Hrvatski inovatori dobili priliku za rješavanje europskih zdravstvenih izazova

Za sudjelovanje u programu InnoStars Connect prijaviti se mogu startup tvrtke, mali i srednji poduzetnici, bolnice, sveučilišta i istraživačke ustanove s inovativnim rješenjima relevantnima za zdravstvene izazove navedene u natječaju. Rok za prijavu je 30. lipnja

18
InnoStars Connect
InnoStars Connect

Mreža EIT Health, koja djeluje u sklopu tijela Europske unije pod nazivom Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), pokrenula je novi program InnoStars Connect. Napravila je to u suradnji s istaknutim europskim farmaceutskim tvrtkama Chiesi Group i SYNLAB Italija. Inicijativa ima karakter otvorenih inovacija i cilj joj je okupiti novoosnovane (startup) tvrtke, mala i srednja poduzeća, istraživače, sveučilišta i bolnice u Hrvatskoj i drugim srednje razvijenim zemljama, zemljama u usponu i najudaljenijim regijama Europe kako bi zajedno radili na razvoju i implementaciji inovacija.

Zahvaljujući ovoj inicijativi deset odabranih organizacija dobit će pristup najvećoj mreži inovacija u zdravstvu, financijskim sredstvima od 10 tisuća eura i stručnom savjetovanju predvodnika farmaceutske industrije kako bi testirali inovativna rješenja za goruće izazove u području zdravstva. U velikoj završnici natjecanja EIT Health InnoStars najbolja tri tima natjecat će se za novčanu nagradu. Rok za prijavu je 30. lipnja.

“Program InnoStars Connect utjelovljuje izreku kako nitko ne može inovirati sam. Ovim uzbudljivim novim programom otvaramo vrata inovatorima u Hrvatskoj i omogućujemo im pristup resursima, znanju i, što je najvažnije, vezama koje postoje unutar naše mreže, a s ciljem razvoja perspektivnih rješenja za goruće izazove u području zdravstva”, istaknula je Sarah Haddadin, direktorica organizacije EIT Health InnoStars zadužena za inovacije i voditeljica programa. „Budući da se oslanja na kolektivnu stručnost vrhunskih profesionalaca i institucija, InnoStars Connect više je od programa – riječ je o transformativnoj platformi koja je osmišljena da bi podignula inovacije u zdravstvu na novu razinu i promicala ekosustav suradnje s trajnim učinkom.“

Prvi izazov: Inovativni pristupi terapiji i digitalna zdravstvena rješenja

Prvi izazov za inovatore postavila je globalna biofarmaceutska grupacija Chiesi Group. U suradnji s organizacijom EIT Health InnoStars tvrtka radi na iznalaženju inovativnih rješenja u područjima zdravlja dišnog sustava (AIR), liječenja oboljelih od rijetkih i krajnje rijetkih bolesti, te proizvoda i usluga koji doprinose ne samo posebnoj njezi koju pružaju medicinski stručnjaci, već i samopomoći oboljelih, a detalji su dostupni na web stranicama natječaja.

“Tražimo talentirane inovatore među startup tvrtkama, malim i srednjim poduzećima, bolnicama, sveučilištima i istraživačkim institucijama kako bismo surađivali na prilikama za otvorene inovacije. Naš cilj je pomicati granice, istražiti nove pristupe i razviti bolje modele. Spajanjem InnoStars Connecta s našom ekspertizom, predviđamo inovativna rješenja koja će zadovoljiti rastuće potrebe pacijenata i zdravstvenih sustava. Zajedno se možemo suočiti s izazovima koji povezuju zdravlje ljudi i zdravlje planete, omogućujući zdraviju budućnost za sve“, dodao je Fabrizio Conicella, Voditelj Centra za otvorene inovacije i kompetencije Chiesi grupe.

Drugi izazov: Napredni dijagnostički biomarkeri i tehnologije

Drugi izazov postavila je vodeća europska tvrtka u području dijagnostike, SYNLAB Italija. Tvrtka se oslanja se na novi “integrirani” pristup medicinskim inovacijama, prevenciji i zdravstvenoj zaštiti u Italiji – pristup koji je u skladu sa standardima kvalitete izvrsnosti u Europi. Zajedno s organizacijom EIT Health InnoStars rade na razvoju naprednih dijagnostičkih biomarkera i tehnologija. Detalji postavljenog izazova također su dostupni na web stranicama natječaja.

“Uvjereni smo kako postoji golemi potencijal za inovativne dijagnostičke biomarkere i tehnologije kojima bi se revolucioniralo pružanje zdravstvene skrbi. Jedva čekamo da kroz program InnoStars Connect izgradimo partnerstva s inovatorima iz cijele Europe i zajedno iznađemo kreativna rješenja kako bismo unaprijedili svoje usluge i poboljšali ishode liječenja. Pridruže li nam se, inovatori nam mogu pomoći da otkrijemo nove načine pružanja usluga najsuvremenije dijagnostike, što će utjecati na budućnost zdravstvene zaštite za milijune europskih građana“, izjavio je Maurizio Ferrari, medicinski direktor SYNLAB Italije.

Tko se sve može prijaviti u InnoStars Connect i kako?

Za sudjelovanje u programu InnoStars Connect prijaviti se mogu startup tvrtke, mali i srednji poduzetnici, bolnice, sveučilišta i istraživačke ustanove iz zemalja diljem Europe definiranih natječajem, s inovativnim rješenjima relevantnima za gore navedene izazove.  Detaljnija pojašnjenja dostupna su na stranicama natječaja.

