Neuron Soundware razvio je dijagnostiku industrijskih strojeva utemeljenu na zvuku

Lead Venture s partnerima uložio je 5,75 milijuna eura u češki startup Neuron Soundware, čiju tehnologiju već upotrebljavaju Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus i LG

50
Neuron Soundware

Lead Ventures, fond rizičnog kapitala usmjeren na ulaganja u srednjoji istočnoj Europi, nastavlja širiti svoj portfelj. Uz podršku MOL-a i Eximbanke te u suradnji s češkim fondovima uložili su 5,75 milijuna eura u češku tvrtku Neuron Soundware. Ovaj startup jedna je od prvih tvrtki u regiji koja je implementirala dijagnostiku industrijskih strojeva temeljenu na zvuku.

Enter Tomorrow Europe, fond kojim upravlja Lead Ventures, uz potporu MOL-a i banke Eximbank za svoje je posljednje ulaganje rizičnog kapitala iskoristio financiranje iz Mađarske. S fondom Inven Capital, članom ČEZ Grupe, Lead Ventures je stekao udio u češkoj tvrtki Neuron Soundware.

Neuron Soundware osnovan je kao startup u Pragu u veljači 2016. godine. Trenutno zapošljavaju 20 stručnjaka, a lani su imali prihod od gotovo pola milijuna eura. Tvrtka pruža rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji za nekoliko industrija, uključujući energetiku. Njihov softver analizira zvukove koje proizvode industrijski strojevi te može detektirati i najmanje promjene ili neuobičajene zvukove koji ukazuju na kvar opreme ili potrebu za održavanjem. Njihovu tehnologiju već upotrebljava nekoliko globalnih korporacija, uključujući Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus i LG.

Softver razlikuje problematične zvukove od redovnih šumova

“Znamo točno kako bi pumpe, mjenjači, cilindri, elektromotori ili kompresori trebali zvučati. Zvukovi svih ispravnih komponenti stroja pohranjeni su u našoj bazi podataka. No to nije dovoljno, naš softver temeljen na umjetnoj inteligenciji u stanju je razlikovati problematične zvukove od redovnog šuma procesa i okolnih zvukova te klijentu pruža sigurnost da mu stroj neće priuštiti nikakva neugodna iznenađenja”, tumači Pavel Konečný, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Neuron Soundware.

>>Uptake Technologies kreira svijet koji nikad ne staje

>>Ascalia štedi energiju i resurse industriji i gradovima

“Predvidljivo održavanje dio je Industrije 4.0. Uzbudljiva Neuronova tehnologija ima potencijal za stvaranje prave revolucije u ovom području. Vjerujemo da uz najnovije regionalno ulaganje ovo inovativno rješenje može poboljšati učinkovitost u nekoliko industrija”, dodao je Ábel Galácz, glavni izvršni direktor društva Lead Ventures.

“Startupovi iz srednje Europe, koji su već provjereni, imaju veliki potencijal za proboj na globalna tržišta. U sklopu svoje strategije tražimo inovativna rješenja koja mogu povećati učinkovitost tehničkih procesa u industrijskim uslugama. Kao i nedavni ulazak u slovačku tvrtku GA Drilling, naš ulazak u češki Neuron Soundware primjer je uspješne veze između malih startupova i snažne međunarodne kompanije s ciljem daljnjeg rasta“, izjavio je Oszkár Világi, glavni direktor za inovacije MOL Grupe.

Vrijednost cjelokupne investicije je 5,75 milijuna eura, a gotovo polovicu iznosa pokriva Lead Ventures, uz pomoć sredstava MOL-a i Eximbanka. Ostatak pokrivaju Inven Capital i Neuronov prijašnji investitor J&T Ventures.

Lead Ventures raspolaže s više od 100 milijuna eura i cilj mu je pružiti podršku startupovima s inovativnim idejama diljem regije srednje i istočne Europe te im pomoći u predstavljanju proizvoda i usluga na globalnom tržištu. MOL je i u prošlosti podupirao ciljeve ovog investicijskog fonda.

Na primjer, Lead Ventures je u ožujku potpisao ugovor o financiranju vrijedan 4,2 milijuna dolara sa slovačkom tvrtkom GA Drilling. GA Drilling razvija revolucionarnu elektroničku plazma opremu, te stvara plazma bušilice koje mogu bušiti dublje slojeve tla uz manju potrošnju energije, čime geotermalna energija postaje pristupačnija. U sklopu dogovora, eksperimentalne glave bušilica testiraju se u MOL-ovim postrojenjima za ugljikovodike.