Devetnaest startupova u utrci za 550.000 kuna koje je osigurao Grad Zagreb

Petu generaciju predakceleracijskog programa Startup Factory čini 19 razvojnih timova. Pred njima je osam tjedana intenzivne edukacije s vrhunskim mentorima, druženja s etabliranim startup ekspertima i rada u poticajnoj ZICER-ovoj infrastrukturi

129
Startup Factory
Frane Šesnić, direktor ZICER-a

U Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u u četvrtak je predstavljena peta generacija predakceleracijskog programa Startup Factory. U programu će sudjelovati čak 19 razvojnih timova s perspektivnim inovativnim tehnološkim proizvodima.

Predakceleracijski program Startup Factory je najbolji program koji grad Zagreb financira putem ZICER-a, istaknula je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

“Vidjeli smo 19 timova koji su ušli u program. To su ujedno kandidati za konferenciju Zagreb Connect koja će se, ako budemo imali sreće s epidemijom, održati 3. prosinca. Nakon ovog predakceleracijskog programa timovi će biti spremni da se predstave investitorima, bit će spremniji razvijati svoj proizvod i naučit će neke marketinške i druge vještine iz poslovanja. U naredna dva mjeseca bit će u rukama vrhunskih mentora. Imaju priliku mnogo naučiti. Drago mi je da imamo tako pametne i inovativne startup timove koji su dokazali da nakon ovakvih programa mogu razviti inovativne proizvode i probiti se na tržištu”, rekla je pročelnica Jozić.

“Naš je cilj”, dodala je, “poticati razvoj startup zajednice u gradu Zagrebu”. U tu svrhu uređen je i prostor u kojem se ZICER nalazui, a za koju godinu bi cijela zgrada trebala biti u funkciji startup zajednice, podsjetila je Mirka Jozić te poručila kako je ZICER postao centar razvoje startup scenene samo Zagreba, nego čitave Hrvatske.

“Bez obzira na poteškoće s gradskim proračunom zbog smanjenih prihoda zbog epidemije, lockdowna i potresa, Grad Zagreb uspio je sačuvati sredstva za startup scenu. Bitno je da održimo kontinuitet. Na raspolaganju je nešto manji iznos, 550 tisuća kuna, što je ipak dovoljno za ovo što smo naumili napraviti”, kazala je Mirka Jozić.

“Moram istaknuti kako sam zadovoljan jer je sa svakom novom generacijom kvaliteta prijava sve bolja. U program nam se priključuje sve više znanstvenika s istraživačkim idejama. Vrlo često se oni prijavljuju zbog preporuke kolega iz akademske zajednice koji su kroz program već komercijalizirali svoje ideje. To nam pokazuje da je tehnološki transfer moguć. Za uspjeh treba biti dosljedan i strpljiv, ali i fleksibilan. I posebnu pažnju usmjeriti na tim jer samo jak, komplementaran tim može projekt iznijeti do kraja”, rekao je pak Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

>>Ekološki panel koji filtrira zrak privukao pažnju Ine, Ericssona i HEP-a

Predstavljeni timovi pete generacije Startup Factoryja

Nakon provedene selekcije i natjecanja pred stručnim žirijem u program je odabrano sljedećoih 19 timova.

2D generatori

2D generatori razvijaju nosive generatore električne energije na bazi dvodimenzionalnih (2D) materijala koji crpe energiju ljudskog kretanja i svjetlosti. Koristeći 2D materijale koji su najtanji na svijetu, svojim nanometarskim dimenzijama te svojstvima generiranja električne energije deformiranjem i upijanjem svijetlosti omogućuju razvoj nove generacija izvora energija kao zamjena za klasične neadekvatne baterije.

Crop Shepherd

Crop Shepherd razvija vrlo kompaktnog autonomnog robota kojeg će OPG-ovi koristiti za uništavanje korova bez uporabe herbicida. To će omogućiti ekološku proizvodnju kultura na većim površinama pošto je danas poljoprivrednicima teško naći radnu snagu za mehaničko uklanjanje korova. Robot Crop Shepherd pomoću računalnog vida raspoznaje korov od biljke i uništava ga laserom.

Deep Dive Blue

Deep Dive Blue je tim profesionalaca posvećen razvoju podvodnog vozila na daljinsko upravljanje(ROV), sposobnog zaroniti na dubinu od 1000 i više metara. On razvija nove tehnologije s dodatnom vrijednošću te nove proizvode i usluge jedinstvene na današnjem globalnom tržištu.

