Saznajte tko su pobjednici natječaja Moj Zaba Start 2019

Pobjednici šestog izdanja programa Moj Zaba Start nagrađeni su financijskim potporama u vrijednosti od gotovo milijun kuna. U svakoj kategoriji - Poduzetništvo, Društvo te Kultura i znanost - dodjeljene su tri nagrede prema odluci stručnog žirija te nagrada po izboru javnosti

356
pobjednici natječaja Moj Zaba Start
Pobjednici šestog izdanja programa Moj Zaba Start

U zagrebačkom hotelu Esplanade danas su proglašeni pobjednici šestog izdanja programa Moj Zaba Start u kojem je Zagrebačka banka dodijelila potpore ukupne vrijednosti 990.000 tisuća kuna projektima u tri kategorije: Poduzetništvo, Društvo te Kultura i znanost. Stručna komisija je u svakoj kategoriji dodijelila po tri nagrade u iznosu od 120.000 kuna, 100.000 kuna i 80.000 kuna, dok je najboljim projektima po izboru javnosti pripalo po 30.000 kuna.

Najbolji projekt u poduzetništvu –  Mandarine Sweet Treat

U kategoriji Poduzetništvo najboljim je proglašen projekt za izradu minipogona za proizvodnju sušenog slatkiša od mandarineMandarine Sweet Treat, proizvođača Mandarinet iz Opuzena. Riječ je o preradi i proizvodnji prerađevina od mandarina i ostalog citrusnog voća te je osmišljen sušeni slatkiš od mandarine koji predstavlja novi, potpuno prirodan te inovativan proizvod na tržištu.

“Pobjeda na Moj Zaba Startu ima više dimenzija, ne samo financijsku. Prva je priznanje našeg rada od strane društva, druga je etabliranje u rangu mini poduzetnika. Nagrada će nam pomoći da ostvarimo plan o izgradnji mini pogona za proizvodnju sušenih slatkiša od mandarine. Riječ je o autentičnom i inovativnom ekološkom prizvodu od voća, bez dodatnih konzervansa”, rekao je Stipe Vuletić iz OPG-a Mandarinet koji s partnericom Mateom Maček stoji iza prvonagređenog projekta. “Ovo će biti snažan poticaj nama, ali i poduzetništvu u Opuzenu i Neretvi koje stagnira već trideset godina. Mali korak naprijed za nas i za cijelu Neretvu.”

Druga nagrada pripala je udruzi Mundus i njihovom istoimenom edukacijskom sustavu. Riječ je o projektu koji učenicima omogućuje učenje uz igru, a cilj je približiti tehnologiju formalnom obrazovanju pomoću pametne društvene igre koja je ujedno platforma za gejmificirano učenje.

Nagrada publike veliki vjetar u leđa

Treću nagradu u kategoriji Poduzetništva, ali i nagradu javnosti – ukupno 110.000 tisuća kuna – dobio je projekt Moto SOS Locator u realizaciji Gala centra. Moto SOS Locator je uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla te predstavlja automatski sustav koji prepoznaje kad motociklist doživi nesreću i odabranim kontaktima javlja koordinate nesreće u roku od 30 sekundi.

“Veliko hvala Zabi što je prepoznala naš projekt i mogućnosti koje nudi. Nagrada publike je velika stvar – to znači da nas cijene i poštuju te da nas već neko vrijeme bodre. Na projektu radimo nekoliko godina i izlagali smo ga na nizu međunardonih sajmova, dobivali smo priznanja, a ovo je najbolji znak da ovo što radimo ima smisla”, rekao je Siniša Brođanac iz Gala centra.

Njegov kolega Gregor Mihaljević dodao je da im je drago što ih je prepoznao i stručni žiri dok im nagrada publike veliki vjetar u leđa, s obzirom na to da namjeravaju pokrenuti crowdfunding kampanju početkom sljedeća godine. “Novčanu nagradu ćemo uložiti dijelom u pripremu crowdfunding kampanje, a dio u dodatni razvoj prve serije proizvoda. Cilj nam je prvu komercijalnu seriju izbaciti u idućih šest mejseci”, rekao je Gregor.

