Objavljena dva poziva za potpore kulturnom i kreativnom sektoru

Ministarstvo kulture osigurava potporu proizvodnji filmova koju će sukladno svojim kriterijima dodijeliti Hrvatski audiovizualni centar, te za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima

79
potpore za samostalne umjetnike

Ministarstvo kulture i medija objavilo je nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima.

U prvom valu epidemije i potpunog zatvaranja Ministarstvo je mjerama nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja, čiji je društveni i ekonomski status u temeljima ugrožen. U drugoj fazi, mjerama iz Kriznog COVID fonda cilj je bio pokrenuti zaustavljeni kulturni život, omogućiti rad i djelovanje umjetnika u otežanim uvjetima za što su osmišljeni ad-hoc natječaji i omogućene povoljne kreditne linije za likvidnost sa 100-postotnim jamstvom.

Potpore proizvodnji filmova

U trećoj fazi Ministarstvo kulture osigurava potporu proizvodnji filmova koju će sukladno svojim kriterijima dodijeliti Hrvatski audiovizualni centar, a objavljen je i Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti. Cilj ovog Poziva je potaknuti nastavak aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi. Rok za predaju prijava je 16. studenoga 2020. do 17 sati.

Potpore za kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja

Također, objavljujen je Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim). Ovim Pozivom osigurat će se namjenska sredstva profesionalcima u području kulture i umjetnosti (umjetničke organizacije, strukovne udruge u području kulture, samostalni umjetnici, nezavisni profesionalci u području kulture i umjetnosti) kojima je onemogućeno ili bitno otežano obavljanje njihove djelatnosti. Rok za predaju prijava je 20. studenoga  2020. do 17 sati.

Sljedeća mjera koju Ministarstvo priprema je natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti, koji se priprema u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom.

Ministarstvo kluture navodi kako će nastaviti pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom će reagirati mjerama usmjerenim prema svim partnerima u kulturom sektoru, posebno onima najugroženijima. U slučaju privremene nemogućnosti obavljanja kulturne djelatnosti uzrokovane koronavirusom, rok izvršenja odobrenih programa bit će produžen, što će se regulirati i jednom od odredbi ugovora.

Ministarstvo je pozvalo sve dionike u kulturi, uključujući i publiku, na pridržavanje preporuka i odgovorno ponašanje kako bi se održavanje kulturnih aktivnosti nastavilo, a kultura održala živom.

>>Kreativnoj industriji za 139 projekata dodijeljeno 8,5 mil. kuna

>>Jednokratne potpore za samostalne umjetnike od 5000 kn