EasyBusy

EasyBusy je prvi pametni softver za dentalne ordinacije i dentalne laboratorije. Oni danas imaju odvojene poslovne procese iako rade na istom proizvodu, a međusobna komunikacija im se temelji na papiru i mnogobrojnim telefonskim pozivima. EasyBusy omogućuje potpunu integraciju njihovih poslovnih procesa te digitalnu razmjenu informacija direktno kroz softver.

eWent

eWent novo je i jedinstveno rješenje za povezivanje krajnjih korisnika s organizatorima događaja. Široki izbor omogućuje korisniku biranje u mnoštvu preporučenih aktivnosti, pozivanje prijatelja te upoznavanje novih. Aplikacija će početkom sljedeće godine biti dostupna u Zagrebu i Splitu s ciljem proširivanja na područje cijele Hrvatske, a i šire.

HELIX

HELIX je cloud platforma za sigurnu pohranu, organizaciju i ažuriranje elektroničkih zdravstvenih podataka s ciljem pomoći zdravstvenim djelatnicima u donošenju informiranih odluka te postizanja optimalne zdravstvene skrbi. Suvremenom tehnologijom te najvišim sigurnosnim standardima HELIX osigurava maksimalnu razinu zaštite I privatnosti prilikom korištenja zdravstvenih informacija pacijenata.

Iron Bull Tanks

Iron Bull Tanks je startup za razvoj daljinski upravljanih replika legendarnih tenkova svjetske povijesti, s operacijskim sposobnostima stvarnih tenkova, u svrhu uprizorenja tenkovskih borbi. U posebno razvijenim Iron Bull igraonicama igrači koriste razne taktike i tenkovske manevre kako bi nadigrali svoje neprijatelje, pronašli njihove slabe točke i sveli životne bodove na nulu.

Iwi mobile app

Iwi mobile app je dating/socializing mobilna aplikacija nove generacije, inovativna i prilagođena aktualnom vremenu i željama korisnika, osobito mladih koji vode aktivan život i traže nove vrste izazova. Ime joj dolazi od maorske riječi ‘zajednica’, a stvaranje novih zajednica i povezivanje s okolinom i prirodom glavni je motiv tima koji stoji iza nje. Kroz model spajanja osobnih profila, razrađenih na temelju njihovih karakteristika, interesa i hobija, aplikacija nudi punije iskustvo upoznavanje drugih osoba, a tehnički dodatak “spojeva uživo“ potiče sve generacije korisnika da se odvaže “izvući iz svojih fotelja” i vrate “natrag u igru”.

Medily

Medily je mobilna aplikacija za djecu predškolskih uzrasta čija je svrha kroz pitalice i mini igre u proširenoj stvarnosti normalizirati nošenje maski, te kroz strukturirane aktivnosti koje djeca prolaze s roditeljima osigurati dodatnu emotivnu podršku i edukaciju u periodu pandemije.

Museit

Museit je online platforma koja povezuje tekstopisce, pjevače i kompozitore. To je mjesto na kojem oni mogu kupovati/prodavati i razmjenjivati svoje tekstove, kompozicije i vokalne izvedbe, na transparentan i pravno reguliran način. Također, platforma omogućuje glazbene izazove koje mogu pokretati kako korisnici tako i poslovni subjekti (pjesme za reklame brandova, glazba za igrice i sli.).

Nanoing

Nanoing je novoosnovana tvrtka specijalizirana za spoj između znanosti i industrije. Agilnim pristupom ovi mladi poduzetnici implementiraju svoje znanstvene ekspertize u području nanotehnologije i 2D materijala u razne uređaje poput akcelerometara i lokatora. Cilj tvrtke je prometnuti se u jednog od ključnih igrača na tržištu fleksibilne elektronike i staviti Hrvatsku na mapu high tech uređaja budućnosti i IoT rješenja.

NAOMI mental wellness

Novonastale okolnosti koje se trenutno događaju u svijetu rezultirale su time da se veliki broj pojedinaca trenutno teško nosi s različitim neugodnim emocijama. Anksioznost i briga oko budućnosti, potištenost i depresivnost, ljutnja i frustracija, usamljenost, poteškoće sa spavanjem i visoka razina stresa samo su neke od njih. Upravo zbog toga kreirana je Naomi – virtualna asistentica za mentalno zdravlje, koja je dostupna 0-24 na vašem pametnom telefonu.

Oil Gels

OIL GELS kompanija imat će mogućnost transformacije prehrambenih, kozmetičkih i farmaceutskih proizvoda pomoću djelotvornih gelatora jestivih ulja i vode u stvaranju zdravijih i kvalitetnijih proizvoda za ljudsko zdravlje. Prehrambeni sektor je suočen s velikim izazovom jer bi se trebao smanjiti udio palmine masti u gotovo 50 % prehrambenih proizvoda radi sprječavanja posljedica po ljudsko zdravlje. Prehrambena industrija intenzivno traži efikasna rješenja za strukturiranje jestivih ulja. Mali udio (0,02 wt%) patentom zaštićenih gelatora u zdravom jestivom ulju je dovoljan da zamijeni krute masnoće i omogući čvrstu strukturu konačnog proizvoda. Dokaz inovativnog koncepta patentom zaštićenih gelatora proveden je pripravom novog margarina, namaza i čokoladnih namaza u suradnji s različitim prehrambenim kompanijama. Gelatori također predstavljaju djelotvoran medij za kontrolirano otpuštanje mikro-nutrijenata i lijekova.