Kandidati koji ispunjavaju uvjete moraju imati rješenje na razini tehnološke spremnosti (TRL) između TRL 5 (tehnologija potvrđena u relevantnom okruženju) i TRL 7 (demonstracija prototipa sustava u operativnom okruženju), te biti spremni na suradnju unutar okvira otvorenih inovacija. Organizacije koje trenutno nisu partneri mreže EIT Health moraju postati partneri organizacije EIT Health InnoStars.

Pridruživanjem programu InnoStars Connect dobit će pristup razgranatoj mreži i brojnim resursima koji će im omogućiti transformativne suradnje s vodećim inovatorima u sektoru zdravstva.

Organizacije zainteresirane za sudjelovanje u programu mogu o svemu doznati više, i podnijeti prijavu, na stranici InnoStars Connect | EIT Health.

Europski institut za inovacije i tehnologiju

Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) najveći je europski inovacijski ekosustav i okuplja gotovo 2400 partnera iz vodećih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija u Europi u više od 50 inovacijskih centara. EIT unaprjeđuje europsku sposobnost inoviranja, i to tako što promiče i podržava rješenja za goruće svjetske izazove te razvija poduzetničke talente kako bi se stvorio održivi rast i otvorila radna mjesta za kvalificirane radnike diljem Europe.

EIT je tijelo Europske unije i sastavni dio Okvirnog programa za istraživanja i inovacije Obzor Europa. Institut podržava dinamična paneuropska partnerstva, zajednice znanja i inovacija koje se sastoje od vodećih tvrtki, istraživačkih laboratorija i sveučilišta, a koji su posvećeni rješavanju određenih gorućih svjetskih izazova, od klimatskih promjena i zdravlja do energije iz obnovljivih izvora.

EIT Health mreža

EIT Health mreža je najboljih inovatora u području zdravlja s oko 120 partnera, a uživa podršku Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije. Sudjeluje u prekograničnoj suradnji kako bi iznašla nova rješenja koja će europskim građanima omogućiti da žive dulje i zdravije.

Kao Europljani suočeni smo s izazovom rastućeg broja kroničnih bolesti i sve češćim multimorbiditetom (istodobna prisutnost više različitih kroničnih bolesti u istog bolesnika). EIT Health čini sve kako bi realizirali prilike koje nam pruža tehnologija i na taj način nadišli uobičajene pristupe liječenju, prevenciji i zdravom življenju. Stoga trebaju misaone autoritete, inovatore i učinkovite načine uvođenja inovativnih rješenja zdravstvene zaštite na tržište.

Njihova predanost napretku zdravstvene zaštite jasno je vidljiva iz proaktivne uloge u mentoriranju, financiranju i olakšavanju istraživanja. Mreža EIT Health prepoznata je kao ključni akter u inoviranju u području zdravstvene zaštite, a njezina dosadašnja postignuća uključuju pružanje podrške za više od 2500 startup i rastućih (scaleup) tvrtki, pružanje pomoći startup tvrtkama koje uživaju potporu mreže da privuku ulaganja u iznosu od 1,9 milijardi eura, uvođenje 113 rješenja zdravstvene zaštite na tržište, i obučavanje 49 000 studenata i profesionalaca.

Mreža EIT Health iznalazi rješenja za spomenute potrebe. Povezuje relevantne aktere u području zdravstvene zaštite diljem Europe i tako osigurava angažman svih strana „trokuta znanja“ kako bi se inovacije događale na sjecištu istraživanja, obrazovanja i poslovanja, i to u korist građana.

Klaster InnoStars

Klaster InnoStars jedan je od osam zemljopisnih područja mreže EIT Health. Pokriva polovicu Europe, uključujući Poljsku, Mađarsku, Italiju i Portugal, kao i dodatne regije koje su uključene u EIT-ovu Regionalnu inovacijsku shemu – Baltičke zemlje, Hrvatska, Slovačka, Češka, Slovenija, Grčka i Rumunjska. Riječ je o skupini zemalja koje su prema kriterijima Europskog inovacijskog semafora (EIS) poznate kao umjereni inovatori. InnoStars je usmjeren na promicanje poduzetništva, inovacija i obrazovanja u području zdravstvene zaštite, zdravog življenja i aktivnog starenja u regiji, te na premošćivanje jaza između regija koje su predvodnice u inoviranju i regija u razvoju.

Regionalni program za inovacije Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT RIS

Regionalni program za inovacije Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT RIS) osmišljen je 2014. kako bi se unaprijedili kapaciteti za inovacije zemalja s umjerenim i rastućim razinama inovacija, prema Europskoj ljestvici uspjeha u inoviranju. Kroz inicijativu, EIT zajednica surađuje s lokalnim inovatorima, poput studenata, istraživača, poduzetnika te organizacija poput malih i srednjih poduzeća, sveučilišta, istraživačkih laboratorija, regija, nevladinih organizacija i gradova.

EIT zajednica također uključuje lokalne sudionike u obrazovne, poslovno-razvojne i akceleracijske aktivnosti te istraživanja potaknuta inovacijama. Program se u području zdravstvene zaštite razvija od 2016. godine, a aktivnosti koordinira organizacija EIT Health InnoStars. Obuhvaća ukupno 11 centara ili EIT Health Hubova u isto toliko zemalja diljem istočne, središnje i južne Europe.