U Čakovcu otvoren znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra

U laboratorijima Metalske jezgre će se testirati primjenjivost inovacija i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo te razvijati programske platforme i aplikacije

91
Metalska jezgra

Hrvatska je dobila novi znanstveno-istraživački centar. U Međimurskoj županiji otvorena je Metalska jezgra Čakovec. Znanstveno-istraživački centar smjestio se u konjušnici nekadašnje vojarne u kojoj se nalazi i Centar znanja Međimurske županije.

Infrastrukturni dio Metalske jezgre sufinanciran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u iznosu od 31,29 milijuna kuna. Nositelj projekta je Međimurska županija, koja je u projekt uložila 4,34 milijuna kuna, a partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Projekt su operativno vodili Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

U laboratorijima Metalske jezgre će se testirati primjenjivost inovacija i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo te razvijati programske platforme i aplikacije. Glavnina aktivnosti provodi se kroz Laboratorij za Internet stvari (IoT) i Laboratorij za prototipiranje te kroz Odjel za tehnologiju kojem je glavni zadatak transfer rezultata istraživanja na korisnike iz industrije, odnosno tržište.

Troje znanstvenika istraživača i najmodernija oprema

U  Centru se “pod jednim krovom“ nalaze tehnološki najnapredniji uređaji za 3D mjeriteljstvo, 3D prototipiranje, 3D modeliranje i simulacije te za razvoj elektroničke opreme, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj, istaknuo je dr. sc. Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre.

“Ovi 3D printeri koje imamo su najmoderniji printeri za ispis plastičnih i metalnih materijala”, rekao je Šercer koji se vratio u Međimurje nakon 20 godina rada u inozemstvu.

Metalska jezgra
U  Centru se “pod jednim krovom“ nalaze tehnološki najnapredniji uređaji za 3D mjeriteljstvo, 3D prototipiranje, 3D modeliranje i simulacije te za razvoj elektroničke opreme, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj

“Zaposleno je troje istraživača i plan je da Centar dobije dopusnicu Ministarstva znanosti i da uđe u Upisnik znanstveno-istraživačkih organizacija”, rekla je voditeljica projekta Maša Tomašić.

Uz dr.sc. Marija Šercera u ekipi su još dvije doktorice znanosti – dr.sc. Ivana Mihalic Pokopec i  dr.sc. Marina Grabar Branilović. I njih dvije radile su na prestižnim hrvatskim i inozemnim sveučilištima, institutima i poduzećima, a sada su se vratile u rodno Međimurje.

Suradnja sa znanstveno-obrazovnim i istraživačkim institucijama

Metalska jezgra surađuje s nizom znanstveno-obrazovnih i istraživačkih organizacijama, među kojima su već spomenuti partneri na projektu: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, FOI i Međimursko veleučilište. Odlična suradnja uspostavljena je i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Bayreuth, Tehničkim sveučilištem Darmstadt i Razvojno-edukacijskim centrom Herman Holl Sveučilišta u Reutlingenu.

“Širimo mrežu postojećih kontakata, ne samo na nacionalnoj već i na internacionalnoj razini. Predstavljamo Metalsku jezgru znanstvenim institucijama i razvojnim centrima zbog  razmjene iskustva i uspostave suradnje. Stvoreni su preduvjeti za Upisnik u znanstveno-istraživačke organizacije i akreditaciju laboratorija, što je neophodno za prijavu istraživačkih projekata i partnerstvo na znanstvenim projektima”, objasnio je Šercer.

Ravnatelj Metalske jezgre naglasio je kako su vrata ovog znanstveno-istraživačkog centra širom otvorena svima koji žele koristiti postojeću opremu u znanstveno-istraživačke svrhe.

U suradnji s FSB-om Zagreb i tvrtkom Izit već je napravljen 3D ispis plastičnog poklopca za medicinski robot Ronna koji se u KBC Dubrava primjenjuje u neurokirurškim operacijama, a u suradnji s tvrtkom HS produkti napravljen je 3D ispis metalnih dijelova za njihove potrebe.

Uspostavljena je suradnja vezana za izradu modela za kalupljenje planova grada Zadra kroz povijest grada, a odrađeno je 3D skeniranje i izrada digitalnih modela skulptura Zrinskih i Frankopana akademskog kipara Mihaela Štebiha.

>>Metalska jezgra Čakovec bit će prvi međimurski centar izvrsnosti

>>Milijarda kuna za ulaganja u znanstvenu infrastrukturu i opremu