Grad Osijek dodijelio poduzetnicima 256.000 kuna potpora

Gradonačelnik Vrkić najavio je da će se rebalansom grdskog proračuna predviđeni iznos za potpore razvoju poduzetništva povećati s 1,3 na dva milijuna kuna. Dodao je da Gradska uprava razmišlja i o povećanju maksimalnog iznosa potpore po poduzetniku u idućoj godini

106
Osijek

U osječkoj Gradskoj upravi gradonačelnik Ivica Vrkić dodijelio je u ponedjeljak  potpore iz gradskog proračuna u ukupnom iznosu od 256 tisuća kuna devetnaestorici poduzetnika koji su se prijavili na javni poziv Grada za potpore iz općeg programa poticanja razvoja poduzetništva.

Korisnici potpore mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti i zadruge, sa sjedištem na području grada Osijeka.

Uvjeti za odobravanje potpora su da je ulaganje izvršeno na području grada Osijeka, da su u cijelosti u privatnom vlasništvu, da imaju najmanje jednog zaposlenog, da nemaju evidentiran dug po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava te da nemaju evidentiran dug prema Gradu Osijeku.

Tomislav Krolo, pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, rekao je kako je to u ovoj godini četvrta dodjela potpora poduzetnicima s područja Osijeka.

Od prijave na javni poziv grada za dodjelu potpora do uplate na račun poduzetnika i obrtnika, prošlo je samo mjesec dana, istaknuo je Krolo.

Poziv je obuhvatio sedam mjera na koje su se poduzetnici mogli prjiaviti: pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika, nabava i ugradnja strojeva i opreme, certificiranje proizvoda i procesa, potpore tradicijskim i umjetničkim obrtima, izrada projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije, izlaganje na sajmovima te stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika.

Vrkić najavio povećanje potpora

Najveći iznos potpore po poduzeću ili obrtu iznosio je 70 tisuća kuna. Do kraja godine u gradskom proračunu za razvoj poduzetništva preostalo je još 620.000 kuna, no gradonačelnik Ivica Vrkić najavio je da će se iznos za poticanje razvoja poduzetništva u gradskom proračunu povećati.

“U ovoj godini imat ćemo još jedan rebalans proračuna. Do sada je za potpore bilo predviđeno 1,3 milijuna kuna. Povećat ćemo iznos na dva milijuna. Za sljedeću godinu planiramo znatno veći ukupni iznos, ali razmišljamo i o povećanju maksimalnog iznosa po poduzetniku sa 70.000 na 100.000 kuna. Tako želimo pojačati ulaganja u poduzetništvo i obrtništvo te stvarati mogućnost veće zapošljivosti mladih ljudi kako bi to bio jedan od razloga koji će ih zadržati da ostanu živjeti io u Osijeku”, najavio je Vrkić.