Green Tools Tech: Pametni alati za male pametne farme

Moguće je uzgajati hranu koja je istinski ljekovita, a sve to uz veću ekonomsku dobit od konvencionalne poljoprivrede zbog nižih ulaznih troškova, kaže Bruno Motik, dizajner alata za regenerativno povrćarstvo koji se posljednjih 20 godina bavi permakulturom

858
Bruno Motik Green Tools Tech
Bruno Motik

Permakultura je dizajniranje održivog ljudskog okoliša prema uzorcima iz prirode. Ta multidisciplinarna metoda dizajniranja nastala je krajem 70-tih godina prošlog stoljeća kao odgovor na sve vidljivije propadanje ekosustava koje je uzrokovano prvenstveno  poljoprivredom.

“Osnivači permakulturnog pokreta već su tada shvatili kolika je štetnost najrazornije sile na planeti – konvencionalne poljoprivrede – i krenuli su osmišljavati novi oblik poljoprivrede koji će regenerirati ekosustave umjesto da ih uništava”, tumači Bruno Motik, osnivač obrta Green Tools Tech koji se permakulturom bavi posljednjih 20 godina.

“U međuvremenu se u svijetu za ovakav tip poljoprivrede udomaćio naziv ‘regenerativna poljoprivreda’ koja ima razne oblike, ovisno o tome što uzgajamo, u kojem mikroklimatskom, kulturnom i ekonomskom kontekstu. Regenerativni poljoprivrednici diljem svijeta iz dana u dan dokazuju kako je moguće uzgojiti hranu s većim prinosima od konvencionalne uz regeneraciju ekosustava, povećanje bioraznolikosti i sekvestraciju ugljičnog dioksida nazad u tlo, što tlo čini samo plodnijim iz godine u godinu”, razlaže Bruno. “Zaista je moguće uzgajati hranu koja je istinski ljekovita, a sve to uz veću ekonomsku dobit od konvencionalne poljoprivrede zbog nižih ulaznih troškova.”

Kao jedan od pionira i pronositelja permakulture u našoj regiji Bruno se često našao u situaciji gdje polaznicima svojih tečajeva i radionica pokazuje primjere dobre prakse iz udaljenih krajeva svijeta, poput Australije ili SAD, dok u Hrvatskoj oskudijevamo konkretnim primjerima dobre permakulturne prakse.

Jedan u nizu razloga je i nedostupnost alata i malih, jednostavnih uređaja za uzgoj na malim površinama koji značajno olakšavaju poslovanje na malim gospodarstvima koja prate biointenzivni i regenerativni model uzgoja. Stoga je Bruno odlučio pokrenuti proizvodnju takvih alata u Hrvatskoj.

Tehnologija koja malim farmama omogućuje da budu konkurentne

“Prve prototipe počeo sam izrađivati još prije nekoliko godina, prvenstveno za svoje potrebe, a kako su proizvodi postajali sve bolji i bolji, tako je i interes među poznanicima i kolegama iz permakulturnog svijeta rastao. Oni su mi ujedno bili i prvi kupci koji su mi pomogli da pokrenem cijeli proces”, priča Bruno.

Obrt je otvorio u lipnju prošle godine, iskoristivši sredstva za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Opremljenu radionicu je uspostavio već ranije vlastitim sredstvima, tako da je sve bilo spremno za pokretanje proizvodnje.

“Tržište nalazim među pionirima novih oblika poljoprivrede koji prate najnovije trendove u području regenerativne ekološke poljoprivrede. Svoje alate prodajem diljem cijele Europe gdje nalazim ne samo kupce, već i partnere koji su spremni sudjelovati u procesu kreacije novih pomagala koja su im prijeko potrebna. To su većinom mali poljoprivrednici koji se uglavnom bave uzgojem povrća. Opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava je izuzetno bitan zbog toga što se prema UN-ovim izvješćima više od 70 posto svjetske hrane proizvodi upravo na malim gospodarstvima. Misija Green Tools Techa je razvoj tehnologije koja će omogućiti ovakvim gospodarstvima da budu konkurentna. Iz toga i proizlazi slogan: Smart tools for small farms.”

