Prioriteti – održati likvidnost i poticati domaću potrošnju

Predsatvnici iHUP-a i Vlade razgovarali su o očuvanju radnih mjesta u budućnosti, pitanju likvidnih sredstava za pokretanje gospodarstva te okretanju prema domaćoj potrošnji tako da se ne zaustavljaju državne i lokalne investicije

60
likvidnost
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava najavu Vlade o donošenju novih mjera za gospodarstvo i nakon lipnja, u kojima će fokus biti osiguravanje likvidnih sredstva nužnih za poslovanje i plaće radnika.

Predstavnici HUP-a u ponedjeljak su su održali sastanak s Vladom RH, a neke od tema koje poslodavci zagovaraju i o kojima se razgovaralo bile su očuvanje radnih mjesta u budućnosti, pitanje likvidnih sredstava za pokretanje gospodarstva, okretanje prema domaćoj potrošnji tako da država i lokalne sredine ne zaustave investicije, uz značajnije okretanje prema domaćim proizvodima.

“Ulazimo u vrijeme kada svi mogu raditi i ostvarivati poslovnu aktivnost i u tom smjeru će, osim osiguranja radnih mjesta, glavni prioritet biti likvidnost. Nastavljamo razgovarati s Vladom o mjerama kako tu likvidnost ostvariti, kroz različite oblike jamstva države i EU fondove, te o nizu drugih prijedloga. Važna stavka je i pitanje povećanja potražnje kako bi poslodavci mogli nastaviti raditi i opstati“, poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

HUP nastavlja razgovarati s Vladom i oko daljnjih smanjenja parafiskalnih nameta kako bi se smanjili troškovi poslovanja, a likvidnost usmjerila u plaće radnika i poslovanje. Teme na kojima će HUP nastaviti inzistirati su prilagodba Zakona o radu, reforma pravosuđa, zatim teritorijalni ustroj te sveobuhvatna reforma zdrastvenog sustava koja uključuje i definiranje odnosa privatnog i javnog zdravstva.

>>Evo koje će neporezne i parafiskalne namete Vlada ipak smanjiti

Poslodavci će inzistirati i da se nakon korona-krize nastavi s digitalizacijom države te da se na ovom iskustvu gradi nova struktura javne uprave.