Trebat će barem 12 godina da se izjednači broj žena i muškaraca u tehnološkom sektoru

Izvještaj organizacije AnitaB.org smatra se jedinom referentnom analizom koja se bavi zaposlenicima u tehnološkom sektoru i napretkom koje tvrtke ostvaruju u odnosu na kapital kojim raspolažu

32

Kao i mnoge druge industrije, tehnološka industrija bori se sa spolnom nejednakošću. U američkoj tehnološkoj industriji žene danas čine 28,8 posto ukupne radne snage. Iako njihov udjel raste – 2018. bilo ih je 25,9 posto, a 2019. godine 26,2 posto – podaci organizacije AnitaB.org, globalne neprofitne organizacije za podršku ženama u tehnološkom sektoru sa sjedištem u Kaliforniji, pokazuju da će ovim tempom trebati najmanje 12 godine da se izjednači broj zaposlenih žena i muškaraca u tehnološkom sektoru.

Podaci su objavljeni u 10. godišnjem izvještaju AnitaB.org pod naslovom Vrhunske tvrtke za žene u tehnologiji. Izvještaj se smatra jedinom referentnom analizom koja se bavi zaposlenicima u tehnološkom sektoru i napretkom koje tvrtke ostvaruju u odnosu na kapital kojim raspolažu.

AnitaB.org ne razmatra samo ukupnu zastupljenost žena u tehnologiji, nego izdvaja primjere poduzeća koja se ističu dobrom praksom i provode uspješne programe i politike koje potiču zastupljenost žena u tehnološkom sektoru.

U istraživanju je sudjelovalo više od pola milijuna zaposlenih u američkom tehnološkom sektoru iz 51 tvrtke. AnitaB.org razvrstao je tvrtke u tri kategorije – male, srednje i velike – na temelju brojnosti njihove tehnološke radne snage, a ne ukupnog broja zaposlenih u tvrtki. Za male tvrtke, s manje od tisuću zaposlenih u tehnološkom odjelu, AnitaB.org je utvrdio da imaju u prosjeku 30,2 posto zaposlenih žena. U srednjim tvrtkama, s tisuću do 10 tisuća ljudi u tehnološkom sektoru, prosječno je 29,6 posto žena, a u tvrtkama s više od 10 tisuća zaposlenih u tehnološkom sektoru, žena je 27 posto.

Znakovito je da u istraživanju nisu sudjelovale vodeće tehnološke tvrtke poput Facebooka, Netflixa i Googlea.

Organizacija AnitaB.org ocjenjivala je tvrtke na temelju zastupljenosti žena u menadžmentu, mogućnosti napredovanja, zapošljavanja i odljeva žena iz tvrtke. U istraživanju su također ocijenjeni korporativni programi koji promiču ravnopravnost.

U svakoj kategoriji proglašeni su najbolji. U kategoriji malih tvrtki bilo je deset tvrtki, a liderima su imenovani PepsiCo, The New York Times i ThoughtWorks. Te tri tvrtke dobile su visoke ocjene za zastupljenost žena, kao i za politike i programe kojima podržavaju radnice. U srednjoj kategoriji sudjelovalo je 30 tvrtki, a lideri su Airbnb, Morgan Stanley, Ultimate Software i još četiri tvrtke. U kategoriji velikih sudjelovalo je 11 tvrtki, a najbolji su Accenture, ADP i Capital One.