Otvoren natječaj za nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama

Mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria otvorila je prijave za nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama 2019. godine. Na 5. dodjeli nagrada istaknut će se najbolje hrvatske poduzetnice u četiri kategorije

116
nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama
Ana Lisak, direktorica Cateringa Lisak

Dodjela nagrada, u organizaciji mreže Women in Adria, ove će se godine održati peti put. Natječajem se ističe vrijednost poduzetnica za hrvatsko gospodarstvo i društvo, ali i motiviraju nove generacije žena da idu putem dobitnica nagrada.

Ženska se poduzeća trenutačno lako pokreću, ali jako sporo razvijaju, pa su velika poduzeća vrlo rijetka. Uz odgovarajuću potporu države poduzetnice bi imale veći utjecaj na gospodarski rast.

Utjecaj poduzetnica na gospodarski rast

„Uspješne poduzetnice koje dobivaju nagrade za svoj rad, odlične su ambasadorice, ali i motivatorice ženskog poduzetništva. Vlastitim primjerom potiču žene da budu hrabrije i odlučnije na svojem putu k uspjehu”, kazala je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca koja predsjeda i dodjelom nagrada najuspješnijim poduzetnicama.

>>Women in Adria: Inkubator ženskog poduzetništva

Nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama dodjeljuju se u četiri kategorije – Start-up poduzetnica godine, Mikro poduzetnica godine, Perspektivna poduzetnica godine i Inspirativna poduzetnica godine – koje se razlikuju po godinama rada poduzeća i broju zaposlenih.

Za osvajanje najviše titule, tj. Inspirativne poduzetnice godine poduzeće treba bilježiti višegodišnji kontinuiran rast poslovanja.

Nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama u četiri kategorije

„Nadamo se da ćemo imati sve više prijava u kategoriji za Inspirativnu poduzetnicu godine! Naime, u njoj su poduzetnice koje zapošljavaju više od deset ljudi i kontinuirano razvijaju posao. Takvih je trenutačno u Hrvatskoj malo i za svoj su uspjeh najčešće zaslužne same. Žene lako ulaze u poduzetništvo, ali teško razvijaju svoja poduzeća. Krajnje je vrijeme da država posveti pažnju ovom segmentu poduzetništva kako bi poduzetnice imale veći utjecaj na gospodarski rast“, istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

>>Iskorak u svijet za najbolje hrvatske poduzetnice

Prošle godine titulu Inspirativne poduzetnice ponijela je Ana Lisak, direktorica Cateringa Lisak koja trenutačno stanje u ženskom poduzetništvu Hrvatske smatra kontradiktornim.
„S jedne se strane na sva zvona priča o ženskom poduzetništvu, a s druge izostaju konkretni poticaji i pozitivno okruženje nužni kako bi se žene potaknulo na poduzetništvo. I dalje vjerujem da žene u poduzetništvo ulaze iz životne potrebe ili inata. Vrlo je malo onih koje u tu avanturu kreću studiozno. No, iskreno mislim da to i nije tako bitno! Važno je da se sve žene koje iskoračuju u poduzetništvo, oboružaju s mnogo strpljenja i dobre volje. Ako još imaju i financijsku potporu, utoliko bolje”, kazala je Lisak.

Prijave do 1. listopada

Godinu dana prije nje Inspirativnom poduzetnicom godine proglašena je Josipa Maslać-Petričević, direktorica Naftaline:  „Utjecaj nagrada iznenađujuće je velik! Na moju su nagradu pozitivno reagirali kako kupci, taka i dobavljači. Oni su nam, kao izraz poštovanja, omogućili i bolje uvjete. Ono što je mene osobno posebno dirnulo, jest reakcija mojih najbližih. Osjetila sam njihov ponos! Bilo mi je to životno priznanje za trideset šest godina rada, ali i veliki poticaj za dalje“.

Prijave za nagrade primaju se putem internetske stranice mreže Women in Adria do 1. listopada. Dodjela nagrada održat će se 5. studenoga u Zagrebu.