Gotovo pola izdanih radnih dozvola su za strane radnike u građevinarstvu

U ovoj godini je do 1. rujna izdano 52.679 radnih dozvola za strane radnike. U graditeljstvu je u istom razdoblju izdano 25.606 radnih dozvola, što je 48,6 ukupnog broja izdanih dozvola, dok su za ugostiteljstvo i turizam izdane 13.833 dozvole

85
radne dozvole

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već četvrti mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu. Podaci za kolovoz ove godine koje je objavio Ekonomski institut pokazuju da je potražnja za radom oko 20 posto viša u odnosu na kolovoz 2019.

Najtraženiji su prodavači, konobari i kuhari, a od ostalih zanimanja izdvajaju se vozači i građevinski radnici, navodi EIZ.

Prema podacima koje je Novi list dobio iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u ovoj je godini do 1. rujna izdano 52.679 radnih dozvola. U graditeljstvu je u istom razdoblju izdano 25.606 radnih dozvola, što je 48,6 posto ukupnog broja izdanih dozvola, dok na ugostiteljstvo i turizam otpadaju 13.833 radne dozvole za strance. Ukupno se dvije trećine izdanih radnih dozvola odnosi na djelatnosti graditeljstva odnosno ugostiteljstva i turizma.

Broj izdanih dozvola u turizmu i ugostiteljstvu je manji nego ranijih godina, ali raste broj izdanih dozvola u graditeljstvu. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u djelatnosti građevinarstva je oko 126 tisuća osiguranih radnika, što znači da je čak svaki peti stranac. Na graditeljstvo i turizam i ove godine otpada najveći broj dozvola za rad strancima, gotovo 75 posto od ukupno izdanih dozvola do 1. rujna.

Ova je bila prva godina u kojoj se dozvole za rad stranaca nisu izdavale na temelju kvota. Bilo je dovoljno da poslodavci zatraže od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje test tržišta rada kako bi se utvrdilo da na domaćem tržištu nema radnika u zanimanjima koja oni traže. Za zanimanja koja su na listi deficitarnih bilo je dovoljno tek pozitivno mišljenje Zavoda. Za produljenje dozvole i za sezonsko zapošljavanje do 90 dana nisu potrebni ni test tržišta rada ni mišljenje HZZ-a.