Rijeka: Poduzetnici do 20. 12. mogu tražiti umanjenje zakupnine za studeni

Zakupnicima s padom prometa od 40 posto do 60 posto odobrit će se umanjenje zakupnine za 30 posto, zakupnicima s padom prometa od 60,01 posto do 100 posto odobrit će se umanjenje zakupnine za 50 posto

15
Rijeka, Korzo [Antonio199cro, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons]

Grad Rijeka pozvao je sve poduzetnike koji zbog epidemije COVID-19 trpe poteškoće u poslovanju, a zakupnici su poslovnih prostora u gradskom vlasništvu i pretrpjeli su umanjenje prometa, da do 20. prosinca 2020. godine podnesu e-zahtjev za umanjenje zakupnine za studeni ove godine. Zakupnicima s padom prometa od 40 posto do 60 posto odobrit će se umanjenje zakupnine za 30 posto, zakupnicima s padom prometa od 60,01 posto do 100 posto odobrit će se umanjenje zakupnine za 50 posto.

Referentni mjeseci za dokazivanje pada prometa su studeni i prosinac 2019. godine, odnosno veljača 2020. godine za one zakupnike koji nisu obavljali djelatnost u navedenim mjesecima prošle godine.

Za zakupnike koji nisu poslovali u veljači 2020. godine, jer su poslovne prostore izlicitirali na natječajima objavljenim tijekom 2020. godine, kao referentni mjesec određen je listopad 2020. godine.

Zahtjev za ostvarenje prava na umanjenje zakupnine uz vjerodostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju zakupnici mogu dostaviti isključivo putem e-obrasca na portalu Grada Rijeke.

Umanjenje zakupnine za studeni bit će obračunato tako da će, kao i prilikom umanjenja zakupnine ovog proljeća, biti umanjen sljedeći račun ili vraćen preplaćeni iznos.

Zakupnici koji u zakupu imaju više poslovnih prostora trebaju podnijeti pojedinačan zahtjev za svaki poslovni prostor.

Od prava na umanjenje zakupnine izuzete su garaže, ljekarne, središnje bankarstvo, ostalo novčarsko poslovanje osim djelatnosti mjenjačnica, opće djelatnosti javne uprave, sudske i pravosudne djelatnosti, djelatnosti političkih organizacija i djelatnosti izvan teritorijalnih organizacija (konzulati).

Također, od prava na umanjenje zakupnine izuzete su knjižare i antikvarijati s obzirom na to da im se ranijim zaključkom gradonačelnika priznaje umanjenje ugovorene zakupnine u iznosu od 50 posto.

Korisnici površina javne namjene koji imaju postavljene privremene objekte i ugostiteljske terase ne moraju podnositi zahtjeve jer se u potpunosti oslobađaju od plaćanja naknade za korištenje u razdoblju od 1. studenog 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine, podsjeća gradska uprava.