Ukida se ograničenje naknada za vrijeme porodiljnog dopusta

Predlaže se da roditeljske naknade budu u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje tijekom punog trajanja porodiljnog dopusta i, u skladu s europskom Direktivom, uvodi se dopust za očeve nakon rođenja djeteta od najmanje 10 dana

42
Prijedlog o izjednačavanju roditeljskih naknada s punom plaćom roditelja trebao bi stupiti na snagu istovremeno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta. Prema europskoj Direktivi rok za to je 2. kolovoza 2022. godine [Image by PublicDomainPictures from Pixabay]

U prvom tromjesečju sljedeće godine u proceduru će biti upućen prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama kojim bi se ukinulo ograničenje za roditeljske naknade za drugih šest mjeseci koje trenutno iznosi 5654,20 kuna. Predlaže se da roditeljske naknade budu u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje, piše Kristina Turčin u Jutarnjem listu.

To je potvrdio Središnju ured za demografiju i mlade, ali nije precizirano kada bi taj prijedlog stupio na snagu. prema neslužbenim informacijama prijedlog o izjednačavanju roditeljskih naknada s punom plaćom zaposlenih (i samozaposlenih) roditelja trebao bi stupiti na snagu istovremeno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta. Prema europskoj Direktivi rok za to je 2. kolovoza 2022. godine.

Europski parlament je početkom travnja 2019. usvojio Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja kojom se države članice obvezuju na uvođenje obveznog očinskog dopusta od 10 dana. Dopust bi otac koristio odmah po rođenju djeteta, paralelno s majkom. Hrvatska je među rijetkim članicama Unije koja još uvijek nema očinski dopust.

Hrvatski Zakon o radu predviđa da radnik tijekom godine ima pravo na sedam dana plaćenog dopusta za važne osobne potrebe poput vjenčanja, rođenja djeteta ili smrti člana uže obitelji. Posebni dani za rođenje djeteta nisu propisani.

U Finskoj takav dopust traje devet tjedana, u Španjolskoj četiri tjedna, u Sloveniji 25 dana… U tom razdoblju očevi većinom primaju naknadu u visini pune plaće, a najmanja naknada iznosi 66 posto prosječnih primanja.

Još uvijek nije poznato koliko će izjednačavanje roditeljskih naknada s punom plaćom roditelja utjecati na državni proračun, ni koliko će iznositi naknada tijekom očinskog dopusta. Očekuje se da će naknada također biti izjednačena s punom plaćom, no nije jasno hoće li trošak snositi poslodavci ili država.

Još 1996. naknada prilikom roditeljskog dopusta je ograničena. Vlada koju je vodila Jadranka Kosor je 2008. ukinula ograničenje za prvih šest mjeseci i izjednačila je naknadu u tom razdoblju s punom plaćom, ali ograničenje naknade u drugih šest mjeseci je ostalo na 2500 kuna, na razini koja je određena 1999. godine. Taj iznos je dva puta povećan u vrijeme dok je nadležna ministrica bila Nada Murganić: 1. srpnja 2017. na 4000 kuna te neposredno prije izbora, 1. travnja 2020., na 5654,20 kuna.