Slab interes poduzetnika za zapošljavanje pripravnika

Vlada je u ovoj godini planirala zapošljavanje 9196 pripravnika te 4200 osoba putem mjere stručnog osposobljavanja. U prvih sedam mjeseci putem SOR- zaposleno je 3040 osoba, a kroz pripravništvo tek 243 osobe

u 10:01 Zadnja izmjena: 07.09.2018 u 14:16
282
zapošljavanje pripravnika

Poduzetnicima je ove godine za novo zapošljavanje na raspolaganju 2,5 milijardi kuna. Od toga je 1,6 milijardi namijenjeno za mjere aktivne politike zapošljavanja. Kao mjeru koja daje vrlo dobre rezultate ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističe samozapošljavanje: samo ove godine je više od pet tisuća ljudi odlučilo otvoriti svoju tvrtku – dvostruko više nego lani, piše Jutarnji list.

Ministar je poslodavcima preporučio da više koriste zapošljavanje pripravnika, koja za razliku od stručnog osposobljavanja za rad, ne ograničava iznos plaća, a država daje potporu za polovinu bruto 2 iznosa plaće pripravnika.

Pavić je napomenuo da država ne odustaje ni od stručnog osposobljavanja za rad, ali namjerava maksimalno ograničiti primjenu te mjere. Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju pak da u tome baš i nije uspješna.

Vlada je, naime, u prosincu prošle godine donijela Smjernice za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u kojem je predvidjela zapošljavanje 9196 pripravnika dok bi se zapošljavenje primjenom mjere stručnog osoposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa smanjilo na 4200 osoba.

Rezultati mjera u prvih sedam mjeseci suprotni planovima

Rezultati zapošljavanja u prvih sedam mjeseci su sasvim suprotni: do 31. srpnja primjenom stručnog osposobljavanja za rad zaposleno je 3040 osoba (lani osam tisuća, dok su istovremeno zaposlena tek 243 pripravnika.

Zapošljavenje primjenom stručnog osposobljavanje je, zaključuje Jutarnji list, u prvih sedam mjeseci premašilo plan za četvrtinu, a kroz mjeru zapošljavanja pripravnika zaposleno je tek 4,5 posto planiranog broja osoba.

Kod stručnog osposobljavanja država pokriva punu plaću godinu dana, a kod zapošljavanja pripravnika polovinu bruto 2 iznosa plaće pripravnika. Kod stručnog osposobljavanja plaća je ograničena na 2752 kune mjesečno, za pripravnike je neograničena.

Izračuni treće strane pokazuju da je stručno osposobljavanje za rad jedna od najskupljih mjera aktivnog zapošljavanja jer je država za svaku osobu koja se zaposlile nakon primjene te mjere potrošila 200 tisuća kuna.