Amazon omogućio plaćanje dlanom u svojim trgovinama

Kako bi sustav bio što precizniji, kamera prilikom registracije snima više slika tankih linija na dlanu te neke potkožne detalje, poput vena, koji nisu toliko vidljivi na uobičajenim fotografijama

86
plaćanje dlanom

Amazon je u utorak predstavio sustav Amazon One koji povezuje otisak dlana s kreditnom karticom. Tako korisnik može postaviti ruku iznad senzora kako bi ušao u trgovinu Amazon Go u kojima nema blagajni. Uz pomoć kamera i senzora prati se što kupci uzimaju s polica i vraćaju, a na izlasku se ceh naplaćuje izravno s kreditne kartice. Do sada je bilo uobičajeno da se u trgovine ulazi pomoću koda na pametnom telefonu koji je povezan s kreditnom karticom.

Plaćanje dlanom bit će dostupno u dvije trgovine Amazon Go u Seattleu, a tvrtka u predstojećim mjesecima planira tu mogućnost proširiti na ostale trgovine u Seattleu, San Franciscu, New Yorku i Chicagu. Amazon planira ponuditi sustav i drugim trgovcima, a možda i drugim mjestima koja imaju potrebu za naplatnim sustavima poput ureda i stadiona.

Dilip Kumar, potpredsjednik Amazona za fizičku maloprodaju i tehnologiju, rekao je za CNN Business da su na sustavu Amazon One radili daleko prije pandemije. No, trenutak bi mogao ići u prilog Amazonu. Kupci bi mogli brzo prihvatiti takvu beskontaktna tehnologija ulaska i plaćanja, baš kao i tvrtke koje traže što kvalitetnija tehnološka rješenja koja bi im olakšala da se nose s pandemijom.

>>Amazon otvorio trgovinu u kojoj nema blagajni ni redova

>>Amazon i Visa testiraju sustav za plaćanje skeniranjem dlana

Da bi isprobao sustav, korisnik mora umetnuti karticu u uređaj Amazon One (koji ne treba brkat s istoimenim prvim korporativnim zrakolovom) i držati dlan okrenut prema dolje iznad uređaja kako bi dlan skenirao. Kako bi sustav bio što precizniji, pojasnio je Kumar, kamera snima više slika tankih linija na dlanu te neke potkožne detalje, poput vena, koji nisu toliko vidljivi na uobičajenim fotografijama.

Nakon registracije korisnik postavlja dlan iznad skenera prilikom ulaska u trgovinu. Sve što želi kupiti automatski će se naplatiti s kreditne kartice koja je povezana s njegovim dlanom. Korisnici će moći koristiti isti dlan za ulazak i kupnju u više trgovina, rekao je Kumar. Isprva će moći povezati jednu kreditnu karticu s jednim ili oba dlana, a ideja je omogućiti s vremenom da se svaki dlan poveže s jednom karticom.

No, ideja o predaji biometrijskih podataka jednom od najvećih trgovaca u Sjedinjenim Državama kod mnogih budi zabrinutost. Amazon se već našao na udaru zagovornika privatnosti zbog softvera za prepoznavanje lica. U lipnju je kompanija objavila da će privremeno obustaviti prodaju tog softvera policiji.

Što se tiče podataka koje koristi Amazon One, Kumar tvrdi da se nikakvi podaci ne pohranjuju lokalno na skenere koji se nalaze na ulasku u trgovine. Sve slike dlanova su šifrirane i Amazon ih pohranjuje online.

Dodao je kako su namjerno odabrali prepoznavanje dlana, a ne neku drugu biometrijsku metodu, jer je riječ o podudaranju visoke razine, a da bi klijent koristio uslugu mora prilikom registracije napraviti namjernu gestu, postaviti dlan iznad skenera, objasnio je Kumar.

“Potičem ljude da isprobaju plaćanje dlanom, da osjete kakvo je to iskustvo i odluče hoće li ga dalje koristiti”, poručio je.

Amazon za sada nije objavio kada bi sustav mogao biti dostupan drugim trgovcima, niti koliko bi to koštalo.