Mikropoduzetnici pod pritiskom Porezne uprave zbog razlike doprinosa iz 2019.

Mikropoduzetnici su dobili rješenja Porezne uprave u kojima ih se poziva na plaćanje razlike doprinosa za 2019. godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava

75
razlike doprinosa

Udruga Glas poduzetnika upozorila je ovog tjedna Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo financija na gorući problem mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava. Naime, prošlog tjedna dobili su rješenja Porezne uprave u kojima ih se poziva na plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava.

“U situaciji kad su mikropoduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihov lijes”, poručuje UGP.

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) i druge udruge upozoravali su još 2018. godine, prije donošenja izmjena Zakona o doprinosima, i više puta tijekom 2019. godine, da je taj zakon izrazito  štetan za mikropoduzetnike i u puno boljim uvjetima poslovanja od onih u kojima se trenutno nalazimo.

Izuzeća za tri skupine poduzetnika

Iako generalno smatraju da izuzeci čine naš porezni sustav prekompliciranim, apelirali su da u izuzeća u članku 187. C stavak 2 Zakona o doprinosima budu uključene sljedeće skupine poduzetnika:

  • direktori početnici, do tri godine od početka poslovanja;
  • direktori roditelji djece koja su mlađa od školske dobi ili su u sustavu redovnog školovanja, a odluče raditi na manje od punog radnog vremena;
  • direktori/likvidatori društva čiji je mjesečni prihod manji od 15.000,00 kuna, gledano na godišnjoj razini poslovanja temeljem službenih godišnjih izvještaja.

“U trenutnoj situaciji važno je sačuvati svakog poduzetnika, a osobito poduzetnike početnike. I prije ove krize upozoravali smo na štetnost Zakona o doprinosima. Ova rješenja će pokopati mnoge poduzetnike i oni će zauvijek završiti s ovom državom. Apeliramo da se rješenja storniraju i da se sve poduzetnike početnike do treće godine poslovanja oslobodi kako bi za koju godinu imali puno mladih tvrtki koje sve više uplaćuju u proračun. U protivnom, slijedi nam totalna propast mikro poduzetnika”, rekla je Ivana Matić, iz UGP-a.

UGP predlaže izmjenu sustava samozapošljavanja

U UGP-u smatraju da u trenutnim uvjetima očuvanje poduzetnika početnika mora biti prioritet ove Vlade. U dopisu su zahtijevali da se navedena rješenja ponište jer smatraju da nema smisla poduzetnicima davati potpore za očuvanje radnih mjesta i otpisivati doprinose te ih onda teretiti za doprinose iz 2019. godine. Smatraju također da  bi u trenutnoj situaciji od obaveze plaćanja doprinosa na propisanu osnovicu trebalo izuzeti i obrtnike po istim kriterijima kao što je predloženo za direktore trgovačkih društava.

UGP predlaže promjenu sustava samozapošljavanja tako da država direktno uplaćuje doprinose za poduzetnike u proračun, dakle bez terećenja poduzetnika za iste u prve dvije godine poslovanja, te da se odredi maksimalni iznos neto plaće koji si poduzetnik može isplatiti iz potpore.

Tako bi se osiguralo da sljedeće godine, kad očekujemo početak oporavka, imamo poslovne subjekte koji mogu dalje rasti i puniti državni proračun u narednim godinama, poručuju iz UGP-a.

>>Marić prijedlog Zakona o doprinosima mora povući jer je loš, a ne zbog “pritiska politike i poduzetnika”

>>Udruge traže liberalizaciju Zakona o doprinosima, a Marić jače argumente