Hedona – slatka priča iz Križevaca

Djelatnici Hedone su sretni što unatoč invaliditetu mogu zaraditi plaće i biti korisni prvenstveno sami sebi, a onda i drugima, kaže prokuristica tvrtke

378
Hedona
Dio slatkog asortimana Hedone

Iza križevačkog socijalnog poduzeća Hedona četiri su godine uspješnog poslovanja tijekom kojih se isprofiliralo i postalo prepoznatljivo na tržištu.

“Naši proizvodi svojom kvalitetom i ručnom izradom sami su sebi najbolja reklama. Napredovali smo i u proizvodnom smislu te usavršili izradu mliječnih, tamnih i bijelih čokolada te pralina s raznim punjenjima.

Djelatnici Hedone su sretni što unatoč invaliditetu mogu zaraditi plaće i biti korisni ponajprije sami sebi, a onda i drugima. Socijalno smo poduzeće i cilj nam je zaposliti što više osoba s invaliditetom i stvoriti im uvjete kako bi si uspjeli zaraditi plaću i sav dodatni trud reinvestirati u nove proizvode i njihov osobni uspjeh”, kaže Đurđica Božić, prokuristica tvrtke.

Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci predvođena Petrom Gatarićem u proljeće 2013. godine, u sklopu projekta “Chocolateria Cris” – križevačka čokolaterija.

Planovi o preseljenju i otvaranju choco bara

Trenutačno zapošljava šest osoba s invaliditetom te tri osobe bez invaliditeta. U skoro vrijeme očekuje ih preseljenje u nove, veće poslovne prostore nakon čega se planira i dodatno zapošljavanje također osoba s invaliditetom te proširenje asortimana.

Krajem travnja počet će i uređenje choco bara tvrtke u sklopu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Hedona proizvodi tri osnovna tipa čokolada (mliječnu, tamnu sa 71% kakaa i bijelu) s raznim punjenjima, a po narudžbi rade personalizirana punjenja, primjerice s koprivom, tartufima, vinom….

“Naša čokolada je posebna jer je rađena ručno, po najvišim standardima i nadzorom s uspostavljenim sustavom sigurnosti hrane temeljenog na HACCP načelima. Koristimo visokokvalitetnu sirovinu i najnovija tehnološka rješenja, te implementiramo prenesena višegodišnja stručna znanja i praksu vrhunskih čokolatijera uz stručno vodstvo zaposlene prehrambene tehnologinje”, napominje prokuristica Božić.

Zamjenska kvota

“Kao socijalno poduzeće s klijentima možemo potpisati ugovor o zamjenskoj kvoti prema kojem svaka tvrtka koja mora po zakonu zaposliti invalidnu osobu, a to ne ispunjava, može umjesto plaćanja kazne kupovati naše proizvode koji mogu biti i s personaliziranom ambalažom”, naglašava Božić te dodaje kako na takav način surađuju s primjerice Sparom, Hotelom Esplanade Oleander, HEP opskrbom.

Surađuju i s Privrednom bankom, Valamar Rivierom, Stella Mediterraneom, tvrtkom FREYWILLE Zagreb, Fabulom Croaticom, Qatar Airlinesom, HBOR-om, Hrvatskom odvjetničkom komorom, Hrvatskom poštom….

“Relativno smo mlada tvrtka koja se probija na tržište. S obzirom na tu činjenicu ispunjavamo naš cilj, a to su redovita primanja zaposlenih te otvaranje novih radnih mjesta. Svakako smatramo da smo uspješni i možemo biti primjer u sektoru socijalnog poduzetništva”, zaključuje prokuristica Hedone.