Nagrade u kategoriji Kultura i znanost

Prva nagrada natječaja Kultura i znanost dodijeljena je samostanu Sv. Margarite s Paga i projektu Digitalno predstavljanje stalnog postava čipke i čipkarstva. Projekt je usmjeren na dovršetak zbirke stalnog postava o povijesti čipke i čipkarstva na Pagu koji je sastavni dio sakralno povijesne zbirke nematerijalne baštine Benediktinskog samostana u gradu Pagu.

Drugu nagradu osvojio je projekt Udruživanjem temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja do poboljšanja tretmana i povećane društvene osviještenosti o raku prostate znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković. Znanstvenim dijelom projekta cilj je identificirati mete čija modulacija poboljšava djelovanje terapije zračenjem prostate, a cilj društvenog dijela projekta jest podizanje svijesti o važnosti pregleda kojim se rak prostate otkriva u ranoj fazi.

Treća nagrada pripala projektu dugometražnog 3D animiranog filma „Cvrčak i Mrvica“. studija za produkciju i animaciju Diedra. „Cvrčak i Mrvica“ prvi je hrvatski dugometražni 3D animirani film koji je u cijelosti osmišljen od domaćeg kreativnog tima.

Nagradu javnosti u ovoj kategoriji osvojio je projekt StressMe – razlike između muškog i ženskog stresa s Medicinskog fakulteta u Osijeku. Projekt istražuje povezanost između stresa i razvoja dijabetesa te neurodegeneracije. Cilj projekta je otkriti rane pokazatelje iscrpljivanja mehanizma oporavka od stresa.

>>Proglašeni pobjednici natječaja Moj Zaba Start 2018 ili kako je podijeljen milijun kuna

Nagrade u kategoriji Društvo

U kategoriji Društvo prva nagrada pripala je projektu Uređenja sterilne jedinice za Dječju onkologiju, zaklade Dječje onkologije Rebro. Cilj projekta je uređenje sterilne jedinice za izolaciju u kojoj bi boravila djeca kroz nekoliko tjedana tijekom i nakon transplantacije matičnih hematopoetskih stanica u stanju potpune imunosupresije.

Druga nagrada u ovoj kategoriji pripala je projektu Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom društvenog poduzeća Punkt. Projekt za cilj ima omogućiti nova zapošljavanja kroz razvoj ekološke proizvodnje voća i povrća.

Dobitnik treće nagrade je zaklada Cenacolo s projektom Mostovi u bolji život. Projektom se pruža usluga smještaja za osobe koje se nakon rehabilitacije nemaju gdje vratiti.

Za nagradu javnosti u kategoriji Društvo izborio se projekt PsiHelp Hrvatskog psihološkog društva. Cilj projekta je osiguravti dostupnost psihološke pomoći mladim ljudima kroz izradu online baze podataka svih psihoterapeuta, provođenje radionica te Youtube kanal s edukativnim sadržajem.

Nagrade inovativnim i tržišno utemeljenim idejama

Kroz projekt Moj Zaba Start Zagrebačka banka nagrađuje inovativne i tržišno utemeljene ideje te pruža potporu najboljima u različitim područjima. Zaba je kroz projekt do sada podržala preko 50 održivih projekata među kojima su inovativni startupi, društveno odgovorne inicijative, projekti iz područja zelenog poduzetništva i kreativne industrije te izrade aplikacija i informatičkih rješenja.

„Kao vodeća banka u Hrvatskoj usmjereni smo na razvoj održivog poduzetništva te gospodarskog i društvenog napretka naše zemlje i zajednice u kojoj djelujemo. Izuzetno smo ponosni na ovaj, jedinstveni program na tržištu i činjenicu da je Zagrebačka banka kroz dosadašnja izdanja prepoznala i podržala više od 50 projekata na njihovom putu do tržišta i uspjeha. Prepoznali smo njihovu vrijednost i potencijal, ali ih je prepoznalo i tržište. To želim i ovogodišnjim pobjednicima“, rekao je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.