kvalitetu i učinkovitost građevinskih projekata. Oni su pouzdan igrač s vrlo kompetentnim timom i čvrsto vjerujemo da će se i dalje razvijati u pravom smjeru. Na temelju interesa europskih tvrtki, Construct Venture vjeruje da je riječ o rješenju s izuzetnim komercijalnim potencijalom”.


Sadržaj omogućila Addiko banka