Budući da je Bruno u svom obrtu još uvijek jedini zaposlenik, što znači da je istovremeno i varioc, i dizajner proizvoda, i fotograf proizvoda, i web dizajner, i računovođa te da sam brine o marketingu i prodaji, proces razvoja se odvijao puno sporije nego što je očekivao.

Mreža partnera u Europskoj uniji

“No, eto, u prvih godinu i pol uspio sam uspostaviti razgranatu mrežu partnera iz Europske unije koji će omogućiti da se ovi zasad vrlo specijalizirani proizvodi nađu u rukama onih koji razumiju što regenerativna poljoprivreda i biointenzivno povrćarstvo jesu. Zasad proizvode prodajem jedino putem e-commerce web stranice i distributera koji u ovom trenutku postoje u Njemačkoj i Italiji.”

Prije pokretanja obrta Green Tools Tech nije imao poduzetničkog iskustva. Radio je u udrugama i pretežito se bavio edukacijom.

“Taj rad mi je omogućio da razvijem potrebne vještine za razvoj proizvoda i da steknem uvid u tržište. No, nakon dugogodišnjeg rada u udrugama shvatio sam da je poduzetništvo područje u kojem mogu ostvariti puno konkrernije rezultate na terenu. Također, aktivizam u udrugama me približio oblicima poduzetništva koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu, kao što su društveno poduzetništvo i ‘impact’ poduzetništvo. Green Tools Tech smatram impact poduzećem jer mi je izuzetno bitan pozitivan utjecaj na zajednicu.

Osim što sama ciljana skupina – regenerativni poljoprivrednici – provodi aktivnosti koje su od vitalne važnosti za opstanak cijelog čovječanstva, Green Tools Tech prakticira zero waste strategiju, što znači da pridajem veliku važnost tome koji materijali se koriste za izradu alata, kako će se ti materijali reciklirati, koji je njihov ekološki otisak itd. Također, alati koje dizajniram su ‘open source’. To znači da je sva dokumentacija potrebna za izradu ovakvih alata potpuno besplatno dostupna na web stranici s ciljem širena i povećanja dostupnosti ove tehnologije malim poljoprivrednicima”, objašnjava Bruno.

Green Tools Tech ušao je ove godine među šest finalista natječaja Pokreni nešto svoje, programa koji podržava projekte s pozitivnim društvenim ili ekološkim utjecajem.

Uređaj za branje zelenog lisnatog povrća

“Natječaj Pokreni nešto svoje pratim od samih početaka, a na njega sam se prijavio već nekoliko puta. Ideja impact poduzetništva koju promovira ACT grupa u potpunosti se vrijednosno podudara s vrijednostima Green Tools Tech, pa je prijava na ovaj natječaj bio logičan korak. Proizvod koji sam razvio u projektnom razdoblju zove se Leafy Greens Harvester. To je jednostavan uređaj pogonjen baterijskom bušilicom koji služi brzom i efikasnom branju zelenog lisnatog povrća i mikro zelenolisnog povrća. Slični proizvodi ili su izuzetno skupi i namijenjeni velikim proizvođačima, ili su teško dostupni, odnosno moraju se uvesti iz SAD”, tumači Bruno. “Projekt Pokreni nešto svoje omogućio mi je da dio sredstava uložim u razvoj ovog proizvoda koji je upravo u fazi testiranja i izaći će na tržište do kraja godine.”

Dodaje da se za europska sredstva za sada nije prijavljivao, prvenstveno zbog nedostatka kapaciteta.

“Dugoročni ciljevi Green Tools Tech su detektirati uska grla u regenerativnoj poljoprivrednoj proizvodnji i ponuditi tehnološka rješenja koja će ubrzati proizvodne procese i učiniti ih efikasnijima. Trenutno su u ponudi samo ručni alati, no u planu su i sustavi za automatizaciju i puno kompleksniji uređaji od onih koje zasad proizvodim. Plan je stvoriti nova partnerstva s poljoprivrednicima koji će aktivno sudjelovati u procesu razvoja proizvoda”, rekao je na kraju Bruno Motik, dizajner alata za regenerativno, ekološko povrćarstvo.

>>Saznajte tko su finalisti natječaja Pokreni nešto svoje 2020