Ministar financija potvrdio da se radi na fiskalizaciji napojnice

Ministar financija Marko Primorac najavio je uvođenje mogućnosti da su uz račun prilkom plaćanja karticom iskaže i stavka napojnice. Tako bi se potrošačima omogućilo da napišu koliku napojnicu žele ostaviti, a ujedno bi se taj dio računa porezno tretirao

175
[Izvor: pexels.com]

Na poreznoj konferenciji koju su u Zagrebu organizirali Ekonomski fakultet i tvrtka Deloiite ministar financija Marko Primorac najavio je uvođenje mogućnosti da su uz račun prilkom plaćanja karticom iskaže i stavka napojnice. Tako bi se potrošačima omogućilo da napišu koliku napojnicu žele ostaviti, a ujedno bi se taj dio računa porezno tretirao. Ministar je rekao da trenutno rade na donošenju tih zakonodavnh izmjena, prenosi Hrvatski radio.

U ovoj godini neće biti većih promjena u poreznom sustavu, ali ministar financija rekao je kako smatra da dohodak i dalje treba postupno rasterećivati, da trošak rada za poslodavce treba biti niži, neto plaće veće, ali d amoramo biti svjesni prioriteta s kojima smo suočeni.

“Hrvatskoj je potrebno daljnje porezno rasterećenje. Mi se ne možemo zadovoljiti nekakvim kozmetičkim rješenjima, nego ona moraju biti dalekosežna”, rekao je glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić, dok je predsjednik Uprave Kraša Slavko Ledić rekao kako je, s pozicije poslodavca, pitanje može li osobni odbitak biti viši tema o kojoj se može razgovarati.

>>Ugostitelji predlažu neoporezivu napojnicu do 3318 eura godišnje

>>(Ne)oporezivanje napojnica bit će riješeno do kraja 2023. godine