PlatePay

PlatePay je online platforma koja, vežući se na tehnologiju očitanja i prepoznavanja tablica, omogućuje plaćanje svih drive-in i drive-through usluga na jednom mjestu. Prije korištenja je potrebno kreirati online profil koji uključuje osnovne podatke o korisniku, njegov broj bankovnog računa s kojeg će se plaćanje odvijati i registarsku oznaku koja će se vezati na taj račun. Nakon toga korisnik jednostavno iz sigurnosti automobila kupuje proizvode lanaca brze hrane, gorivo za automobil, plaća cestarinu, vignette, parking i razne druge usluge na način da samo jednim klikom potvrdi plaćanje na mobitelu ili nekom drugom uređaju kojeg preferira, nakon što mu je na ekran poslana push notifikacija vezana za iznos usluge koju je upravo kupio.

Projekt Rolla

Projekt Rolla je paket proizvoda koji se sastoji od električnog romobila, punionice i aplikacije. Paket je zamišljen kao simbioza ekološkog prijevoznog sredstva s istaknutim sigurnosnim postavkama i otpornoj konstrukciji te aplikacije personalizirane prema željama korisnika i kreirane prema konceptu promicanja turističkog značaja zemlje, i punionice kao baznog mjesta za najam i punjenje romobila.

SeaCras

SeaCras je startup orijentiran na obradu satelitskih podataka s ciljem davanja usluga praćenja kvalitete mora i kopnenih voda. SeaCras pruža pravodobne informacije koje služe optimizaciji proizvoda i usluga nužnih za plavu ekonomiju npr. u akvakulturi i turizmu. Robustnom statističkom analizom signala prikupljenih multispektralnim detektorom satelita u orbiti, s visokom točnošću možemo kvantitativno odrediti površinske koncentracije klorofila, organskih tvari te sedimenata analiziranog vodnog tijela. Na taj način pruža se alternativa klasičnim metodama praćenja kvalitete voda.

Spoolio

Spoolio je IOT uređaj i web platforma koji svim korisnicima 3D printera olakšava proces printanja i vođenje inventara materijala koji koriste. Koristeći RFID kartice Spoolio detektira koji Spool materijala 3D printer trenutno koristi te preostalu dužinu žice na tom Spool-u. Ti podaci se šalju na Spoolio web aplikaciju gdje korisnici mogu imat uvid u inventar Spool-ova i statistiku o potrošnji. Na web stranici korisnici također mogu naći i postavke printera za tip spool-a koji koriste te ocijeniti spool-ove.

Sportreact

Sportreact je IoT uređaj za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Osnovni cilj Sportreacta je unaprjeđenje brzine reakcije i brzine donošenja odluke. Uređaj funkcionira bežično, povezuje do osam modula koji su povezani s mobilnom aplikacijom. Unutar nje definiraju se parametri za rad i analizira napredak sportaša. Svaki od modula ima mogućnost prikaza različitih simbola i boja na koje korisnik reagira i deaktivira koristeći senzor udaljenosti ili manualno putem tipkala.

VIRDIS

VIRDIS, u procesu digitalne transformacije društva, koja je neizbježna i nezaustavljiva te iz temelja mijenja načine poslovanja i odnose s ljudima, zamišljen je kao digitalna platforma za digitalizaciju i inovativno upravljanje računima, a bazira se na cloud rješenju. To je skalabilno rješenje koje se jednostavno implementira, te koristi najnovije tehnologije za prijenos podataka, prepoznavanje i klasifikaciju, privatnost i zaštitu podataka korisnika.

>>ZICER Plavi ured plasirao 33,9 milijuna kuna potpora za poduzetnike

Finale Startup Factoryja 3. prosinca

Finale Startup Factoryja održat će se 3. prosinca na međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect gdje će najbolji timovi za razvoj osvojiti bespovratna novčana sredstva Grada Zagreba u vrijednosti 550.000 kuna.

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire koji su prije pet godina pokrenuli Grad Zagreb i ZICER sa ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva.

Zagreb Connect je konferencija čiji su ciljevi pružanje podrške mladim poduzetnicima u razvoju njihovih poslovnih ideja, daljnji razvoj zagrebačkog poduzetničkog ekosustava i stvaranje boljih uvjeta za startup tvrtke na području grada Zagreba i šire. Konferencija se ove godine održava po šesti put.