Nema racionalne potrebe za stvaranje zaliha

Pozvao bih građane da ne rade zalihe, osim ako ne žele uštedjeti dvije.tri kune na par komada jer sigurno će biti manjih poskupljenja, rekao je Dragan Munjiza iz Lonije

16

Vodeći hrvatski trgovački lanci poručuju da imaju osigurane zalihe proizvoda i da neće ograničavati količine koje se mogu kupiti. U Konzumu, Sparu, Lidlu i Lonia trgovinama kažu da nema potrškoća u dobavnim lancima niti najava dobavljača da bi poteškoća moglo biti.

Direktor prodaje u kutinskoj Loniji Dragan Munjiza kaže da hrvatski trgovci imaju puna skladišta i da surađuju s dobavljačima koji imaju osiguranu sirovinu iz hrvatskih izvora.

“Imamo brašna, ulja, kvasca… Opskrba je redovna, iako se osjeća pritisak, rekao bih više na proozvođače nego na trgovce. Što se nas tiče – a mi smo kvartovske, seoske trgovine – stanje je redovno. Pozvao bih građane da ne rade zalihe, osim ako ne žele uštedjeti dvije.tri kune na par komada jer sigurno će biti manjih poskupljenja”, prenosi njegovu izjavu Hrvatski radio.

Imamo dovoljno žitarica i uljarica za vlastite potrebe

Konzum je također u petak poručio da su njihove prodavaonice i skladišta dobro opremljeni robom, da su osigurane su dovoljne količine svih proizvoda te u ovom trenutku neće ograničavati količinu kupnje.

Očekuju da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati te poručuju kupcima da nema potrebe za odstupanjem od redovnih navika kupnje. No, upozoravaju da će određena ograničenja biti potrebna ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom.

Konzum je u svakodnevnom kontaktu sa svojim dobavljačima te nastavlja pratiti daljnji razvoj situacije kako bi na sve promjene na tržištu mogli pravovremeno reagirati, osigurati neometanu isporuku robe i nastaviti nuditi kupcima sve potrebne proizvode u svojim prodavaonicama.

Na osnovu informacija o globalnom kretanju cijena sirovine na burzi moglo bi doći do porasta cijena određenih proizvoda. Iz Konzuma poručuju da su im kupci prioritet te da su u nakon najave snižavanja PDV-a snizili cijene proizvoda na svojim policama. Na maloprodajne cijene i dalje se primjenjuju samo rast nabavnih cijena, a u velikom broju slučajeva odriču se i dijela marže, kako bi utjecaj rasta cijena na krajnje kupce, koji se na nas prelijeva zbog globalnih kretanja, bio što manji.

Konzultantica Zvjezdana Blažić kaže da imamo dovoljne količine i pšenice, i kukuruza, i soje, i suncokreta za vlastite potrebe. Za razliku od Hrvatske, Njemačka i Španjolska, u kojima kupci prazne police s uljem, najvećim dijelom suncoketovo ulje uvoze iz Ukrajine.